Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (157)

plakát

Kalamita (1980) 

Ani zdaleka nechápu, proč má tenhle film přes hodinu a půl, když je v něm asi 20 minut děje. Jako obraz doby, ve které vznikl, možná funguje, ale v tomhle ohledu extrémně zestárl a ztratil význam. Jediné, co mi pomohlo při sledování děje, bylo to, že jsem si představil prohozený gender z všech postav - jen tak dávaly sexuální návrhy všech žen v okolí Honzy Dostála, smysl (byly podobně agresivní a neodbytné, jako muži ve stejných situacích). Ale pochybuji, že tohle byl autorský záměr Věry Chytilové.

plakát

Němá tajemství (2023) 

Film, který je natočený tak dobře, že nepůsobí jako český film, ale spíš jako severská detektivka.

plakát

Aristokratka ve varu (2024) 

Boomer humor v ryzí podobě. Kam se v trapnosti hrabe Troška.

plakát

Barbie (2023) 

Film má dvě roviny: Jednu, určenou mužům - ta je hlasitá, polopatická, neobtěžuje se s podtextem nebo sdělením mezi řádky, protože poslední století ukázalo, že muži budou mít problém i s jednoznačnými sděleními, pokud jim je řekne žena; a druhá, určená ženám, která je naopak plná nevyřčeného a jako muž ji nemám čanci pochopit, protože vyžaduje nepřenositelnou zkušenost žití v kůži ženy. Skutečnost, že je film takový, musím obdivovat - nabídl mi možnost zažít na valstní kůži zkušenost, kterou mají ženy, když sledují film určený pro mužské publikum (což je 99 % filmové produkce). To byl pravděpodobně záměr Grety Gerwig a podařilo se jí ho splnit beze zbytku.

plakát

Buď chlap! (2023) 

Chápu, že filmu jde o to karikovat toxickou maskulinitu a potřebu mužů si neustále dokazovat chlapáctví, i když nemusí, ale bohužel se zastavil na půl cesty. Stojí rozkročený mezi klasickou romantickou komedií a filmem s poselstvím a nedokáže být ani jedním. Což je škoda, protože romkom zaměřený na muže, který by bořil stereotypy, tu chybí...

plakát

Vyproštění 2 (2023) 

Někdo vzal nepoužitý scenář pro akční film z 80. let a přidal VFX 21. století. Děj/zápletka prakticky vzato chybí, stejně jako osobnost hlavního hrdiny. Dobře se na to kouká, ale filmově je to kulinářský ekvivalent bagety na benzince.

plakát

Zkouška umění (2022) 

Když pominu katedru Nových médií, která působí jako parodie sebe sama nejen skrz uchazeče, ale i skrz pedagogy, tak je příběh přijímacích zkoušek především o tom, jak ještě mladí a nedozrálí lidé s potřebou tvořit narážejí na realitu, která je trochu jinde, než si představovali. Otázky, které jim pedagogové kladou, jsou z těch, které si měli sami položit ještě před podáním přihlášky, ale reálně si je nikdo v jejich věku ani nepřipustí. Zároveň jsou ale uchazeči ve své naivitě (a potřebě se lišit) autentičtí a člověk v nich snadno vidí svoji vlastní naivitu v dospívání (včetně pocitu, že Svět netrpělivě čeká, až mu ukážeme, co v nás je). Bohužel, jak jsem předeslal v úvodu - Nová média jsou spíš parodie (netuším, nakolik záměrná) a budou tím, co si většinový divák z filmu odnese jako stěžejní část obsahu (a z čeho budou vznikat memy), což je škoda, protože zbylé dvě katedry nabízejí opravdu dobrou sondu do světa umění.

plakát

Světlonoc (2022) 

Film, který už nechci vidět znovu, protože takhle intenzivně nenávidět antagonisty příběhu, pro mě bylo velice vyčerpávající. Ta směs sexismu, misogynie a zatvrzelého konzrvatismu byla tak koncentrovaná, že se mi opakovaně dělalo těžko od želudku. Nicméně, pořád to považuji za důležitý (a dobře natočený) film, který musel vzniknout.

plakát

Iliza Shlesinger: Hot Forever (2022) (pořad) 

Opatrný rozjezd korunovaný masivní bombou svrženou na incely v závěru... Absolutní feministická legenda. Pro mě srovnatelné s Confirmed Kills, který doteď patřil k mým nejoblíbenějším speciálům. Velkou předností Ilizy je i to, že nejde po nejjednodušším (a nejlíbivějším) vtipu, jaký je po ruce, ale snaží se publikum (zejména mužskou část) i vzdělat a informovat - ať už jde o tajnosti podprsenek, nebo o to, proč vagína nechutná jako cukrátka. A také proč by někteří muži nikdy neměli mít sex.  Leave the diseased portion of your herd that is broken.

plakát

The Gray Man (2022) 

Pohodový letní popcorn, kvůli kterému jsem se nemusel mačkat v kině. Obsazení je solidní, akce přiměřeně přepálená a zápletka není příliš komplikovaná. Dostal jsem to, co bylo inzerované na obalu (v traileru) a nenudil jsem se, což je laťka, kterou řada jiných(kritiky vyzdvihovaných) filmů, nezvládne překonat. Solidní 4 hvězdičky.