Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (336)

plakát

Aerosmith: Rock for the Rising Sun (2013) (koncert) 

Viděno 13. listopadu 2013 v útulném kinosálu kina Aero. Vražedná kombinace srdcové kapely a oblíbeného biografu mi přivodila velký hudební zážitek. Než o záznam koncertu se jedná o střihový hudební dokument z turné kapely v zemi vycházejícího slunce. Jednotlivé písničky jsou prokládány medailonky z života kapely na cestě mezi jednotlivými koncerty. Chvílemi se mi chtělo vstát ze sedačky a křepčit s kapelou tak hodně mě vzala atmosféra a jejich muzika u srdce.

plakát

Amazing Spider-Man (2012) 

Nemám rád pavouky, a ač jsem velký komiksový fanda tak Spider-Man nikdy nepatřil k mým oblíbencům. Proto, když se začalo mluvit, že se plánuje restart série nechalo mě to chladným. Zvlášť, když prvotní úvahy producentů byly hodně divoké. Hrdina musí být mladý středoškolák a celé to musí být cíleno na mladou generaci. Prostě to ve mě zanechalo dojem, že připravují maškarní verzi Muzikálu ze střední. Nestalo se tak a to jsem rád. První trailer mě příjemně naladil, protože ukázal, že budeme sledovat akrobacii pavoučího letu z pohledu prvního hrdiny. V nadpisu jednoho článku jsem četl, že film je dobrý, ale neoslní. Jestli toho dotyčného pisálka neoslnil, tak mě určitě minimálně příjemně uspokojil. Z kina jsem si odnášel kladné pocity z dobrého řemeslného zpracování a že se látku o dobrodružství pavoučího hocha podařila znovu obstojně z filmovat. Film má správný rytmus. Střídá dynamické akční scény s pasážemi, kde se snaží s postavami hrát a dopřát jim trochu vývoje. Když mluvíme o postavách tak obsazení je velmi povedené. Říká se, že každý hrdina je dobrý tak jako jeho protivník. Spider-Man jako Andrew Garfield má v Lizardovi v podání Rhys Ifanse opravdu odhodlaného a nebezpečného soupeře. Andrew Garfield jako Peter Parker alias Spider-Man svou roli středoškoláka / fotografa amatéra, který v noci potírá zločin zvládl přesvědčivě. Stejně tak Rhys Ifans hrající Dr. Curta Connorse, který se postupem času změní v přerostlého dinosaura s neobviklím darem regenerace. Přehlédnout se nedá ani Emma Stone v roli Gwen Stacy, která osudově poplete hlavu a srdce hlavnímu hrdinovi. Z povzdálí to bedlivě hlídá Denis Leary jako nekompromisní kapitán NYPD a starostlivý otec. Děj dokáže dobře pobavit, ale zvlášť druhá půlka je hlavně o akci, která Vás vtáhne na konec pavoučího vlákna mezi vrcholky mrakodrapů. Vše je podkresleno skvělou muzikou. Scéna s jeřáby je vrcholným okamžikem celého filmu. Prostě skvělá komiksová jízda.

plakát

Amazing Spider-Man 2 (2014) 

Spiderman umí hlavou dolů lézt, umí též sítě plést a dovede i spoustu dalších úžasných kousků, ale bohužel má taky trochu problém sám se sebou a neví, kým chce být. Nebojte se, režisér Marc Webb nenatočil existenční psychologické drama, ale čistokrevnou komiksovou popcornovou zábavu. Na můj vkus má příběh, až moc dlouhou stopáž a neuškodilo by mu dramatičtější prostříhání, jak vše směřovalo k dramatickému konci, měl jsem problém udržet pozornost. Na druhou stranu mě opravdu pobavil Paul Giamatti ve vedlejší roli psychicky narušeného ruského gangstera Alekseie Sytseviche a Marton Csokas jako svérázný psychiatr doktor Kafka. Nesmím zapomenout, zmínit půvabnou Emmu Stone, která si zdařile střihla Spidermanovu osudovou femme fatale. Gymnastická cvičení pavoučího muže v ulicích New Yorku jsou opravdu povedená a nechybí ani trocha suchého humoru. Tři nevýrazní záporáci jsou však na můj vkus trochu moc a pomáhají tak rozvleklosti děje. Co jsem však hodně postrádal, je napětí a trocha emocí. Film to není vcelku špatný, ale je v něm několik hluchých a hlavně nudných pasáží.

plakát

Americký sniper (2014) 

Clint Eastwood je prostě borec a ve svých 84 letech dokázal s rutinou a profesionalitou sobě vlastní natočit působivý film o dramatických životních osudech odstřelovače Navy SEAL. Chris Kyle byl Texasan, cowboy a americky patriot, který prodělal čtyři turnusy ve válkou zmítaném Iráku a na svém kontě má 160 potvrzených zabití. Muže, jenž se za svého života stal legendou a pravým americkým hrdinou, ztvárnil Bradley Cooper, který je rovněž i producentem. S postavou zásadového člověka nebojícího se opakovaně nasadit vlastní život pro své bratry ve zbrani, a který si odnesl z války hluboké šrámy na duši, se popasoval vcelku dobře. Tvůrcům se nenuceně a plynule daří střídat scény z válečně zóny i z domácí fronty a zobrazovat tak kontrast mezi vypjatými bojovými pasážemi a "normálním/mírovým" civilním životem, kde o rodinný krb pečuje kouzelná Sienna Miller. Nejvíc na mě zapůsobil dech beroucí ostrostřelecký souboj v městské zástavbě během začínající písečné bouře. Strhující přímočará válečná podívaná, která má svůj jasný cíl a hvězdná vlajka s pruhy vlaje.

plakát

Aningaaq (2013) 

Jak filmu, tak i tomu to kraťasu od Jonáse Cuaróna dávám plný počet. Vůbec jsem nepochyboval, že tato scéna má širší rozměr. Respektive jsem si představoval, jak doktorka Ryan Stone mluví v pro sebe tak vyhrocené situaci s radioamatérem pojídajícím nudlovou polívku někde na pláži v jihovýchodní Asii. Jaké bylo ale překvapení, když na druhé straně vysílačky byl eskymák Aningaaq, který má svůj vlastní malý těžký svět. Pro mě samotného to dodalo filmu ještě větší hloubku. Prostě poslední kousek skládačky.

plakát

Ant-Man (2015) 

Ant-Man civilním jménem Scott Lang je řízek, byl to trestanec, ale teď se skoro polepšil a je vlastně tak trochu mravenec, no vlastně má díky schopnosti řízeného zmenšování a svému super obleku nebo spíš bojovému skafandru sílu mravenčí, ale už se do toho asi moc zamotávám. Komixovou předlohou nepoznamenán, jsem opravdu nevěděl, co od nové marvelovky mám čekat a dostalo se mi velmi milého filmového překvapení. Nepříliš známý režisér Peyton Reed překvapivě zabodoval a předkládá divákovy film plný humoru. Za tímto úspěchem cítím Edgara Wrighta, který měl původně mravenčího muže režírovat, ale nakonec zůstaly jen jeho geniální střípky, které jsou cítit ze scénáře. Samozřejmě je to marvelácká rutina a sázka na jistotu, a to zvlášť v prví půlce, kde sledujeme tradiční zrod superhrdiny, ale dobře to drží pohromadě a má to jasný tah na branku. Hlavním trumfem příběhu je humor, který je všudypřítomný a dělá z filmu odlehčenou přímočarou jízdu. Rovněž povedené je obsazení, kde v hlavní roli obstál neokoukaný Paul Rudd, jehož učitelem je herecký veterán Michael Douglas jako doktor Hank Pym. Špatně si nevede ani bývalá ztracená Evangeline Lilly, jako dcera doktora Pyma a vypečenou vedlejší roli dostal Michael Peña, který si vyloženě užívá ukecaného Luise. Celé to vrcholí ve střeštěném finále v dětském pokojíčku soubojem se záporákem Yellowjacketem na rozjeté mašince Tomáš. K zahození není ani scéna se sovětským tankem T-34/85. Pět hvězd, co jsem dal je od srdce, protože jsem se opravdu náramně pobavil, samozřejmě mohl bych být kritický, ale nechci.

plakát

Apokalypsa v Hollywoodu (2013) 

Přisprostlá a hodně ujetá taškařice od dvojice Setha Rogena a Evana Goldberga, kteří stojí jak za scénářem tak i za režií. Jako námět jim posloužil kraťas "Seth and Jay versus the Apocalypse" od Jasona Stonea z roku 2007. Přišlo mi, ale že tenhle film spíš vymysleli po nějakém hodně vydařeném večírku. Pokud mám něco tomuto příběhu o šesti kamarádech, který se točí kolem chlapského přátelství, vytknout tak je to nevyváženost scénáře. Vedle velmi podařených pasáží jako jsou ty, kde vystupuje zdrogovaný Michael Cera nebo Emma Watson se sekerou jsou tu i hluchá místa. Prakticky celý příběh se odvíjí mezi zdmi nového domu/hradu Jamese Franca. Kam všechny zúčastněné svede šťastná událost kolaudační večírek, který však zásadně naruší katastrofa biblických rozměrů. Do šestice hrdinů patří Seth Rogen ve své klasické póze věčně zhuleného flákače. Jay Baruchel jako pozér a otloukánek co nemá rád L.A. James Franco, který si hraje na rádoby guru místní společnosti. Jonah Hill skrývající svou temnou stránku osobnosti pod maskou lidumila. Craig Robinson je věčně upocený poseroutka a nakonec tu máme všemi nenáviděného pana "otravnou osinu v zadku" Danny McBride. Na filmu je vidět jak si kluci natáčení užívali a jak se neberou vážně. Pro celkový dobrý dojem je důležitý i povedený soundtrack a trefný výběr písní od Henryho Jackmana. Finále za zvuku písně od Whitney Houston "I Will Always Love You" společně s obřím satanovým údem je opravdu odzbrojující. Prostě veselá punková jízda, která díky vysoké hladině kdo ví čeho v krvi není pro každého, ale mě pobavila.

plakát

Argo (2012) 

Jsem tak rád, že žiji v zemi, kde mi státem diktované náboženské přesvědčení nezakazuje konzumovat alkohol. Bohužel jsou i země, kde fanatičtí pomatenci, kteří si myslí, že mají patent na rozum a hlavu omotanou utěrkou zakazují kde co a v každém cizinci ze západu vidí vrahouna ze CIA. Ben Affleck zraje jako víno a krůček po krůčku se propracovává mezi hollywoodskou režisérskou špičku. Klobouk dolů před jeho výkonem v tomto filmu, protože kromě pozice režiséra si zvládl střihnout i hlavní roli agenta CIA Tonyho Mendeze, specialistu na útěky z nemožných situací. Musím říct, že jeho herecký výkon mě strhl a svým přesvědčivým herectvím zastínil ostatní herce, snad až na Johna Goodmana, který si zahrál mistra maskérského řemesla Johna Chamberse. Před zraky diváků se odvíjí napínavý špionážní triller podle skutečných událostí na pozadí revolučních změn v Íránu. Z filmu dýchá skvělá retro atmosféra, která je velmi dobře dokreslena úryvky z dobového zpravodajství. Tempo vyprávění je vcelku poklidné, ale když se děj vyhrotí tak velmi rychle přejde do dynamického rytmu a člověk zapomíná dýchat. Mě samotného velmi potěšila velká spousta popkulturních odkazů a celkově musím říct, že je to velmi napínavá podívaná, kterou stojí za to vidět.

plakát

Atomic Blonde: Bez lítosti (2017) 

Režisér David Leitch šlape na plyn hned od začátku, pomáhá mu v tom i David Bowie a servíruje nám akční špionážní thriller se zajímavou hlavní hrdinkou - Charlize Theron, která přesvědčivě ztvárnila zarputilou britskou špiónku Lorraine Broughton. Rutinní akce, vyzvednutí těla zavražděného agenta se, ale zásadně zkomplikuje. Na pozadí dějinných změn, které bourají sovětský rudý blok, se odehrává drsný souboj tajných služeb západu a východu o seznam dvojitých agentů. Kontaktem ve městě rozděleném železnou oponou je nevyzpytatelný agent David Percival (James McAvoy), který se utrhl svým nadřízeným ze řetězu. Berlín je nejchladnějším městem a utápí se v šálivé záři neonů. Nelítostný boj je zjemněn "romantickou" linkou, kdy naše hrdinka podlehne kouzlu naivní francouzské agenty Delphine Lasalle (Sofia Boutella). Ozdobou filmu jsou dvě akční scény, kde v té první se dozvíte, na co vše se dá použít zahradní hadice na zalévání a ta druhá jde až na krev (možná až na dřeň, ale nepřehánějme), je doslova odhekaná na 100%. Film se prezentuje propracovaným a správně zaprášený retro lookem konce 80. let minulého století a fajn dojem ještě násobí skvělý výběr písniček. Hodně povedená jednohubka s prima obsazením, která zaujme a nenudí.

plakát

Avengers: Age of Ultron (2015) 

Filmový vrchol pro mě v roce 2015 ležel v jiné části galaxie a tak jsem neměl příliš velká očekávání a nepříliš pozitivní recenze mě ještě víc zchladili. Právě i proto jsem byl vcelku mile překvapen, dostalo se mi kvalitního filmového řemesla, odlehčeného trefným humorem, ale hlavně na plátno dorazila spousta propracované akce, samozřejmě se vrátili známí maskovaní hrdinové, bojující proti mechanickým i zmutovaným padouchům a okořenila to trocha té lásky dvou zrůdiček, prostě klasika od Marvelu. Režisér Joss Whedon nám servíruje další super hrdinskou popcornovou jízdu s až zarážející rutinou a právě ta standardizace výrobku je kámen úrazu, přišlo mi jako by se vytratila lehkost a duše vyprávění, ale rychlý spád příběhu nedává možnost se nudit ani přemýšlet, protože je tu cítit jasný tah na branku a to ohromit konzumenta za každou cenu. Cestovní agentura strýčka Myšáka nás zanesla do všech koutů světa a iluze východní Evropy v italských alpách byla opravdu dokonala. Ultron utržený ze řetězu a jeho dva pomocníci z řad východoevropské mládeže však nejsou tím hlavním protivníkem našich hrdinů - Avengerů, protože oni sami jsou si navzájem hrozbou díky své nesourodosti a umanutosti. Další kvalitně zpracovaný dílek do skládačky komiksového vesmíru chlapců z Marvelu, který připravuje půdu pro další třaskavé pokračování.