Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva bankovních lupiči a příležitostní podvodníčci Butch Cassidy a Sundance Kid se protloukají, jak mohou. Butch vede proslulý gang z Díry ve zdi, Sundance Kid je nejen bleskurychlý střelec, ale také si dokáže poradit s kartami. Jeden člen gangu, Harvey Logan, by rád převzal velení. Dostal totiž nápad – proč přepadnout pacifický expres převážející peníze jen jednou? Při zpáteční cestě už nikoho ani nenapadne, že by mohlo následovat další přepadení, a teprve pak tam bude pořádná suma peněz. Butch Logana jakožto potencionálního konkurenta rychle zpacifikuje, jeho nápad však s pomocí dynamitu společně se Sundancem uskuteční. Zdá se ale, že to nebyl nejšťastnější tah: pan Harriman, kterému peníze ukradli, si najme nejlepší stopaře a „lovce lidí“ v čele s Joe Leforcem. A Butch se Sundancem se pronásledovatelů ne a ne zbavit… Sundance Kid má přítelkyni, půvabnou učitelku Ettu, se kterou se brzy spřátelí i Butch. Ovšem jejich radost kalí fakt, že mají neustále v patách Harrimanovy muže. Málo platné, že se nakonec při jedné z honiček, kdy už nemají kam uniknout, odhodlají skočit z vysoké skály přímo do peřejí, ačkoli Sundance neumí plavat. V novinách se sice objeví domněnky, že mohli zahynout, oba ale vědí, že je jejich pronásledovatelé nenechají na pokoji, dokud je neuvidí mrtvé... A tak Butch přijde s nápadem odjet do Bolívie. Ta je snad dostatečně daleko, aby se zbavili dotěrných pronásledovatelů. Nakonec se k nim přidá i Etta: ve svých šestadvaceti letech je stále ještě svobodná a kromě dobrodružství s oběma přáteli vede celkem nudný život. Proč by si ho tedy nezpestřila cestou do Bolívie? Jediné, co nechce nikdy vidět, je, jak budou Butch a Sundance umírat… První dojmy z Bolívie jsou děsivé: vlak je vysadí uprostřed pustiny, kde se vedle polorozbořeného nádraží rochní jen skupinka prasat. Sundance zuří, nakonec ale začnou opět přepadávat banky. Zatím to jde snadno, ale brzy se v zemi stanou známí a policie na ně organizuje honičky. Situace se ovšem zdramatizuje ve chvíli, kdy oba muži zjistí, že neúnavný Leforce je dostihl i zde... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (804)

kitano 

všechny recenze uživatele

Pokial sa jedna o westerny, vzdy budu u mna na pvom mieste talianske spagety. Dlhe zabery na prizmurene oci pistolnikov...ved to poznate. Samozrejme nepohrdnem ani americkym kuskom a iked su to westerny podstatne ine, maju zasa ine prednosti. Butch Cassidy a Sundance Kid je hadam najziarivejsim prikladom. Viac ako o prestrelky ci prachy (iked obidva su jeho dolezitou sucastou) tu ide o ustredne duo. Butch a Kid. Fantasticky zahrata a zohrata dvojica, ktorej zivotnym heslom je "ked nejde o zivot tak nejde o nic". Od sameho zaciatku az do uplneho konca sledujeme pribeh ich priatelstva a vskutku zabavneho zivota bankovych lupicov, ktorym usmev, alebo aspon usklabok nezmizne z tvare ani v tych najtazsich chvilkach ich zivota. A ja som sa smial s nimi. A to hlavne vdaka hadam najlepsie napisanym (a odprezentovanym) dialogom, s akymi som sa mal cest do teraz vo filme stretnut. Co slovo, to perla. Kto nevidel, nepochopi. Veru, velka skoda, ze sa uz netocia taketo filmy.(10/10) ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Po Eastwoodově Unforgiven jsem si musel spravit chuť pořádnou pohodovkou z divokého západu. A co je ještě víc pohodové, než Roy Hillovo Butch Cassidy a Sundance Kid? Uusměvavý Newman a „flegmoš“ Redford vykrádají co mohou, střílejí na všechno co se hýbe a pouštějí jednu hlášku za druhou. Opravdu pohodový film, který vám zvedne náladu, několikrát se pořádně zasmějete a na konečnou scénu opravdu nezapomenete. Celý průběh jsem váhal mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami, ale film je utnut přesně v tu nejlepší chvíli. Tohle se mi líbilo víc než Podraz, je to vtipnější, svižnější a hlavně ta hudba je perfektní a uklidňující. Prostě… Newman & Redford jsou ta nejlepší filmová dvojka! ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Je to zvlastne, ze sa mi tento film asi pred desiatimi rokmi v kine na filmovom klube nepacil az tak ako teraz po druhom pozreti. Cely film bol svizny, humorny, akcny, plny prenasledovania, teda ani chvilku som sa nenudil a tie necele dve hodinky mi ubehli ako po masle. Redford - Newman su perfektna dvojka, co mohli spolocne opät dokazat o styri roky neskor taktiez pod taktovkou rezisera George Roy Hilla vo filme PODRAZ (1973)...01.05.2009 _______ Paul Newman - (Butch Cassidy) +++ Robert Redford - (The Sundance Kid) +++ Katharine Ross - (Etta Place) +++ Sam Elliott - (Hráč kariet) +++ Strother Martin - (Percy Garris) +++ Jeff Corey (Šerif Bledsoe) +++ Ted Cassidy - (Harvey Logan) +++ Hudba: Burt Bacharach +++ ()

sud 

všechny recenze uživatele

Úžasné dílo, které v sobě skrývá přátelství, chlapskou romantiku, dobrodružství, humor, lásku a úskalí lupičského života. Paul Newman s Robertem Redfordem titulním postavám vdechli život a spoustu nadhledu a ostrovtipu. Krasavice Katherine Ross je jim vynikající utěšitelkou a neumím si představit nikoho na jejím místě. Už svlékací scéna s pistolí stojí za pozornost. A vlastně, řekněte mi, která scéna za pozornost nestojí? 105 minut absolutně čisté filmařiny bez náznaku kýče a lacinosti a nezapomenutelný celek. Nevyčnívá nijak stopáží, skandálními scénami, kontroverzí, nebo nervydrásajícím napětím. Plyne v naprostém klidu a míru a tak i končí. Naprosto jednoduše a přesto neobyčejně a famózně. Nádherný příběh o tom, že každý sen se také nedá splnit. Raindrops keep falling on my head ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jedinečný klenot svého žánru s těmi nejsympatičtějšími gangstery filmového plátna. Tenhle dojem ještě zesílil po zhlédnutí originální verze. Nezapomenutelné scény (Bicycle Ride), perfektně vybroušené dialogy, nádherně stylová atmosféra podpořená dokonalou hudbou, napětí, humor a jeden z nejkrásnějších filmových závěrů co existuje. Pokaždé si říkám, že se do té Austrálie přeci jen nějak dostanou. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (69)

  • Z histórie je známe, že Butch Cassidy pri záťahoch nikdy nikoho nezabil. O jeho partnerovi sa ale nezachovalo nič. (marlon)
  • Skutečný název gangu Butche a Sundance byl „The Wild Bunch.“ Když však několik měsíců před natáčením snímku Butch Cassidy a Sundance Kid použil Sam Peckinpah tento název pro svůj nový film Divoká banda (1969), tvůrci gang přejmenovali na  „Hole in the Wall.“ (HellFire)

Související novinky

Zemřel hudební skladatel Burt Bacharach

Zemřel hudební skladatel Burt Bacharach

09.02.2023

V požehnaném věku čtyřiadevadesáti let odešel do muzikantského nebe oceňovaný americký skladatel popmusic, pianista, textař a hudební producent Burt Bacharach. Médiím tuto zprávu předala jeho mluvčí… (více)

Butch a Sundance dostanou seriál od Amazonu

Butch a Sundance dostanou seriál od Amazonu

19.09.2022

Na televizní obrazovky míří velká westernová akce. Reálné postavy amerických psanců Robert LeRoy Parker a Harry Longabaugh, kteří jsou více známi pod svými přezdívkami Butch Cassidy a Sundance Kid,… (více)

Butch Cassidy a Sundance Kid míří do televize

Butch Cassidy a Sundance Kid míří do televize

02.10.2021

Americká produkční společnost Stone Village vyhrála práva na televizní zpracování románu Butch Cassidy: The True Story of an American Outlaw, podle něhož vznikl slavný snímek z roku 1969 s Robertem… (více)

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

28.01.2021

Z Kalifornie přišla smutná zpráva, ve věku 94 let totiž včera filmový svět opustila americká herečka Cloris Leachman. Zprávu o úmrtí médiím předala její manažerka Juliet Green. Ve filmu se Cloris… (více)

Reklama

Reklama