Reklama

Reklama

První republika

(seriál)
  • angličtina The Manor House (více)
Trailer
Drama / Rodinný / Historický
Česko, (2014–2018), 43 h 46 min (Minutáž: 52–61 min)

Hudba:

David Solař

Hrají:

Ján Koleník, Markéta Plánková, Jiří Vyorálek, Jan Vlasák, Veronika Arichteva, Radek Holub, Viktor Dvořák, Robert Urban, Tomáš Töpfer, Zdena Studenková (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(49)

Obsahy(1)

Sága mapující atmosféru první republiky od r. 1918 do r. 1945... V centru dění jsou pestré osudy rozvětvené rodiny Valentových, která zbohatla na válečných zakázkách a stěhuje se z venkova do Prahy, do Podolí. V této části Prahy jsou zatím jen louky, pár starých továrních komínů a poválečná chudoba. Podnikaví Valentovi však Podolí změní. Ovšem ne sami a ne lehce. V jejich rodině panuje rivalita mezi bratry. Je zde tajemství, které s sebou nese pátrání po staré předválečné vraždě, a postavy prožívají také své osudové lásky. Seriál by měl být příběhem první (a také druhé) republiky, který sice vypráví očima rodiny z vyšších vrstev, tedy třídy, která nejvíce formovala tvář naší republiky a nastavila politické a společenské standardy, ke kterým se dodnes odkazuje, avšak spektrum hlavních i vedlejších postav je velmi pestré. Seriál tak pokryje různé vrstvy společnosti, od elit až po dělnickou a rolnickou třídu. Osudy hrdinů se také budou prolínat s událostmi tehdejší doby a připomenou divákům některé významné momenty naší historie. (Česká televize)

(více)

Videa (21)

Trailer

Recenze (306)

claudel 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První republiku hodnotím velmi pozitivně, ale samozřejmě jako značná část zdejších uživatelů k ní mám i některé výhrady. Nejprve pozitiva. Vystižení dobové atmosféry, kostýmy, výprava, to vše je na jedničku s hvězdičkou. Herecké výkony bez pořadí Koleník, Holub, Vlasák, Vyorálek, Nová, Kříž vynikající. Scénář - detektivní linie velmi povedená, duchařská linie solidní. Já jsem si detektivní linii sám bohužel pokazil nechtěně, jelikož jsem předem znal nedopatřením vraha. I přesto bylo zajímavé sledovat vyšetřování a hlavně dumat nad motivem a okolnostmi vraždy. Teď negativa. Milostná zápletka, ta je jako vystřižená z červené knihovny, telenovely nebo nejposlednějšího braku. Nevím, jestli by to za První republiky takhle mezi jednotlivými hrdiny mohlo dopadnout. Otravné postavy, které mě velmi iritovaly - Studenková, Dvořák, Medvecká. Některé akční sekvence. Celkový dojem převažuje ovšem kladný a těším se na druhou sérii. V současné produkci českých televizí je První republika stále krásně nad průměrem. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Pár dílů mi tedy uniklo, ale i tak mohu říci, že po delší době seriál na který jsem se vždy těšil. Detektivní zápletka byla vcelku poutavá, ač jsem vraha tipl vcelku brzo, tak jsem si nebyl jistý až do samotné koncovky seriálu. Zpracování doby na mne působilo věrohodně. Co se týče hereckých výkonů, tak ty nebyly bůhví jaké a hlavně mne zde potěšila účast Tomáše Töpfera. Veroniku Novou jsem neznal, ale její výkon se mi zamlouval. Chválím "flashbacky" z počátku děje, kdy byl divák uveden do toho co se dělo v minulosti. No a co bych zkritizoval? 1. "duchařinu" - ano mělo to ve finále v ději smysl, ALE šlo to i bez ní a hned by byl děj reálnější a smysluplnější. "Duchařina" mi přišla jen jako výstelka, kdy autor nevěděl jak zápletku posunout dál, tak tam prostě dal diskuzi s duchy nějaké to odhalení a je na pár dílů vystaráno. 2. Přílišné řešení řekněme milostného trojúhelníku 3. postava mladého Lébla - strašně nesympatický člověk, který také +/- dělal občas zápletku svými výlevy.. 4. úvodní znělka - ano vypadá to skvěle, ano skvělá hudba, ale jak jsem to slyšel poprvé tak říkám "Hra o trůny" = hudba šíleně podobná tomuto skvělému seriálu a to působí špatně jakto zavání kopírováním. Celkově vzato jsem spokojen, ač jsem dlouho přemýšlel mezi 3 a 4 hvězdami. ()

Reklama

sallyann

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu ještě hodnotit hvězdami nebudu, protože se mi to zdá ukvapené, předčasné a nefér. Pokud jde o exteriéry, interiéry a hudbu, vše je kvalitní. Chybu spatřuji v soudobé mluvě, tykání rodičů a dětí. Ale na druhou stranu nechápu, že se najednou objevilo v národě tolik znalců historie - echm, echm. :D ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JÁ CHCI BÝT JENOM S TEBOU!...“ /// Rodinná sága, která přes 20 dílů řeší tajemnou smrt. S každým dílem čekám, kdy jako konečně se to teda rozjede. Po pátým díle je jasný, že tohle se nemůže rozjet nikdy! Natahujou a natahujou, toť píchání (soráč – romantika), malujeme obrázky, oslovujeme se ,,lásko“ (dyť je to hezký!) a agitujem proti buržoazii (v pořádku, je to 1.republika!). Svět romantický telenovely a mýdlový opery, ve kterým není o náhody nouze. (Nebo je?) Hlavně v tý krimi zápletce! Matně si vybavuju Náhrdelník - to byla taky taková cypovina. Ale vlastně se dost dobře prodával. A tohle nakonec taky! Co na tom záleží, že já tu vidím triviální příběhový smyčky, naivitu snad ve všem a …(prostě na 22.dílů zoufale slaboučký!), když půlka národa radostí votevře lahváč nad povotevřenejma vrátkama k dalšímu pokračování. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Miluju Španělskou chřipku. 2.) Můj svět není romantická telenovela. Realita je hnus a tak hledám, kde si spravit chuť! 3.) Růžovku dneska nedávaj. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ne ()

triatlet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Červená FLASHBACK knihovna FLASHBACK FLASHBACK trocha výpravy FLASHBACK a zapomněli jsme na FLASHBACK, tak aspoň vzpomínka nějakého pamětníka (hospodského?) FLASHBACK Nejčastěji uváděná číslovka: 8 (let). Občas mezi FLASHBACKY i náznak vtipu: "Mamí, my už si nechceme hrát na defraudanty a policajty." Zlom ve 4. díle: místo flashbacků duchové :-))) ()

Galerie (1 353)

Zajímavosti (35)

  • Jako hotel Polesí si "zahrála" vila č.p. 55 Slapy. Stavba vznikla jako opevněný dvůr patřící zbraslavskému klášteru. Na přelomu 20. a 30. let dvacátého století ji prezident pražské obchodní komory a průmyslník Leo Bondy nechal přestavět do pseudobarokního stylu, který si stavba doposud uchovala. Dotvořila i jiné filmy, konkrétně Babí léto (2001) anebo Obsluhoval jsem anglického krále (2006). Leo Bondy se významně zasloužil o založení Umělecko–průmyslového muzea v Praze. V období 2. světové války byl nucen před nacisty uprchnout do zahraničí. Rybník, ve kterém se našel kočár, se nachází u Radějovic, okres Praha-východ. „Pražské Podskalí" vzniklo v okolí ulice 1. máje v Úštěku. Továrnu Valenta Vehicles si "zahrál" hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích u Kladna. Kostel a tržnice vznikli v Brandýse nad Labem. Filmaři se podívali také  na zámeček Bon Repos u Lysé nad Labem. (Brtniik)
  • Celý interiér Valentovy vily spolu s módním salonem Valenta byl postaven v ateliérech Letňany. Ve všech těchto místnostech se také nachází dobová kamna a květiny pro dokreslení romanické atmosféry seriálu. Exteriér podolské vily rodiny Valentů je ve skutečnosti Dajbychova vila nacházející se v Kutné Hoře. Na jedné z nejoblíbenějších filmařských lokací, na slapském zámku, vytvořili filmaři luxusní hotel Polesí, pokoj Goldy v Ladylike nebo dobové lázně. Valentův statek v Panenských Břežanech je ve skutečnosti Cífkův statek v Třebízi. Ten měl před natáčením celé nádvoří krásně zatravněné. Filmařům bylo povoleno trávu vypálit, aby záběry působily dojmem, že se na statku pracuje. Jako honosné sídlo zámožného cukrovarníka Škvora (Tomáš Töpfer) posloužil barokní zámek Ploskovice nedaleko Litoměřic. (MTHRFCKR)
  • Anna Fialová z důvodu odjezdu do USA, kde chce prorazit jako herečka, znovu v této sérii už neztvárnila roli Ireny a byla nahrazena Katarínou Šafaříkovou. Po vzájemné dohodě se tvůrci rozhodli roli přeobsadit a diváci to na první pohled ani nepoznají, jelikož jsou si obě herečky vzhledově velmi podobné. [Zdroj: ahaonline.cz] (Michi88)

Reklama

Reklama