Vodny
homepage
ICQ: 206762767
7 bodů
Kronika (2012)
"Rukou točené" filmy moc nemusím. Proč? Protože už z podstaty způsobu natáčení postrádají filmový detail, bývají nepřehledné a tím maskují své nedokonalosti. Cloverfield mě zklamal, Kronika splnila očekávání, ale bylo to o chlup. V průběhu filmu jsem několikrát změnil názor na jeho koukatelnost, která se především z počátku jevila jako standardní klišé - tři kluci náhodou "zakopnou" o nějaké těleso, které je obdaří mimořádnými schopnostmi. Následuje série pokusů a předvádění, což byla většinou nuda a já si říkal, pojďme dál, k jádru pudla. Nešel jsem do kina na estrádu talentovaných nadlidí. Pak se film pohne vyloženě temným směrem, který osciluje na hranici hororu a psycho-thrilleru, jenže tam vydrží sotva pár minut. Ke konci se to nějak zvrtne a dlouho budovaná atmosféra je na kusy. Přehlídka home-made efektů je sice působivá a několikrát jsem si říkal, jak to jen udělali, že to do sebe pasuje a nevidím tam žádné chyby? Jenže to na výborný film nestačí. Nestačí dělat jen něco dobře a tlačit to do popředí na úkor ostatních filmových aspektů. Kdyby měl film 100 minut, více se zaměřil na všechny tři hlavní postavy, neřešil pořád Andrewa, mohl film překonat sám sebe. Takhle je to jen další teenagerovský kinolap, na který se chytí spousta diváků, ale brzy se na něj zapomene. Klidně by z toho mohl být seriál, nebo filmová trilogie, ale nemám ten pocit, že až tak nad tím tvůrci přemýšleli. Do kina? ANO.
Mission Impossible - Ghost Protocol (2011)
První půlka filmu na čtyři hvězdy, pak se zábavnost postupně vytrácí a konec je docela nepřesvědčivý. Kromě absolutně nezajímavého či spíše neexistujícího záporáka zamrzí i velmi málo komplexnějších akčních scén, ze kterých se staly takové mikro akce na jednom místě a působí to někdy dost statickým dojmem. Chybí pořádné honičky a přestřelky. Na druhou stranu nelze motat páté přes deváté. Akce se spíše orientuje na týmovou spolupráci a dává vzniknout několika vtipným scénkám, kterým vévodí především Simon Pegg. Více se také dozvídáme o jednotlivých postavách a akce není vždy na první místě. Celkově trochu jiné Mission Impossible než jsem byl zvyklý, ale vůbec ne špatné. Škoda jen, že po akci v hotelu Burdž Dubai už filmu dochází dech i nápady.
Drive (2011)
Absolutní vykolejení ze zažitých...kolejí...dnešní filmové tvorby. Od dob Oldboye mě takhle žádný film nedostal. A tím myslím film jako celek, ne jenom nějakou jeho část, tak jako jinde. Růžové titulky? Retro disco hudba á la Annie Lennox 80-90 léta? Ambientní hudba, podle které zpětně identifikujete každičkou scénu. Hlavní hrdina co hraje jako Bůh a stačí mu říkat jenom "Ok"? Hlavní hrdina, co dřív než řekne "Ok", tak nechá diváka pořádně vycukat svojí nesmělostí až skromností? Scény, ve kterých máte čas nejenom užít si hudbu, prostředí, herce ale také ten klid, který paradoxně dělá atmosféru hutnější, než tisíce slov? Okázalá brutalita, která je brutální i tím, že hlavní hrdina není v podstatě násilnický typ, ale spíše Marlon Brando v nesprávnou dobu na nesprávném místě a dělá jen to, co by na jeho místě měl udělat každý (ale neduělal by to nikdo)? Láska mezi dvěma náhodnými lidmi, ve které nejsou třeba slova, ani sex? Příběh, který je nevtíravě podaný, že jeho jednoduchost ani nepostřehnete, protože není důvod? Drive už je teď pro mě kultovní film srovnatelný s Americkým psychem. Není v něm nic, nad čím by bylo třeba přemýšlet, není tam propojení se současností, není v něm naléhavé sdělení či nějaký odkaz. Je to film s velkým F, až umělecké dílo, kde vše pasuje 100% dohromady, ukazuje poctivou filmařinu ze staré školy, nic nekopíruje, na nic si nehraje, je svůj a díky tomu je jedinečný. Bravo!
Zrození Planety opic (2011)
Zrození Planety opic je přesně ten film, u kterýho si člověk přeje, aby neskončil. Žádná hluchá místa, skvělé herecky (i opičky), triky Avatar hadr. Akorát mi tam chyběla výraznější hudba. Doufám, že ten !pozor spoiler! 3..2..1.. otevřený konec je příslibem pro pokračování. 90%
Repo Man (1984)
Tohle kultovní béčko má své chvilky. Když přehlédnu chaoticky nesmyslný příběh, vidím docela zajímavé postavičky, které mezi sebou vedou osobní války na všech úrovních. Ve své podstatě je tohle jeden z mála filmů, kde nenajdete kladnou postavu. Všichni se honí za vlastním úspěchem a dokáží jít až přes mrtvoly. Vtip je v tom, že ani smrt se zde nebere příliš vážně. Jedna z postav ze svého chování obviňuje společnost, přičemž se zdá, že se chová nemorálně jenom kvůli tomu, aby se odlišil od ostatních. Do jisté míry je v tomhle filmu ukryto víc, než to na první pohled vypadá. Na druhou stranu absence jakéhokoliv řádu dává tušit, že je to spíše celé dílem náhody. Dialogy mě bavily, nebyly nucené a vyumělkované, ale zbytek je slátanina prvního stupně.
X-Men: První třída (2011)
Podle těch hodnocení to vypadá, že jsem asi byl na jiným filmu. Nebo jsem možná příliš kritický k sériím, ke kterým nemám skoro žádný vztah. Předchozí X-Meni se mi líbili převážně kvůli postavám Magneta, Profesora X a Wolverina. Vzhledem k tomu, že v prvních dílech už jsou tyto hlavní postavy takříkajíc hotové, soustředí se převážně na poměrně působivou akci a dospělejší podání příběhu. První třída jako "restart" série tak na mě působí jako jiný film. Vynikající začátek je přerušen hledáním a výcvikem nových rekrutů, což je neuvěřitelně nudné a v několika momentech mi to přišlo až trapné. Filmu chybí drsné scény, emoce, napětí, atmosféra, atraktivní souboje na blízko, lepší schopnosti postav a lepší efekty. Ty považuji v dnešní době za skoro podprůměrné a to především díky své ohyzdné digitálnosti. Nebýt Kevin Bacona a Michaela Fassbendera, šlo by hodnocení ještě níž. Jak už jsem na začátku řekl, nejsem fanda X-Menů (ani odpůrce), nic jsem od nich nečekal, ale tohle je jednoznačně nejhorší díl série. Když se 70% filmu nudím, nemohu hodnotit jinak. P.S. Po celý film jsem měl pocit, že tohle nemá s komiksem nic společného. Zlatý Iron Man, zlatý Batman, a dokonce i zlatá Fantastická čtyřka. Velmi trefný komentář od Kapitan Hovado (*).
Red (2010)
Nejhorší film s Bruce Willisem, to jako bez debat. Skoro všichni herci mi tady přišli jako zfetovaní . Bruce to nebavilo, Sáru to nebavilo, Freeman dobrej děda, Malkovich nejlepší role, prostě blázen, Dreyfuss přehrává, Helen Mirren je fajn, Karl Urban nevýrazný a Brian Cox je asi fakt Rus. Hlavně jakoby je to ani nebavilo, prostě nuda a zase nuda. Nakonec přeci jenom jak se postavy dávají dohromady to jakž tak koukatelné je, ale že by tohle muselo být podle komiksu, to se mi nezdá. Obyčejný akční film bez akčních scén, což je problém. Přesto suma sumárům se mi to líbilo o kousek víc než trapný Green Hornet, protože RED si na nic aspoň nehraje. 50%
Klub vyděračů (2007)
Sice je to ve skrze průměrný thriller, ale tak nějak mi připomínal fenomenální Hru. Ten konec mě docela překvapil. Filmu ale chybí typická thriller atmosféra, člověk to tak nějak sleduje a bere vše s klidem. Škoda, Butlera mám rád a Brosnan jako padouch není špatný. Přesto mi to jejich herectví nepřišlo stoprocentně přesvědčivé. Ale budiž.
2012 (2009)
Až po dlouhé době od premiéry jsem se k tomuto filmu dostal díky HBO. Lituju, že jsem na to nešel do kina, protože efekty jsou perfektní. Sice přehnané a možná až absurdní, ale kdo ví, jak by to na Zemi vypadalo, když by se začala "rozpadat". Jinak scénář je velmi ... americký. Konec mě nebavil, protože odporoval mému uvažování o chování lidí v takové situaci. Záchrana pár statečných lidí je zde brána jako absolutní vítězství a ta celosvětová zkáza jako by se nestala. Na pokoukání ale pěkné.
Zelený sršeň (2011)
Několik důvodů, proč tenhle film stojí za prd. Seth Rogen zahrál mizerně a nepřesvědčivě. Jeho Wow! Cool! Awesome!" zněla asi jako od náctiletého puberťáka, který poprvé uviděl ňadro, jehož velikost a tvar připomínají hrušku. Dobrý vtip či situační humor se ve filmu prakticky nevyskytuje a pokud ano, stačí to jen na nucené ušklíbnutí, aby se neřeklo. Akční scény. Střílení, výbuchy a hlavně honičky jsou těžce, ale těžce pod průměrem akčních hitů z 90. let, tak co to ksakru má znamenat? Možná to dnešním teenagerům stačí, ale uctívačům Skály, Con Air, Tváří v tvář atd. se tohle nemůže líbit ani kdyby to bylo 4D. Jediné, co mě na akci bavilo byly souboje, které decentně využívaly ultra zpomalených záběrů trošku ve stylu Matrixu (vážně jen trošku). Dobrý film, nebo alespoň zábavný film se pozná podle toho, že i jeho nejhorší část je prostě zajímavá a nenudí. Tady je dobrých 10 minut a zbytek je hrůzná nuda. Ten film není ani z poloviny tak cool, jako je trailer na něj. Nečekal jsem zázraky, ale že to bude takhle nevyrovnaná slátanina, to zase ne. Scény jsou na můj vkus dost nepromyšlené a trapné. Jakoby režisér neuměl načasovat kdy má přijít akce a kdy nějaká vtipná scénka. Je to takový chaos bez šťávy, bez nápadu a bez režiséra. Co potěšilo a za co si Zelená včela odnáší body je hlavní záporák Christoph Walz, jehož herecké umění je ale nepochopitelně nevyužito a ke konci filmu se tenhle charizmatický Rakušan změní v šaška, který je všem pro smích. Úvodní scéna s Jamesem Francem je to nejlepší z celého filmu, ale pak jde kvalita rapidně dolů. Buď udělám dobrý akční film, nebo dobrou akční komedii. Jenže tady není ani kvalitní humor (jakéhokoliv typu) a ani kvalitní akce. A to se na mě nezlobte nemůže stačit ani na průměrné hodnocení. Tenhle film měl určitě potenciál, ale skončil dřív než začal. Navíc Seth Rogen je tam opravdu jen do počtu. V akčních scénách se prakticky nevyskytuje a kdyby tam nebyl novodobý Bruce Lee v podání Jay Chou, tak je to odpad. A ke Cameron Diaz se nemá cenu vyjadřovat, kde tuhle babičku vyhrabali fakt nevím, ale sem měli dát nějakou novou mladou tvář (max. 25 let), která by se zapojila do souboje s podsvětím (nejlépe v latexu) a všichni by slintali. Takhle je Green Hornet jen podprůměrnou slátaninou pro nedomrlé publikum. Btw. nejlepší komentář má uživatel Rosomak, 101% pravda. (http://www.csfd.cz/uzivatel/41638-rosomak/)
TRON: Legacy 3D (2010)
Nestává se mi často, abych v kině zapomněl na náš reálný svět kolem a ponořil se do toho filmového. V tomto případě se to podařilo a přesto že jsem od Trona kromě skvělého vizuálního zpracování nic navíc nečekal, líbil se mi moc. Hudba jakoby převzatá z Inception parádní a diskotékové elektrizující rytmy do filmu skvěle pasovaly. Jeff Bridges sice od prvního záběru smrděl počítačem, ale nakonec to nebylo tak hrozné. Mnou příliš nedoceněné 3D tentokrát velmi decentní a díky neonovému prostředí obraz nadprůměrně ostrý a celkově prostředí filmu velmi sexy. Vážně jsem na chvíli zapomněl na tu nedokonalost reálného světa.
Na doraz (2010)
Za těch pár výbuchů smíchu, kdy jsem se smál nekontrolovatelně v kině jako nikdy předtím, nemůžu dát méně než 4 hvězdy. Tahle komedie není šílená, není ujetá a ani fekální. Není ani zdaleka tak našlápnutá jako Pařba ve Vegas, ale je úplně normální, tak trochu ze života a to se cení. Obě hlavní postavy jsou skvělé.
Kick-Ass (2010)
Jsem náročný (proč?)? Jsem zmlsaný (čím?)? Nemohu si pomoci, ale Kick Ass není takový, jaký jsem si představoval, že bude. Akce - málo, málo, málo. Což o to, akce je natočená velmi svěžím způsobem a ve spojení s dětskými zabijáky působí jak Alenka v říši divů, nicméně slušná akce už zdaleka u akčních filmů nestačí. Kromě toho musí být dobří hlavní hrdinové a co ještě? Záporák. Zde máme slušné hlavní hrdiny, Cage je perfektní a ta holčička taky, akorát Kick Ass působí příliš Spidermanovským dojmem co se chování týče. Záporák? Ten vlastně není. Chybí pořádné vyvrcholení a solidnější scénář + dialogy. Mohlo tam být více vtipu, více nadsázky, ale chvílema to působí jako kdyby režisér nevěděl, co točí. Jestli brutální akční film pro dospělé ve stylu Kill Bill, nebo zábavný akční film pro teenagery. Soundtrack je povedený, akorát časté střídání různých žánrových motivů skladeb se mi příliš nelíbilo. Působí to klipově a nesourodě. 70%
Resident Evil: Afterlife (2010)
Sérii Resident Evil nemám moc rád už od doby, kdy se z ní stala série. První díl měl všechno, hlavně hororovou atmosféru a zombíky. Postupně se z toho stal průměrný akční film, na který lidé chodí buď z nutkání přesvědčit se, že tentokrát to snad bude lepší (nebude), nebo trpí až fanatickou zamilovaností do hlavní hrdinky. Afterlife od první minuty do poslední vteřiny je jeden narcistický videoklip, který je maximálně přizpůsoben 3D vizualizaci. Efekty tak působí velmi dobrým dojmem, mnohem efektněji než např. v Avatarovi, ale bohužel to je asi tak všechno. Bez 3D je tento film prakticky nekoukatelný odpad. Sice pár lekaček tam je, ale ty nepramení z atmosféry, ale z jednoduchého principu přirozené reakce člověka na hlasitý zvukový efekt ve spojení s nečekaným pohybem na scéně. 50%
Yes Man (2008)
Žádné velké vtípky, žádný velký comeback Jima Carreyho, ale slušně odehraný film se zajímavým poselstvím. Říkat ano má jistě ze své podstaty větší přínos a smysl, než říkat ne. Jestli to může fungovat pořád, to si nejsem jistý, ale zkusit to někdy třeba na 48 hodin může být docela zábava.
Parchanti (2010)
Nezáleží na tom, kolik tenhle film stál nebo jak vypadají efekty ve srovnání s vysokorozpočtovými filmy, jde o tom, jak se člověk u něj baví. A já se zase tolik nebavil. Což o to, akce zase není tak zlá a fakt, že je docela málo mi zase tolik nevadí. Spíš se mohli tvůrci více vyřádit na hereckých kreacích a vtípcích, které přece nic nestojí. V tomto ohledu mi Losers nejvíce připomínají Tropic Thunder. Bohužel zde je mnohem méně vtipných gagů a mnohem menší prostor pro ně. Přitom by stačilo 10 minut navíc, vychytat některé nudné scény a hlavně je doplnit o více hlášek. Velké plus jsem viděl v hlavním záporákovi, který byl dost šílený na to, aby si ho člověk dobře zapamatoval. Jinak musím pochválit závěrečné titulky, ty se vážně povedly a o to víc je mi líto, že se jejich kvalita nepromítla také do filmu.
Souboj Titánů (2010)
Titan Fail! Tohle se nepovedlo a ani nevím proč tomu dávám 2 hvězdy, když ve srovnání s jinými "velkofilmy" je tohle odpad. Dělat z nás blbečky teda nemuseli a když už se pokoušeli o nějaké triky, neměli je dělat ve Win. Malování.
Růžový panter 2 (2009)
Některé filmy jsou tak hloupé, až jsou vtipné. Mezi ně patří i série Růžový panter, která především zásluhou Steve Martina spadá jak do kategorie odpad, tak do kategorie nesmírná zábava. Pravda je někde uprostřed, ale jednička se mi líbila mnohem víc. Na emberger nic nemá. Ale scéna u papeže vše vynahradila. Příshám, že takový záchvat smíchu jsem snad ještě neměl, když Clouseau přepadl z balkónu a v několika fázích padal k zemi. To nebyl ani smích, to byly křeče, píchalo mě u srdce a nemohl jsem popadnout dech. O žádném jiném filmu nemohu říct, že mě málem u něj trefila pepka a ještě k tomu smíchy.
Fontána (2006)
Se smrtí se člověk musí smířit, je to přirozená součást života. Smrt dává život něčemu dalšímu. Jednoduše řečeno, vše živé na Zemi je 100% recyklovatelné. Na Fontáně není nic složitého, je to tak jasné až to bolí. Ale od samého začátku jsem měl pocit, že už jsem něco podobného viděl. Nebo že už jsem u něčeho jiného měl podobné pocity. Těžko to popsat. Od hudby přes vizuální stránku mi byl film neskutečně povědomý a hlavně působil krásně přirozeně.
Úhel pohledu (2008)
Jak je možné, že mně to nebavilo? Asi proto, že je to podle mě hooodně špatně natočené. Dokonce tak špatně, že asi při třetím flashbacku, kdy se na obrazovce objevil typický odpočet času do začátku opakující se scény z jiného úhlu pohledu jsem se rozhodoval, že to vypnu. Herci - špatná volba nebo jen slabé nasazení? Kamera - dokumentární styl mám celkem rád, ale tenhle druh chaosu se musí umět prodat a tady to zkrátka nebylo ono. Zvuk a hudba - nevzpomínám si. Atmosféra - žádná. Od začátku mě film nechával chladným asi z toho důvodu, že sledoval dost anonymní scénu, která je v každém druhém filmu - někdo chce zabít prezidenta. Nápad - nápad dobrý, ale provedení za 5. Tohle chce víc promakanosti, více detailů než jen záběry jednoho chudáka mávajícího kamerou. Celkově příliš jednoduché, velmi odfláklé a ten kdo to rejžovi sežral, měl buď velkej hlad, nebo velký oči. Já nic neviděl.
Prokletý ostrov (2010)
Prokletý ostrov mi nejvíce svojí "atmosférou" připomíná Wickermana, přičemž ten ale postrádá jakékoliv poselství. Po technické a herecké stránce naprosto v pořádku. Však DiCaprio a Mark Ruffalo zklamat ani nemohou. Nejvíce mě na filmu mrzí právě atmosféra, která není ani thrillerová, ani hororová. Neměl jsem husí kůži, neměl jsem slzy v očích, emoce jakoby neexistovaly. Přitom o emocích filmy mají být především. Příběh, zápletka i pointa určitě nepatří k těm nepředvídatelným, ale záleží na divákovi, jak se k filmu postaví a co si z něj vezme. Někoho film nepřekvapí, někdo ví jak to skončí již od půlky a někdo zkrátka volá po jiném konci. O tom ale ten film není. Vzpomínky na Dachau, nacistické vraždy, holocaust atd. odkazují na nekonečný souboj dobra/zla, které jsou v každém z nás. Někdo své zlo unese, někdo ne. Někdo zlo kontroluje, někdo zlem žije. Každý ho ale v sobě má. A každý z nás dokáže v určité situaci zabít člověka. Klidně i svojí manželku, kterou nade vše miluje. Jenže zlo trestat zlem vytváří jen další zlo, se kterým se dá jen těžko žít. Film není tak černobílý, jak by se mohlo na první pohled zdát a stejně tak neexistuje jasné dobro a jasné zlo. Otázkou tedy zůstává: "Je lepší žít jako zrůda, nebo zemřít jako člověk?" Pokud nevíte, najdete ve filmu nápovědu.
Ctihodný občan (2009)
Skvělý rozjezd se změnil v průměrnou kriminálku plnou nelogičností a absurdity. Nebýt výrazného Butlera, šel bych mnohem níž. Jamie Foxx je naprosto tragický. Nasadí jeden výraz na začátku filmu a drží se ho jako klíště. Naprosto bez emocí. V několika scénách jsem si říkal, že teď třeba ve vzteku třískne mobilem, nebo kopne do židle. Ale Jamie ustál i ty nejhorší situace a tvářil se, jakoby se nic nestalo. Mrtvoly se mu zhmotňovaly doslova před očima a Jamie se jen tvářil rozpačitě, jakoby mu někdo řekl, že Ježíšek neexistuje. Jeho chladné chování bylo stejně tak nereálné, jako většina naplánovaných vražd. Bohužel, film se ani zdálky nevyrovná thrillerům jako Nepřítel státu, ke kterému jsem myslel, že se zařadí. Navíc ve filmu chybí kvalitní a chytré dialogy, kterých např. v soudní síni mělo být daleko více. Původně jsem si myslel, že se Butler bude chtít hájit, bude ukazovat nedokonalost trestního zákoníku, bude poukazovat na různé paragrafy atd. Ale on jenom zmíní jeden starý případ, odkáže se na něj a hotovo. Nepromyšlený a prvoplánovaný scénář je tak průhledný a hlavně průstřelný, že se pomalu stydím dát i ty 3 hvězdy. No budiž, Butler byl dobrej.
Vánoční koleda (2009)
Není co řešit. Vizuálně nejpovedenější film pro 3D, parádní zpracování jedné z nejznámějších pohádek Charlese Dickense, úžasná postava zapšklého Scrooge, který nenávidí svět, obzvláště o Vánocích. Atmosféra od začátku maximálně hutná. Berte na to děti jen v případě, že zvládnou Čelisti či Freddyho Krugera. Není to krvák, ale hutná atmosféra spolu s dospělými dialogy není nic pro malá děcka. Nejenže to nepochopí, ale nebude je to bavit.
Zevlovat a prudit (2009)
Tohle měl být spíš TV film a jít na to do kina, litoval bych. Na doma k pívku to je celkem v pohodě. Místy zbytečně sprosté, místy neskutečně nudné a sem tam jsem se zasmál či alespoň uchechtnul. Trošku mi to připomíná stylem Noc v muzeu a trošku mi ta one-man show připadala až příliš one-man. Ostatní jakoby záměrně nehráli, nebo nechávali vyniknout Seth Rogena, což se místama ukázala jako chyba. Navíc scénář zhruba v poslední třetině neskutečně mimo, hluchý, jakoby nevěděl, kam jít dál. Mohlo z toho být daleko víc, kdyby se to nezvrhlo v psycho komediální mišmaš.
Invaze (2007)
Nic moc, ale vzhledem k tomu, že jsem dlouho neviděl film s touto tématikou, dávám za tři hvězdy. Neškodilo by více napětí, více akce a lepší herecké výkony.
Na dostřel (1993)
Ale jo. Nebudu příliš přísný, protože pár hlášek tam je klasických Willisovských a Sarah Jessica Parker je nsuktečně sexy.
Krvavá hostina 3: Šťastný konec (video film) (2009)
Trojka je vlastně stejně špatná jako dvojka + je natolik absurdní, že jsem se na konci musel usmívat, když nastoupil ten Mexičan a začal zpívat tu svojí baladu. A co teprve ten velikánskej robot na konci?
Krvavá hostina 2: Masakr (video film) (2008)
odpad!Prvnímu dílu jsem dal 80% hned z několika důvodů - perfektně vyprofilovaní herci, humor, gore pojetí a po technické stránce zdařilé. Dvojce dávám odpad, protože až na afroamerického prodejce auťáků zde není jediná postava, která by za něco stála, humor také chybí, gore pojetí zůstalo, ale už ne tak stylové a po technické stránce to stojí za prd. Chápu že se jedná o videofilm, ale takhe mizerně natočené dílko se jen tak nevidí. Totálně se nepovedlo místo, kde se film odehrává a navíc spousta scén je ve dne, takže všechno to špatné je krásně vidět. Jsem zvědavý na trojku, ale nejspíš to bude stejný odpad.
Piková trojka (2003)
Tleskám. Absolutně nedoceněný snímek, kterých je strašně, strašně málo. Atmosféra je od samého začátku neksutečně hutná, skličující, ponurá, jako kdyby venku bylo pořád hnusně a vy jste měli depku. Do toho skvěle vyprofilované postavy, o kterých netušíte co si máte myslet. Všichni jsou tak trochu výstřední a přitom víte, že jsou úplně normální a akorát mají své problémy, touhy a tajemství. Je to drsné, je to hrubé, někdo se může při sledování stydět, červenat nebo snad pobuřovat. Ale takoví je prostě život, bez barevných veselých omalovánek, tvrdá realita. Takhle si představuji, že to na Dolním Manhattanu chodí. Trošku k příběhu. Ten jakoby není důelžitý, divák spíše sleduje "bezvýznamné" dění a do toho jakoby vloženou zápletku. Když už jsem si myslel, že vím jak to dopadne, tak mě to překvapilo. Čekal jsem něco trochu jiného, ale takhle to je lepší. Herci jsou parádní. Meg Ryan je neskutečně sexy, Mark Ruffalo je polda jako víno a Kevin Bacon hraje trošku pošahaného herce - to mu sedí. Tenhle film je naturalistický, melancholický thriller střihnutý s feministickou tématikou o ženách, které po něčem touží a když to dostanou, váhají jestli to za to stálo, jestli to bylo správné rozhodnutí a mají výčitky. A hlavně nikdy nemají dost. Je to hodně o sexu. Když se nadtím zamyslíte, tak každá postava ve filmu touží po sexu. Je všudypřítomný, jako nějaké afrodiziakum, droga, kterou prostě musíme dostat a skoro nic jiného nás nezajímá. Ta zaslepenost z něj pramenící je ubíjející. Herecké výkony a atmosféra jsou na jedničku. P.S. Podle komentářů jsou lidé tímto filmem tak trochu znechuceni, vadí jim věci, které tam být měly a bez kterých by ten film vlastně nebyl. Ale takový je holt úděl všech nízkorozpočtových filmů pro diváka, který umí naslouchat.
Zastav a nepřežiješ 2 - Vysoké napětí (2009)
odpad!Co dělá Crank 2 odpadní záležitostí jsou dvě věci: 1. špatně natočená akce, střih, kamera 2. retardované dialogy. Základem každého akčního filmu jsou akční scény. Pokud ty selžou, může je nahradit třeba vtipný dialog. Jako v případě Křižovatky smrti 2, kde jsou tyto dva aspekty v určité symbióze. Crank 2 je jako béčkový videoklip. Jakkoliv se může Statham tvářit drsně, hloupost své postavy nezakryje. Hlavním problémem je ale styl akce, která připomíná hraní moderní hry na slabém PC. Proč je to trhané? Co tam dělají ty fotky místo klasických záběrů? Vždyť to film dělá tak levný, až hanba. Oproti jedničce má Crank 2 také o 2 třídy horší příběh. Chelios má umělé srdce? To ho ale nenutí přeci běhat jak idiot. Jednička byla v tomto ohledu alespoň logická - zastav se a zemřeš. Tempo bylo důležité. Zde ale důležité není, přesto je asi třikrát větší = ještě více nepřehledná akce. Crank 2 si možná zaslouží jednu hvězdičku, ale u mě ne. Jak jinak ohodnit film, který jsem ani nedokoukal?