Reklama

Reklama

Hrůzy války velkolepým způsobem ožívají ve skvělém válečném dramatu Stevena Spielberga. Snímek začíná invazí spojeneckých vojsk na pláži v Normandii, k níž došlo 6. června roku 1944. Kapitán Miller (Tom Hanks) a členové druhého praporu Rangers se snaží zajistit předmostí pláže. Během invaze jsou zabiti dva bratři. Třetí už dříve padl v boji v Nové Guineji. Jejich matka, paní Ryanová, má obdržet všechna tři úmrtní oznámení v jeden den. Náčelník generálního štábu armády Spojených států George C. Marshall dostane příležitost alespoň trochu zmírnit její zármutek poté, co zjistí, že existuje ještě čtvrtý bratr, vojín James Ryan, který zmizel kdesi ve Francii. Osmičlenný oddíl kapitána Millera dostane rozkaz najít vojína Ryana a přivést ho zpátky k jeho matce. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 483)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Robert Rodat .. Veledílo! V kontextu všech desítek či stovek válečných filmů co kdy vznikly - tento má skutečně realisticku úvodní bitevní sekvenci a v nastavené úrovni realismu a naturalismu se pokračuje po celou délku snímku do neméně zdařené a realistické závěrečné bitvy! Hm, když zavřu oči a představím si sebe na té lodičce, která míří neodvratně k 'Pevnosti Evropa' .. brr! ... Mistr Steven Spielberg a vůbec filmový naturalismus zde dosahuje svého vrcholu a pro mne to bylo něco neskutečného!! Pořád je ve mě určitý rozpor co se války týká. Viděl jsem už spoustu válečných filmů - z 2 světové asi nejvíce, ale pořád si prostě nedovedu představit Válku. Na jedné straně to hrdinství a možnost něco dokázat a ovlivnit, na straně druhé obrovský zmatek, strach, zhnusení a bezvýznamnost... Ale abych se držel filmu.. I 8 lidí - vojáků - může mnohé změnit. Někdo (to) asi nepřekousne tj. "slabý" a "příšerně" proamerický scénář, ale v tomto případě mi to vůbec nevadilo, neboť hlavní poselství a přínos filmu je někde jinde.. Snímek v podstatě nikde nezaostává, kromě poutavého, velmi silného scénáře a už zmíněné mistrovské režie vynáší celek do výšin bezchybná kamera, ozvučení vizuálně bezchybných akčních sekvencí, dojemná hudba a v neposlední řadě herecké výkony - Tom Hanks stále ve vrcholné formě, ale nezaostává prakticky nikdo z výborného obsazení. Druhá světová válka tu byla a přesto, že její úděly někteří nesou dodnes, je na ní pomalu pozapomínáno v návalu moderních konfliktů a tak je třeba mnohým připomenout o co šlo. A povedlo se, tohle je dokonalý a nejlepší válečný film historie. Sice je vyzněním třeba Apokalypsa ještě (byť jen o trochu) hnusnější, ale to už byla jiná válka. .. 100%. __ Dokonalé geniální. __ ☼ FILM ROKU ☼ ()

castor 

všechny recenze uživatele

Film roku!! Paradoxně s (ve stejném, velice silném, roce uvedenou) Tenkou červenou linií nejlepší válečný projekt posledních dvaceti let.. a i v letech 2005, 2009 a pak i 2015 při dalším zhlédnutí vše funguje jako kolečka v dobře seřízeném strojku. Co bylo obtížnější? Přežít vražednou invazi na pláži Omaha nebo proniknout do týlu nepřítele a zachránit jistého vojína Ryana, nejmladšího ze čtyř bratrů? Tenhle plíživý hollywoodský patriotismus spojený s dokonalou filmařinou fungují mistrovsky. Nosná zvuková stopa, velmi emotivní hudba, nepřikrášlená podoba války, obnažené vnitřnosti, intimní dialogy, kompaktní herecké obsazení, kouzelník Kamiński a suverén Spielberg. A jeho neutuchající zájem o hlavní i vedlejší postavy. Mrazení v zádech jak vyšité!! ()

Reklama

Marius 

všechny recenze uživatele

Dodnes som nepochopil, čo kto na tomto filme, okrem úžasnej prvej polhodiny a správne cvoknutej postavy Barry Peppera vidí. Príbeh je plytký a nepravdepodobný, záver neskutočne patrioticko-patetický. Dokonca ani Tom Hanks ma nejak nezobral. Tenká červená línia z toho istého roku je omnoho lepší film. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Od první do poslední scény úžasně vymyšlené, každým výstřelem vás to do sebe pohltí, až máte pocit, že každou chvíli přiletí kulka i k vám a celé to má takový dopad, že každé zhlédnutí nemůžu pár dní dostat z hlavy. Jenom mi trochu vadí, jak obrovské a poněkud nadbytečně hrdinsky roztahané to je, že Spielberg svou touhu po velkých příbězích nekrotí ani o píď. Ale to už bych si stěžoval na něco, co jindy chválím. Vážím si ale toho, jak pan režisér, kterému je nejčastěji vytýkána rodinnost a laskavost, dokáže všechny tyhle připomínky obrátit parádně na hlavu. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Kultovosť tomuto filmu rozhodne uprieť nemôžem, Zachráňte vojaka Ryana prinieslo do žánru nielen výrazné oživenie, ale hlavne ho výrazne ovplyvnilo prakticky až doteraz. Spôsob stvárnenia bojových scén nemal v tej dobe obdoby, bolo to omnoho realistickejšie, surovejšie a vlastne aj také chaotickejšie, čo malo k stvárneniu vojny omnoho bližšie, než všetko predtým. A síce mám tento film rád, nepokladám sa za jeho výraznejšieho fanúšika, za čo môže v prvom rade príbeh. Nie, že by bola zápletka o hľadaní jedného vojaka hlboko za nepriateľskými vojakmi zlá, ale na film, ktorý má takmer tri hodiny mi nepríde dostatočne atraktívna a počas filmu to aj dosť vidno. Prvá a záverečná polhodina sú prvotriedne, tu nemám prakticky žiadnych výhrad, ale všetko medzi tým by som označil len za taký lepší priemer, ktorý síce nenudí, ale neponúkne žiadnu sekvenciu, na ktorú by som sa dokázal tešiť a navyše tempo je dosť pomalé. A moc tomu nepomáhajú ani postavy, taký Tom Hanks alebo Tom Sizemore ma bavili, ale ten zvyšok je aj napriek účasti viacerých známych hercov zameniteľný, možno ešte sniper trochu vyniká a aj to len vďaka jeho zameraniu a tým to končí. Ale teraz už k samotnej akcii, kde sa už dá prakticky len chváliť. Síce všetky menšie bojové sekvencie v priebehu filmu mi prídu skôr len priemerné a obsahovo ničím zaujímavé, ale úvodná a záverečná fáza to bohato vynahradia. Spolu zaberajú prakticky hodinu filmu a tu sa nedá nič vytknúť. Sú dostatočne veľkolepé, vynikajúco natočené, mimoriadne nápadité a aj dostatočne drsné. Vo vojnových filmoch predtým to vyzeralo, akoby vojaci umierali len pár spôsobmi, ktoré boli väčšinou rýchle a bezbolestné, ale Zachráňte vojaka Ryana ponúklo desiatky nápaditých spôsobov, čo sa môže vojakovi v reálnom boji stať a teda väčšina taká bezbolestná nie je. A práve tento fakt bol spolu s roztrasenou kamerou a použitým filtrom v tomto žánri veľmi prelomový. Takže aj keď ten patos podľa mňa Steven Spielberg moc dobre nezvládol, pričom dokonca scény z cintorína mi prídu doslova trápne, ale mimo toho odviedol dokonalú žánrovú prácu. Takže aj keď mám viaceré vojnové filmy z tohto obdobia radšej, za čo môžu hlavne atraktívnejšie zápletky, ani na Zachráňte vojaka Ryana nedám dopustiť a raz za čas sa k nemu rád vraciam, aj keď predsa len hlavne kvôli tej akcii. 77% ()

Galerie (64)

Zajímavosti (155)

  • Pri bitke o Ramelle vidíme ako americký vojaci hádžu zápalné fľaše na nemecký tank BMM Marder III Sd.Kfz.138 Ausf.M  takzvaný stíhač tankov. Pre potreby natáčania bol však prerobený švédsky Scania-Vabis Sav m/43, ktorý bol postavený na základe licencie z Československa. Tam sa pôvodné tanky vyrábali pre Wermacht. (Raccoon.city)
  • Film bol inšpirovaný jednou z najslávnejších fotografií z vylodenia v Normandii 6. júna 1944 s názvom "Do pazúrov smrti", ktorú vydal Robert F. Sargent. (Raccoon.city)
  • V záberoch na podvozok nemeckého tanku Tiger pri záverečných bojoch o mesto vidieť, že sa v skutočnosti nejedná o tank Tiger, pretože jeho podvozok má v skutočnosti 8 prekrývajúcich sa pojazdových kolies. V záberoch vidieť podvozok tanku s 5 neprekrývajúcimi sa pojazdovými kolesami. (Van_der_Ovec)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

14.02.2023

Ačkoliv tvůrci naznačovali už v loňském roce, že čtvrtý John Wick bude vůbec nejdelším filmem v sérii, oficiální zveřejněná délka přesto nyní většině fanoušků bere dech. Zatímco první snímek totiž… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama