Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Sci-Fi

Oblíbené filmy (10)

Vetřelci

Vetřelci (1986)

Cameron napsal a natočil v podstatě válečný film o skupině mariňáků, kteří bojují proti obrovské přesile. Nesnažil se kopírovat první díl. I když začátek filmu dává svou tísnivou atmosferou vzpomenout na prvního Vetřelce, vše se mění po prvním střetnutí. Film je potom divoká non-stop jizda nabitá akcí a napětím. Jak už je u všech Cameronových filmů zvykem, hlavní ženská hrdinka je neobyčejně silná a odolná postava. Nakonec je to Ripleyová, která přebírá iniciativu a vydává se do jámy lvové, či spíše vetřelčí, aby zachránila Newt. Cameron vnesl do příběhu motiv rodiny, kterou Ripleyová ztratila, a po které znovu touží. Svou novou rodinu nachází v postavách Newt a Hickse. Všechny postavy a dialogy jsou do detailu propracované, ve filmu není jediné slabé místo. Hudba Jamese Hornera je jako pulzující tepna, která dodává celému filmu ten pravý švih. Technická stránka filmu je taktéž bez chyby a díky ní film nestarne. Můžu se na něj divát pořád dokola a nevadí mi absence digitalních triků, ba naopak zavěrečný souboj Ripleyové a Královny neztrácí ani po těch letech nic ze svého mechanického kouzla. Vetřelci jsou dokonalý, akci nabitý sci-fi horor, který v tomto žánru patří na absolutní vrchol.

Terminátor 2: Den zúčtování

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

T2 je splněný sen každého akčního fanouška. Obsahuje všechno, co takový sen má mít - jedny z nejlepších akčních scén, které kdy byly natočeny, velké finále, které trvá někde od poloviny filmu a přiková vás do sedadla, Schwarzeneggera v té nejlepší formě, efekty, které v té době neměly obdoby. T2 není nijak originální, není ani lepší než jednička, je to prostě zábava v té nejčiřejší podobě, je to ten nejlepší blockbuster, který kdy byl natočen. T2 je fenomén, který ovlivnil mainstreamovou kinematografii jako žádný jiný film a spolu s Vetřelci a prvním Terminátorem se řadí mezi tři nejlepší filmy Jamese Camerona.

Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

Prolínání časových rovin, vynikající herci, přesně padnoucí hudba a především uderné a vtipné dialogy. To jsou hlavní devizy filmu, který zůstává doposud nejlepším filmem Quentina Tarantina, a já osobně ho řadím mezi mých TOP5 nejoblibenějších filmů.

Nelítostný souboj

Nelítostný souboj (1995)

Nelítostný souboj je především soubojem dvojice postav ztvárněné de Nirem a Pacinem. Tenhle souboj je středobodem celého fimu a na něj jsou nabaleny osudy všech zúčastněných. Žádna z postav nepříjde zkrátka, každá z nich je dotažená do posledního detailu, protože je pro příběh rovnocenně důležitá. Michael Mann nám serviruje naprosto autentický příběh nejen po formální, ale také po technické stránce. Akce je nasnímaná z takovou dávkou opravdovosti, že to bere dech. Nejvíce si ji užijeme v pouliční bitvě, kdy hlavní prim hraje zvuk a kamera. Nelítostný souboj je přehlidkou skvěle zvládnutého příběhu, výborných herců v čele s ústřední dvojicí a také uchvatné technické práce tvůrcu.

Tenkrát na Západě

Tenkrát na Západě (1968)

Filmová óda na dobu, kdy kovbojové mizeli z divokého západu. Nejlepší western a jeden z mých nejoblibenější filmů vůbec. Film, kde jsou všichni tři hlavní herci tak drsní a charizmatičtí a Claudia Cardinálová tak krásná až přechází zrak. A samozřejmě nesmím zapomenout na hudbu Ennia Morriconeho, která charakterizuje každého ze čtyř hlavních představitelů jinou melodií a je neodmyslitelně spjata s tímto filmem. Filmový zážitek, který s přibývajícími léty neztratil nic ze své krásy.

Schindlerův seznam

Schindlerův seznam (1993)

Film, který je tady proto, aby nikdo z nás nezapomněl, jaké hrůzy se odehrály během 2. světové války. Je osobní výpovědí Stevena Spielberga o minulosti, která je černou skvrnou v historii lidstva. Režisér zvolil černobílý formát a natočil film tak šokující a nemilosrdný ve vyobrazení násilí, že zůstává rozum stát. A je to právě tento černobilý formát, který v jedné z nejemocionalnějších sekvencí filmu, kdy kamera sleduje malé děvčatku v červeném kabátku, umocňuje přožitek z filmu Je to film, který se vám zadře pod kůží a nepustí. Přinutí vás přemýšlet o základních hodnotách, na kterých tahle civilizace spočívá. Přinutí vás přemýšlet, kde se ty hodnoty poděly a jak bylo možné, že se tak inteligentní a schopný národ snížil k něčemu takovému. Je to film, který si zaslouží být ve zlatém fondu světové kinematografii, a bezpochyby je nejlepším filmem Stevena Spielberga.

Pán prstenů: Dvě věže

Pán prstenů: Dvě věže (2002)

Na začátku musím říct, že miluju všechny tři díly téhle prstenové trilogie a považuju je za stěžejní díla světové kinematografie. Prostřední díl ale zůstává můj nejmilejší. Co se mi na něm líbí nejvíc? Jednoznačně rozvětvení do tří dějových linií, díky nimž mi film nedává vydechnout, ale zároveň si udržuje neustále kontakt se všemi hlavními postavami. Vrcholem je bitva o Helmův Žleb, která je mistrně natočena a třeba ve srovnání s konečnou bitvou v Návratu krále je více osobnější. Jackson se více soustředí na herce, a digitální efekty používá spíše pro dokreslení celkové atmosféry. Zatímco v Návratu krále to je přesně naopak. Pravdou je, že všechny tři díly jsou v podstatě dokonalé a záleží pouze na subjektivních pocitech každého, který díl si zvolí jako nejobliběnější. U mně to vyhrál díl druhý.

Zachraňte vojína Ryana

Zachraňte vojína Ryana (1998)

Nejlepší valečný film a zároveň jeden z nejlepších filmů Stevena Spielberga. Tolik cenněná úvodní sekvence v Normandii je vskutku uchvatná, ale nesmíme zapomenout ani na finalní bitvu, která je minimalně stejně vynikajicí. Film vyniká především vybornou kamerou a zvukem. Celý film je laděný do šedé a hnědé, a nadto je snímany ruční kamerou, která je hrdinům neustále v patách. Dává tak divakovi velmi autentický pocit válečné vřavy. Největší devizou filmu jsou akční scény, které jsou snímany většinou z pozic střelců, a proto mají takový emocionální dopad na diváka. Spolu s Tenkou červenou linií je Ryan nejautentičtější válečný film, který jsem kdy viděl. Je to film, který vás přiková do sedadla a po jeho skončení ve vás zanechá velmi silné pocity a emoce. Úplný konec je zbytečně sentimentální a patetický, ale díky předešlým skoro třem hodinách velmi intenzivní podivané mu to odpustíte.

Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Skvěle napsané a zrežirované drama z vězeňského prostředí. Samozřejmě skvělí herci, zvláště pak Morgan Freeman a Tim Robbins. Škoda jen, že tenhle film nezískal ani jediného oskara. Bohužel ho v tom roce převalcoval, možna trochu neprávem, Forrest Gump. Oscaři by byli zlatou třešničkou, která by korunovala toto vyjímečné dílo.