Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Dobrodružný
  • Pohádka
  • Akční

Zajímavosti k filmům (8)

Každý milion dobrý

Každý milion dobrý (2016) (TV film)

Při soudním procesu má na sobě advokát JUDr. Nebeský (Viktor Preiss) advokátní talár. Takový talár však advokáti nosí pouze při obhajobě v trestním řízení a dále v řízení u Nejvyššího soudu, Nejvyššího správního soudu a Ústavního soudu; u běžného občanskoprávního řízení jej advokáti nepoužívají.

Sex 100+1

Sex 100+1 (2007)

Skutečné jméno Smrtící Nell (Winona Ryder) ve filmu zní Gillian de Raisxová. Jméno je parafrází na středověkého francouzského šlechtice jménem Gilles de Rais, který bojoval ve vojsku Johanky z Arku, avšak poté se vrátil na své sídlo, kde měl údajně provozovat nezřízené sexuální orgie končící vraždami žen a dívek, které předtím znásilnil. Při církevním vyšetřování byl z těchto zločinů usvědčen a roku 1 440 popraven, ačkoli se dodnes vedou spory, zda se nejednalo o pouhý komplot, aby se církev mohla zmocnit jeho rozsáhlého majetku.

Poslední cyklista

Poslední cyklista (2014) (TV film)

Název Poslední cyklista je také odkazem na populární protektorátní anekdotu, v níž ministr propagandy Joseph Goebbels ke konci války hřímá v jednom ze svých protižidovských projevů, že za všechno zlé v Německu mohou Židé, přičemž ze zadních řad v sále se pokaždé ozve: "A cyklisti." Když už se Goebbels neudrží a zařve na neznámého narušitele, proč cyklisti, hlas odpoví: "A proč Židi?"

Pink Floyd: The Wall

Pink Floyd: The Wall (1982)

Úvodní píseň "In the Flesh?" paradoxně kapela Pink Floyd nikdy nezahrála naživo. Na tematických koncertech k albu "The Wall" skupina disponovala alternativní čtveřicí v maskách - právě ona zahajovala touto písní koncerty. Na jiných živých vystoupeních skladba "In The Flesh" nikdy nezazněla.

Pink Floyd: The Wall

Pink Floyd: The Wall (1982)

Určitě jedna z nejznámějších skladeb skupiny, symbolická "Another Brick In The Wall, Part 2" byla vlastně protestsongem, namířeným proti tehdejšímu striktnímu způsobu vyučování na britských školách. Filmová pasáž tomu bezezbytku odpovídá.

Pink Floyd: The Wall

Pink Floyd: The Wall (1982)

Bob Geldof (Pink) při natáčení poměrně hodně improvizoval; v podstatě neměl k dispozici žádný konkrétní scénář, se kterým by mohl pracovat.

Pink Floyd: The Wall

Pink Floyd: The Wall (1982)

Na začátku filmu zapaluje Pinkův otec J. A. Pinkerton (James Laurenson) petrolejovou lampu. Při bližším pohledu je patrné, že jde o československý výrobek značky Meva.

První republika

První republika (2014) (seriál)

Herec Tomáš Töpfer, představitel cukrovarníka Karla Škvora, nosí i v seriálu svůj již neodmyslitelný plnovous. Za první republiky se to však obecně neslušelo, neboť zarostlá brada byla v té době spíše znakem nedbalosti, a u tak zámožného a významného obchodníka, jakým by pan cukrovarník jistě byl, by taková vizáž jistě nebudila příliš velkou důvěru. Muži, kteří dbali svého společenského postavení, tehdy chodili buď hladce oholeni, nebo nosili pěstěný knír; plnovous si mohli dovolit nosit pouze muži podstatně starší než byl pan cukrovarník.

Reklama