Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Fantasy
  • Animovaný

Recenze (9)

plakát

Hobit: Šmakova dračí poušť (2013) 

Vata, vata, akce, vata a akce. A Středozem. Sice trochu přitažená za vlasy, ale je to ona ;) Začátek filmu je podle mě chytře udělaný, flashback do Hůrky včetně dalšího Flashbacku před Morii vás hezky nabudí. Pak samozřejmě akce, akce, parádní Beorn (pořádně až v extended!), konečně Dol Guldur (moc hezky ztvárněný), Lesní království perfektní, Jezerní město perfektní..... samozřejmě Erebor perfektní, Smaug dokonalý.... Vlastně mi zde vadila jen místy přetažená akce, včetně Bombura v sudu a Závěrečný nelogický boj se Smaugem (Socha ze zlata, Thorin na vaničce v tekoucím zlatě..) no a takový nemastný konec. Přes to všechno ale je Extended verze o stupeň lepší, konečně dostala šťávu scéna s Beornem + se zde objeví scény s Thrainem a spousta dalších věcí. Tauriel mi ani nevadila, je to kočka ;) Jo a sountrack je výborný. „That, Master Burglar, is why you are here."

plakát

Hobit: Neočekávaná cesta (2012) 

Něco mi tu napoprvé chybělo.... moc chybělo. Ale po tom, co se člověk smíří s tím že Hobit je pohádka, a PJ ji pouze převedl na filmové plátno s tím že ji poněkud "vylepšil" některými scénami a dodatky tak bude vlastně rád že to tak dopadlo. Až se zhrzený fanoušek LoTRa smíří s tím že Velký Skřet není hrůzu nahánějící přerostlý Uruk-hai ale bečka sádla co si zpívá na latríně a pozná prastaré meče i trpaslíka kterého v životě neviděl, bude vesměs spokojen. Kdyby PJ změnil vzhled těch skřetů a goblinů na LoTR style, trošku pokrátil to pronásledování a chování Radagasta i Skřetího náčelníka tak bych byl asi nadšen. Vlastně mě tu LoTR atmosféru kazili i mluvící trollové. Jenže změnou některých těchto věcí by se pítr brutálně vzdálil předloze, tudíž by ode mě nebylo moc fér mu tyto věci vyčítat. Vlastně ani nevím proč dávám čtyři hvězdy, pět by tomu slušelo víc.

plakát

Pán prstenů: Návrat krále (2003) 

Záchranou Středozemě končí nejen moc Tří ale bohužel i zážitky ze Středozemě pro všechny diváky i fandy. :-( A Steward of Gondor je mimojiné dokonalá skladba. „My precious!"

plakát

Pán prstenů: Dvě věže (2002) 

Naprosto chápu kritiku kinoverze, absolutně odmítám kritiku verze rozšířené. Tady platí asi to samé jako u prvního dílu, pouze je zde děj rozdělen na vícero liníí (což mi absolutně nevadilo) a konec není tak epický jako první čí poslední část. Což ale neznamená naprosto nic. Sountrack je na nepopsatelné úrovni, dovolil bych si říct že témata zde primárně použité jsou snad nejhezčí z celé trilogie (oscar je jako kde???? wtf), bitka jaksepatří epická, ta temná atmosféra na mě působila lépe než bitva v Návratu, masky a ztvárnění Uruk-hai naprosto boží (ovšem to jsme měli možnost vidět už v díle předchozím, zde jich je pouze nepatrně víc a větší variabilita vzhledu), no a tu vložku s elfy bych odpustil, alespoň se na to lépe dívalo. Nejlepší filmové trilogii všech dob tento díl ostudu rozhodně nedělá.

plakát

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001) 

Film mého mládí který asi nadosmrti zůstane ve všech ohledech mým nej. Peter Jackson zde zařídil zázrak. Nejen že zfilmoval knihu, o které každý tvrdil že zfilmovat nejde, on z vynikající knihy udělal ještě lepší film (trilogii, chcete -li). Přesně na míru vybraní herci kteří své svěřené postavě opravdu nedělají ostudu (Galadriel! Gandalf! Saruman! Boromir... no radši už dost), brilantní režie s citem pro každý detail, naprosto bombastická hudba!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! která nemá obdoby, nehledě na zbytek aspektů které dělají film filmem (v tomto případě geniálním filmem). Neudělení více oskarů byl zločin tisíciletí! „There is only one Lord of the Ring! Only one who can bend it to his will. And he does not share power!"

plakát

Hra o trůny (2011) (seriál) 

Ačkoliv je děj v seriálu oproti knižní předloze okleštěn, místy úplně změněn stejně jako mnoho jiných detailů... vem to čert. Výborný seriál, bezpochyby nejlepší ve fantasy žánru. Ovšem pokud bych měl hodnotit čistě předlohu, potřeboval bych o 5 hvězdiček více :-) Naprosto originální a brutálně realistické, nezapomínaje na tuny hlášek. A Martine, ty pohni s další knihou než tě klepne, já to čekání už nevydržím.... Jo a Tyrion je nejlepší postava ever. „Byl bych mnohem pobožnější, kdyby se šlo modlit ptákem."

plakát

Městečko South Park (1997) (seriál) 

Asi do 15. série bezkonkurenčně vtipný a ztřeštěný seriál. Poslední série pořád dokáží být vtipné, ale už není tak dokonale debilní a o to více se zaměřují a poukazují na aktuální společenské problémy (dosti trefně). Samozřejmě jsou i zde slabší díly, ale je jich díkybohu žalostně málo. Je asi všeobecně známo že to není na míru šité pro puritány, ostatním kterým nevadí pár sprostých slov se to buď bude navýsost líbit a zamilují si to, nebo to po pár dílech vypnou jako blbost. Já patřím k té první skupině ;-) Originální i CZ dabing super, každý má něco do sebe. „Hej sudí! Vždyť ho faulovali! Aspoň ho seškrábněte ze hřiště!“

plakát

Hobit: Bitva pěti armád (2014) 

Mno... těšil jsem se rok jak malý kluk a věřil jsem že to bude bezesporu nejlepší díl trilogie a konečně na mě dýchne trochu víc atmosférou starého dobrého LoTRa. Dostal jsem ze všech 3 dílů asi nejkompaktnější film který se nezdržuje nikde jinde než v okolí Ereboru a Jezerního města (s výjimkou události v Dol Gulduru), bez očekávaného retrospektivního úvodu a s dost ošizeným koncem. První polovina filmu je super, odsýpá, moc se mi líbila přeměna Thorina a jeho rozhovory s Bilbem (i když ta jeho proměna zpět byla dost uspěchaná). Zde se odehrála i jediná scéna z Dol Gulduru která byla až na pár drobností výborná. Druhá polovina byla přehlídka CGI (s tím jsem se už smířil) a někdo se zde prasácky vyřádil na střihu.... opravdu jsem dlouho neviděl film kde by chybělo tolik podstatných detailů. Bitva celkem pěkně zpracovaná, i když způsobem na který jsme byli zvyklí z předešlých filmů o Středozemi, ovšem chybělo zde spousta záběrů které jsme viděli z trailerů a které by trochu vysvětlily některé prvky v ději (kde sebrali trpaslíci uprostřed bitvy ty kozy? atd...). Chyběl mi pořádný konec (pohřeb, vysvětlení co se stalo se všemi zúčastněnými...), vadila mi absence vystříhaných scén (prakticky vůbec není vidět bojující armádu elfů ani vlastně není vidět kam se poděla), některé nápady scénáristů se tam podle mě vůbec nehodily (Troll co prorazí hlavou zeď, slepý troll s protézami místo nohou kterého řídí Legolas zabodnutým mečem v hlavě, trollové s katapulty na zádech se tam mihli jen na pár vteřin bezvýznamně, zeměžrouti wtf?, orli co jsou schopni zničit celou skřetí armádu, Azog který zničehonic vyskočí zpod ledu metr nad hladinu jako kdyby se odrazil od trampolíny a ne od vody... no o moc víc toho snad už k zkritizování není). Přes to všechno můžu naopak pochválit to jak byly zahrané postavy (Bilbo, Thorin!), jednotlivé souboje ke konci bitvy byly až na pár prvků dobře udělané, líbila se mi disciplinovanost všech armád a jejich pohyby (trpasličí falanga), jen doufám že v extended verzi se dočkáme ochuzených záběrů s nimi, naprosto perfektní byl Billy Connolly jako Dáin na svém zviřátku, vizuální zpracování (až na tu velkou míru CGI) bylo super, dle očekávání a soundtrack se vážně povedl! Nebyl tak vyrazný ani chytlavý jako v LoTRu, ale dokázal naprosto přesně podbarvit děj dle potřeby (a nejlepší skladby jsou schovávány pro extended verzi). PJ pořád točit umí, kdyby ho někdo krotil aby tolik neblbnul s "humornými" vložkami, vynechali se zeměžrouti a postavily by se proti sobě normálně všechny armády které by se zrubaly a nestříhalo se tak drasticky, myslím že bych neměl moc co vytknout. Takto musím trochu uměle navýšit z nostalgie dojem z (asi) posledního návratu do Středozemě ze 4 na 5 * a doufat že extended verze přinese přesně to co chci.

Ovládací panel
8. nej uživatel Svatý Tomáš a Princův ostrov
1 bod