Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Dobrodružný
  • Animovaný

Recenze (40)

plakát

Simpsonovi (1989) (seriál) 

Simpsonovi jsou pro mě legendou, oživlou vzpomínkou na léta dětská, kdy jsem si seriál vychutnával jako oříjemnou kreslenou podívanou i současná léta mladě dospělá, kdy si jej užívám coby potrhlou maškarádu, satiru a chvílemi dost odvážnou podívanou. První dvě série sice nebyly nijak výrazně vtipné ani přitažlivé, ale od série třetí seriál nabral dech. Novější epizody bohužel ztrácejí ono nenuceně vtipné kouzlo, které v seriálu panovalo hlavně v seriích cca 8-13, a některé fory a momenty se stávají trochu strojenými, některé vtipy jsou pak vyloženě samoúčelné, což platí hlavně o seriích 20 a výše. Osobně si myslím, že by tvůrci mohli seriál po 24 sezoně s grácií ukončit, protože v posledních letech už to vážně není ono. Nicméně za staré časy.(86%) P. S. český dabing RULES!! A Vlastimil Bedrna byl bezkomkurenčně nejlepší Homer všech dob!

plakát

Nejistá sezóna (1987) 

Jako Cimrmanofil prostě nemohu dát menší hodnocení, i kdyby čert na koze jezdil. Pro fanouška je tento film samozřejmě dvojnásobně příjemnou podívanou, ale- i nezasvěceného pozorovatele může potěšit, pobavit a přinést mu zajímavý vhled do života jednoho z nejlepších autorských divadel u nás. Především jsem byl překvapen tím, jak přirozeně a nenuneceně fil ubíhal i mimo jeviště divadla. Bavil jsem typickou cimrmanovskou hravostí a nadsázkou, s jakou film zobrazoval světlejší i stinné stránky života autorského divadla. "Zlatý prciny!" (90%)

plakát

Kokain (2001) 

O Georgovi Jungovi jsem nikdy neslyšel a teprve tento film mě seznámil s jeho zajímavým životním příběhem. Nezdá, že by zmiňovaný byl nějak významným člověkem a tak můžeme jen spekulovat, z jakého důvodu byl Demme rozhodnut natočit film zrovna o něm. Nicméně jeho život skutěčně za zfilmování stál. Johnny Depp je ve vynikající herecké kondici a postavu George Junga hraje se všemi aspekty, ale největší hvězdou filmu je pro mě Georgův otec v podání Raye Liotty. Jeho mimika, jediný pohyb očí dokáže vyjádřit vše podstatné. Tak citlivě zahranou figuru jsem už dlouho neviděl. (85%)

plakát

Hamlet (1996) 

Zatím jsem neměl možnost shlédnout film a tak se tato krátká reflexe týká hudby Patricka Doylea. Mnoho zástupců filmové hudby slouží, navzdory skvělému zpracování, filmu spíše jako kulisa a sami o sobě neobstojí na 100%. Doyleův Hamlet je ovšem veliké překvapení. Navzdory tomu, že se jedná o soundtrack, hudba obstojí sama o sobě. Bohaté obsazení nástrojů, výborné aranže a Doyleův um pro skvělé melodie nám dává možnost zažít něco neuvěřitelného. Tklivé melodie, bouřlivé části, mezihry, vše funguje na sto procent. Neuvěřitelně citlivě míchá sborové a orchestrální části. Všem hudebním pokrytcům, zabedněným tumberům, co tvrdí, že hudba po roce 1900 už za nic nestojí, že Beethoven, Mozart, Wagner a další již ve 20 století nemají důstojných nástupců, bych doporučil toto skvostné dílo, neboť já tvrdím, že s takovou fazonou by se Doyle a několik dalších mohlo klasikům směle podívat do očí a postavit se vedle nich. Klenot filmové hudby. (101%)

plakát

Sedm (1995) 

Brrrr! Otřepal jsem se a šel psát recenzi na tento film. Předem upozorňuji, že se jedná o naprosto hnusnou, depkoidní a zničující podívanou, po jejímž shlédnutí vám bude nejspíš zle. Zároveň je to výborně zrežírované, ta odporná atmosféra zlem prostoupeného velkoměsta je příšerná (a lahodná na pohled), ústřední dvojice podává famozní výkon. Brada Pitta jsem dříve považoval spíše za manekýna, než za herce, ale film od filmu se utvrzuji v tom, že v tom chlapovi je notná dávka hereckého talentu (viz jeho skvělý výkon v Sedm let v Tibetu anebo naprosto bravurní herecká figura v Malickově Stromu života) Osobně se trochu divím, že ještě nedostal oscara. A Morgan Freeman je tradičně precizní. Shoreova hudba filmu padne a Spacey jako hlavní záporák s bezelstnou tváří a duší maniaka (ještě teď mě mrazí) je lahoda sama. Fakt síla (93%)

plakát

Willow (1988) 

Fakt nádherná pohádka. Na svou dobu má neuvěřitelně svěží efekty a ani po letech neztrácí nic ze svého kouzla. Když pomineme lehce klišovitý příběh, tak ten snímek má parádní atmosféru, místy s lehkým nádechem hororu. Skvělé fantasy filmy se dají spočítat na prstech jedné ruky a Willow rozhodně patří mezi ně. Spolu s LOTR a dračím srdcem trůní na pomyslném piedestalu filmové fantasy tvorby. Bravo Rone a Georgi. Díky vám neskončí filmy s podobnou tématikou ve stokách filmového odpadu. (82%)

plakát

Jurský park 3 (2001) 

Potřetí do stejné řeky a známé pravidlo o dobré třetici zde neplatí. Johnston prostě není Spielberg a tohle je béčko až na půdu. Laciná kopírka prvních dvou filmů s opětovně plytkým scénářem, ale zatímco prvé dva díly měly charismatické herce a na režijní stoličce mistra filmu, díl třetí neoplývá ani jedním z těchto atributů. Pouhý výcuc bez dávky charismatu. A jeden spinosaurus to nezchrání. Tady už nostalgie nefunguje, bohužel (50%)

plakát

Ztracený svět: Jurský park (1997) 

Druhý díl má tu smůlu, že přišel pozdě. Kvalitativně na stejné úrovni jako díl předchozí, hutnější atmosféra, hordy dinosaurů, pitomej konec a ďábelský Pete Postlethwaite jako evil hunter s koňskou dávkou charismatu. Film je nadupaný od začátku do konce, akční scény mají dynamiku, scénář je místy plytký a místy skvěle odlehčený. Příběh je prostinký, ale co si budeme nalhávat, první díl po příběhové stránce taky za moc nestál. Mám dokonce takový pocit, že dvojka je o chlup lepší. Kdyby šla jako první, měla by jistě velký úspěch. Tak propastný rozdíl mezi těmi filmy není. A ta nostalgie...:) Objektivně 70%... kašlu na to, tady máš (82%) a to je mé poslední slovo!

plakát

Jurský park (1993) 

Triková podívaná, na svou dobu neotřelý zážitek s fajnovými herci, cool dinousaury a atmosférou hustou, že by se dala krájet. Co si budeme nalhávat. Příběh je o ničem, námět vyvražďovačka z jakéhosi béčkového hororu, ale ta nostalgie, přátelé, ta nostalgie. A hlavně ti dinosauři. Včera jsem ten film shlédl a nestačil zatlačovat slzy při vzpomínkách na své dětství. Ten film je prostě nářez. A tu hvězdu klidně přihodím. Objektivně na 65%, ale z lásky k dávné legendě dávám konečných (80%) A zblázněte se:))

plakát

TRON: Legacy 3D (2010) 

Tron. Velká očekávání, lehké zklamání. Tak nějak bych reflektoval své pocity po shlédnutí filmu. Začněme klady: po vizuální stránce je snímek geniální. Desing světa Tronu je dokonalý do posledního detailu. Velká poklona. Nicméně po stránce příbehové se tu odráží režisérova nezkušenost. Na to, jaký potenciál příběh skrývá, je docela nudný. První polovina příjemně ubíhá, snímek se pomalu rozjíždí a nabírá otáček. Až do setkání otce se synem je vše v pořádku, ale v druhé půli se dostáváme do přehršele klišé a patosu, akční scény nemají dynamiku a je jich málo. Dialogy nemají šťávu a těch je naopak většina. Herci jsou fajnoví, ale ty citově vypjaté až rádoby filozofické scény jim nežeru. Ani trochu. Kosinski je geniální designér, ale jako režisér zatím pokulhává. Zatím. Na to, že se jedná o debut je to přes všechny zápory slušně koukatelné a věřím, že pod dobrým vedením se Kosinski vypracuje na schopného rejžu. Potenciál na to má. Na závěr něco o hudebním doprovodu. Dvěma slovy, jednoduše výtečné. Elektronické duo Daft punk, jejichž originální tvorbu nijak nežeru, stvořilo soundtrack, který k filmu sedí jako "prdel na hrnec". Skvělá práce a ode mě hvězda navíc k dobru filmu. Titulní motiv je chytlavý a dynamický zároveň a rozhodně z mých sluchovodů jen tak nezmizí. Kdyby to nebylo tak ploché, mohla to být skvělá podívaná. Takhle nám zbylo nádherně načinčané nic. Nicméně za tu hudbu: (70%)