Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Animovaný

Oblíbené filmy (10)

Úkryt

Úkryt (2011)

Tak nějak jsem tušil a doufal, že tohle bude vyjímečný film a záměrně jsem si o něm dopředu nic nezjišťoval! To co přišlo je pro mě osobně jeden z nejlepších filmů, co jsem viděl a co mi zůstane nesmazatelně v paměti. Film je postaven na celkem jednoduchém ději a scénáři, ale bezchybná režie a sugestivní výkon hlavní dvojice (Michael Shannon je vyloženě excelující) vyzdvyhují film do nadprůměrných výšin. Svou velkou roli zde hraje i působivý soundtrack, který pomáhá stupňovat rostoucí napětí. Nenápadné, dojímavé mystické drama jednoho muže, který bojuje o svou rodinu.

V údolí Elah

V údolí Elah (2007)

Nedoceněný film. Skutečnost, že jeho hlavní poselství je postaveno na skutečné údálosti, zážitek a působivost filmu ještě umocňuje. Tempo filmu plyne pozvolna a dalo by se říci až podivuhodně klidně, jenže nad vyšetřováním zmizení jednoho vojáka, který se právě vrátli z Iráku se od začátku vznáší něco děsivého. Tommy Lee Jones jako vojenský veterán a otec, který na vlastní pěst hledá svého syna, dokázal svým projevem utáhnout i slabší místa ve scénáři. Velmi americký (v tom kladném smyslu slova) a velmi depresivní film o vlastenectví, ideálech, rodině, politice a zlu v nás. O skutečném Richardu Thomasu Davisi, včetně článku, ze kterého Paul Haggis při psaní scénaře vycházel: http://memoriesofrichard.tripod.com/id6.html

Baader Meinhof Komplex

Baader Meinhof Komplex (2008)

Po druhém shlédnutí můžu pouze konstatovat, že tohle je prostě po všech stránkách geniální dílo, které putuje do top 10. Po filmařské stránce bez chybiček a po tématické stránce natolik zajímavé už jen informativní hodnotou. Scénař těží ze skutečných a u nás neznámých dějin Německa (faktograficky přesně) a sleduje skupinu lidí, kteří ještě za své idee byli ochotni a schopni (terorismem) bojovat na život a na smrt. V současné západní společnosti už těžko představitelné.

Cleopatra

Cleopatra (1970)

Kdo nezná Tezukovi komiksy bude překvapen. Kdo zná bude nadšen. Klasický příběh pojat netradičně z mnoha směrů, ať už sci-fi "nadstavba" příběhu, grafické zpracování, hudební složka, nebo odtabuizovaná místy "zvrhlá" erotika, která zde ale působí naprosto přirozeně a dává smysl. Scéna příjzdu Cézara a Kleopatry do Říma patří k vrcholům animované tvorby!

Tacu no ko Taró

Tacu no ko Taró (1979)

Nádherná pohádka pro celou rodinu, která si jde vlastní cestou. Škoda, že i v samotném Japonsku víceméně neznámé dílo, které se ale může bez ostychu poměřit s nejlepšími díly produkce studia Ghibli. Výtvarné řešení je nádherné a originalní, nicméně si stále zachovává nezbytné prvky charakteristické pro anime. Příběh samotný je zábavný, poučný a dojemný. A celé dílo je prošpikováno spoustou japonských reálií, které mu navíc dodávají exotiku. A ta úvodní písnička, tu jsem si pustil už tak 50x. http://www.youtube.com/watch?v=-7Kb3QwI5tE