Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Sci-Fi
  • Akční

Oblíbené seriály (6)

Berlín, Alexandrovo náměstí

Berlín, Alexandrovo náměstí (1980)

Viděl kdysi ve dvoudenním zátahu v Ponrepu jako snad druhého nebo třetího Fassbindera vůbec a ještě pár měsíců poté se "pracně osvobozoval z čaromoci tohoto filmu", jak napsal kdysi Jan Kučera v souvislosti s Jakubiskovými Zbehy a pútniky. Ještě teď to nedokážu hodnověrně uchopit - zvláštní směs úzkosti, fatality, halucinace a k tomu jedovatě sladká Raabenova hudba. Možnost dokonale sestoupit k postavám a pak sledovat jak je to drtí a kosí jako onen žnec od pánaboha. Takový zážitek už v kině asi nikdy neprožiju.

Battlestar Galactica

Battlestar Galactica (2004)

Trochu nábor do armády (všechno funguje jen když to má pod palcem starej Adama a jeho super military flotila), ale jinak je to krásně wagneriánsky nabubřelé, ale i komplexní. Skutečná henleinovská space opera s lidskou tváří šmrncnutá věčnou otázkou jestli androidi sní o elektrických ovečkách. Celou první sérii jsem viděl téměř v kuse a ani nedutal. Iniciáční záležitost.

Hranice nemožného

Hranice nemožného (2008)

Tenhle seriál psaly děti Timothy Learyho, Williama Burroughse, Terrence McKeenny, Johna C. Lilliho, Sheldrakea, P. K. Dicka a bůhvíkoho ještě. V postavě Waltera je glorifikován pomatený vizionářský hipícký vědec jak se zrodil v amerických campusech šedesátých let. Ve chvíli kdy se hrdinové dostali na "druhou stranu" a začaly hrátky mezi AlterOlivií a AlterWalterem a těmi "pravými" se do té doby docela tuctový seriál proměnil v něco neskutečného. Něco co alespoň pro mě v seriálové sci-fi nemělo zatím obdoby. Škoda, že se té mytologie úplně důsledně nedrželi. Pokud bude pátá série o totalitním světě Pozorovatelů, bylo by to skvělé.