Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Animovaný

Zajímavosti k filmům (7)

Četař York

Četař York (1941)

Alvin Cullum York se narodil Pall Mall v Tennessee. Během první světové války sloužil u roty C, 328. pěšího pluku, 82. pěší divize "All Americans" U.S. Army. V hodnosti desátníka se zúčastnil 8. října 1918 diverzní akce proti silně hájené kótě 223, akce proběhla v průběhu ofenzívy Dohodových spojenců v oblasti Meuse-Argonne. Pomocí pěchotní pušky M1917 Enfield a pistolí .45 Colt M1911 zabil 28 Němců, a tak zlomil jejich odpor. Podařilo se mu zajmout 132 německých vojáků, včetně 4 důstojníků, a ukořistil 32 kulometů. Za svůj husarský kousek se mu dostalo vyznamenání Medailí cti, v angličtině Medal of Honor, a povýšení na seržanta.

Za zvuků hudby

Za zvuků hudby (1965)

Georg von Trapp to dotáhl v Rakousko-Uherském válečném námořnictvu až na hodnost Korvettenkapitän a byl vyznamenán Vojenským řádem Marie Terezie. V průběhu první světové války byl úspěšným ponorkovým velitelem. S ponorkou U-5 potopil francouzský obrněný křižník Léon Gambetta, italskou ponorku Nereide a zajal řecký parník Cefalonia off Durazzo. Pak přesedlal na ponorku U-14 (původně francouzská Curie) a potopil 11 obchodních lodí Dohody o celkové registrované tonáži 45 669 tun. Během války vykonal 19 bojových plaveb a jejího konce se dočkal jako velitel ponorkové základny v zátoce Boka Kotorska.

Morgenrot

Morgenrot (1933)

Předlohou pro scénář filmu se stal knižní bestseller "Kriegstagebuch U 202" z roku 1916. Knihu napsal důstojník německého císařského námořnictva a velitel ponorky U 32 baron Edgar von Spiegel von und zu Peckelsheim. Děj pojednává o fiktivní ponorce U 202 a vychází z jeho vlastních bojových zkušeností a válečných zážitku jeho spolubojovníků.

Špiónka beze jména

Špiónka beze jména (1969)

Film si vzal za svůj námět skutečné pohnuté životní osudy Elsbeth Schragmüller, žijicí v letech 1887 až 1940, jenž jsou však zahaleny rouškou tajemství, a tak dávají vzniknout spoustě dohadů, které jsou pak živnou půdou pro různé konspiračních teorie. Proslulá německá špionka z období první světové války přezdívaná Fräulein Doktor se vypracovala až na pozici řídící agentky Antverpské rezidentury, kde nejen cvičila německé agenty, ale i notně motala hlavu Dohodovým tajným službám.

Kick-Ass 2

Kick-Ass 2 (2013)

Film je natočen podle grafického románu od nakladatelství Marvel Comics, resp. od autorské dvojice Marka Millara a Johna Romity Jr. "Kick-Ass 2" (u nás jako "Kick-Ass: Nářez 2 - Na plný koule") a sólovky "Hit-Girl", která u nás vyšla v roce  2014.

Království lesních strážců

Království lesních strážců (2013)

Fyzika lesních strážců je propracovaná a bere si příklad z přírodních zákonů. Jsou vysocí 5 cm, váží pouhé 2 g, uzdvihnou však 10 g a vyskočí do výšky až 15 cm. Jejich srdce udeří 2000krát za minutu a díky tomu mají 36krát rychlejší reakce než člověk.

Království lesních strážců

Království lesních strážců (2013)

Inspirací pro lesní strážce a jejich brnění byli japonští samurajové. Rovněž ovládání meče vychází ze způsobu japonského šermířského umění iaido, což je cesta duševní rovnováhy a okamžité reakce. Pro helmy si naopak tvůrci vzali inspiraci u kolibříků, které lesní strážci sedlají jako své oře.

Reklama