Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krátkometrážní
  • Akční
  • Animovaný

Oblíbené seriály (10)

Městečko Twin Peaks

Městečko Twin Peaks (1990)

Fenomén Twin Peaks mne zastihl snad v nejlepší možný čas, díky čemuž mi bylo po zhlédnutí původního seriálu a doprovodných filmů umožněn plynulý přechod k sérii třetí. Dosáhnuv samotného závěru Lynchova mistrovského opusu, jsem nucen konstatovat, že ačkoli mám za sebou spoustu audiovizuálních zážitků na vysoké kvalitativní úrovni, mysteriózní klenot ze státu Washington je hned o několik dimenzí převyšuje. Nepoznal jsem dosud jiného seriálu, jenž by byl schopen tak plynule měnit atmosféru a kombinovat žánry jako krimi, drama, thriller, komedie, romance a horor, aniž by pozbýval přirozenosti či atraktivity. Nelze vynachválit precizní herecké obsazení, jelikož snad všechny postavy představují nesmírně osobitý charakter, přičemž každý z herců dokázal tento charakter dokonale vystihnout. Veškeré prvky daly ve spojení s kultovním soundtrackem vzniknout dílu neskutečně originálnímu, záhadnému a těžce uchopitelnému. Člověk si na konci uvědomí, že si vůbec nemůže být jist tím, co viděl - nelze rozeznat pravdu a skutečnost od pouhého snu...

Teorie velkého třesku

Teorie velkého třesku (2007)

"Pro tvoji sestru bych přerazil rabína vepřovou kýtou." The Big Bang Theory se již několik let drží na pozici mého nejoblíbenějšího sitcomu a jednoho z nejoblíbenějších seriálů vůbec. Poslední série sice s těmi prvními nemají příliš společného, ale dle mého veskrze skromného názoru jsou stále kvalitní a já se dobře bavím. Těžko bych hledal v Americe seriál s trefnějšími hláškami.

Perníkový táta

Perníkový táta (2008)

Tento komentář NEobsahuje spoilery, tudíž si ho můžete v klidu přečíst. U tohoto seriálu jsem strávil přibližně pětadvacet dní svého života a rozhodně toho nelituji. První série je skvělá a nastaví očekávání na druhou, jež mi bohužel přišla dosti natahovaná, místy nudná. Ve třetí sérii se gradace vrátí, čtvrtá je scénáristicky pravděpodobně nejdokonalejší. Za vrchol seriálu považuji třináctý a čtrnáctý díl páté série, tam se dějí úžasné věci. Mírným zklamáním pro mě byl neskutečně vyzdvihovaný závěr seriálu. Ne, že by byl špatný, ale nechápu, co na něm ostatní vidí. Mně osobně přišel moc sentimentální a ubrečený; poslední čtvrthodina je sice pěkná, ale Breaking Bad nabídlo v některých předchozích dílech mnohem víc. Každopádně jde o něco, co by se mělo vidět, jelikož zde lze nalézt některé z nejpamátnějších filmových scén všech dob a opomenout nesmím ani geniální soundtrack Davea Portera, tak pestrá směs skladeb se najde málokde (malá ukázka zde).

Knick: Doktoři bez hranic

Knick: Doktoři bez hranic (2014)

"Proč se Vám to nelíbí, pane doktore?" – "Protože je to francouzské a nevynalezl jsem to já." Jednoho sobotního dopoledne, na začátku podzimních prázdnin, jsem se podíval na Odvážné palce a zrovna tam nemálo chválili tento seriál, čímž pádem vzbudili mou zvědavost. Sice jsem měl původně v plánu dohnat si sedmou sérii Teorie Velkého třesku, ale musel jsem přehodnotit své plány. Neváhal jsem a vyhledal první epizodu. První polovina seriálu mě samozřejmě oslovila, avšak měl jsem určité výhrady k občasné zdlouhavosti a poměrné zbytečnosti některých scén. Naštěstí od šestého dílu nastává sled dokonale dramaticky vygradovaných epizod směřujících až k závěrečnému geniálnímu záběru. Nezbývá mi než vzdát čest tvůrcům a především samotným newyorským chirurgům té doby, kteří a především jejichž pacienti to v té době opravdu neměli vůbec jednoduché. A také je překvapivé, že Martinezovo electro sedne k atmosféře Ameriky na přelomu 19. a 20. století tak dokonale.

Fargo

Fargo (2014)

V Minnesotě není chvíli klid. Především ne pro ty, jejichž příjmení končí na -gaard. Jednoho chladného dne roku 2006 se v nemocniční čekárně potkala chodící dýně s jistým ostrým chlápkem a jeden zdánlivě nevinný dialog rozpoutal kolotoč událostí, jež výrazně změnily či případně ukončily životy mnoha lidí. Noah Hawley stvořil bezmála desetihodinový epos více či méně uvěřitelných událostí, přičemž odkaz filmové předlohy rozvíjí dál, než by kdo čekal. Sice dojde na mnohé momenty, jež mi přimejmenším po prvním zhlédnutí nepřijdou zcela zdůvodněné, a zároveň nemálo jiných otázek vztahujících se k celkové logice po skončení první série stále visí ve vzduchu, ale dramatický efekt je nezpochybnitelný. I přes určité nedokonalosti je seriálové Fargo kvalitním počinem.