Reklama

Reklama

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

  • USA The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (více)
Trailer 2

V dávných dobách byl vykován kouzelný prsten, který vlastnil pán Mordoru Sauron. Jeho moc začal využívat k šíření zla, ale o prsten nakonec v boji přišel, a ten na dlouhá léta zmizel. Nakonec ho našel hobit Bilbo Pytlík, který díky němu přestal stárnout. Na naléhavou žádost čaroděje Gandalfa předá prsten synovci Frodovi. Ten se svými kamarády Samem, Smíškem a Pipinem odcházejí do Hůrky a Gandalf se vydává pro radu za svým učitelem, čarodějem Sarumanem. Ten se však přidal na stranu zla a zajme ho. S pomocí tajemného hraničáře, přezdívaného Chodec, Frodo a jeho kamarádi uniknou jen o vlásek devíti černým jezdcům, kteří vyrazili z Temné věže, aby prsten našli a přinesli svému pánovi Sauronovi. Do Roklinky je svolána velká porada lidí a elfů, která rozhodne, že prsten musí být zničen. To je možné pouze tam, kde byl prsten zrozen, v ohni Hory osudu. Odvážný Frodo se nabídne, že tam prsten odnese. Nebezpečí je však příliš veliké, a tak se mu, jako jeho ochránci, postaví po bok čaroděj Gandalf, trpaslík Gimli, elf Legolas, bojovník Boromir, hobiti Sam, Smíšek a Pipin a také Chodec. Zrodí se Společenstvo Prstenu, které se vydává na nebezpečnou cestu plnou nástrah a nebezpečí. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (1 993)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo, úžasná ukázka poctivé adaptace knižní předlohy, z níž bylo vypouštěno, přesto zůstává plnohodnotným filmem. HODNOCENÍ SE: V rámci maratonu jsem si dal všechny tři díly Pána prstenů, v rozšířených verzích (dohromady 698 minut materiálu) na jeden zátah. Po 9 letech od shlédnutí původní verze v kině jsem tak měl konečně možnost porovnat nejenom rozdíly oproti kinoverzi, ale také celkovou komplexnost díla jako jednoho skoro 12 hodinového celku. Společenstvo prstenu je úžasné tím, jak ve svých rozšířených nebo přidaných scénách rozvíjí svět Středozemě. Dozvíme se o Hobitech, mnohem více prostoru dostane Lorien... Velmi mnoho prostoru dostane psychologie postav, ovlivňující to, proč se posléze Frodo chová ke Glumovi tak, jak se k němu chová. Gandalf vynikne jako postava zarputilá, avšak ještě slabá, nerozhodná a chybující... A nakonec, je fascinující, jakým způsobem byli střihači kinoverze schopni vyhodit prakticky celou scénu, kromě začátku a konce a přitom je navázat tak, že výsledek dával absolutní smysl. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Co lze téhle perle vytknout? V kinoverzi by se něco našlo, ale přátelé, ta Extended verze je naprosto, ale naprosto dokonalá. Viděl jsem to minimálně desetkrát, a pořád mě Kraj dostává jako při prvním shlédnutí. A co se týče toho, že někdo si Středozemi představuje jinak než jak nám ji Jackson předhodil k vizuálnímu a hudebnímu obžerství, všem se není možné zavděčit. Já osobně už bych si Galadriel nepředstavil jinak než jako Cate Blanchett. ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Howard Shore: 1. The Prophecy ,2. Concerning Hobbits ,3. The Shadow Of The Past ,4. The Treason Of Isengard ,5. The Black Rider ,6. At The Sign Of The Prancing Pony ,7. A Knife In The Dark ,8. Flight To The Ford ,9. Many Meetings ,10. The Council Of Elrond [featuring the song "Aniron (Theme For Aragorn And Arwen)" composed & performed by Enya] ,11. The Ring Goes South ,12. A Journey In The Dark ,13. The Bridge Of Khazad Dum ,14. Lothlorien ,15. The Great River ,16. Amon Hen ,17. The Breaking Of The Fellowship ,18. May It Be [composed & performed by Enya] , ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nech len prídu. Zistia, že v Morii ešte jeden trpaslík žije.“ Keď to šlo do kín, bol som tým ako posadnutý a to paradoxne napriek tomu, že knižky som čítal až potom. Keď nastala dlhé mesiace očakávaná hodina H a ja som vyrazil do kina, celé tri hodiny som sa v sále triasol ako kebyže mám zimnicu a s otvorenými ústami som hltal každú scénu, každú postavu. Tucet pasáží ma dostali do nemého úžasu a mohol som ich vidieť desaťkrát, dvadsaťkrát, tridsaťkrát (diabolské prenasledovanie v Morii alebo tragické finále s Boromirovým rohom, zúfalo sa nesúcim naprieč lesmi). K tomu dokonalá hudba a presný kasting, aký sa vidí len málokedy. S odstupom rokov to samozrejme jemne zostarlo, niektoré triky sú slabšie, niektoré veci horšie, občas to menej odsýpa atď. Ale stále je to film, aký tu dovtedy ešte nebol. V neposlednom rade nechýba silné (a nečakane nepatetické) posolstvo o láske, priateľstve, odvahe, zbabelosti a slabosti (ktoré k odvahe patria viac, než by sa mohlo zdať). Niečo takéto vidí filmový fanúšik trikrát za život. Kino Považan NMnV 2002 ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// There's only one trilogy! Ok, to je kec. Je jich spousta, srdce mi sice bije pro Star Wars, miloval a stále však miluju i další a jedna z nich mimojiné začala právě tady. Zhruba před 11 lety, když můj zrak poprvé dopadl na krásy Středozemě, zažehla se ve mě moje geekovská duše, my inner nerd was born. A od té doby pokaždé když se Frodo vydá na svou pouť za zničením prstenu, jsem hrdě na druhé straně obrazovky, přikován a fascinován tím nádherným fantasy světem okolo mě. Pane Jacksone, díky! A díky ještě jednou, že LotR nebyl jediným příběhem, který jste pro nás na tom Novém Zélandu upekl, koneckonců je to právě Hobbit, který mi pomáhá všechny tyhle vzpomínky vracet, třídit a ještě je stíhá obohacovat o pocity a vzpomínky nové :) keep my inner nerd happy. Fellowship of the Ring - 100% / Two Towers - 100% / Return of the King - 100% / Unexpected Journey - 90% / The Desolation of Smaug - 90% / The Battle of Five Armies - 60% ()

Galerie (156)

Zajímavosti (405)

  • V květnu 2013 se uskutečnila aukce filmových rekvizit vztahujících se k celé trilogii Pána prstenů. Vedle předmětů, které patřily filmovému štábu, jako například jednotlivé kusy oblečení, fotoaparáty či dokumenty, šly do dražby i předměty, od kterých se očekával vysoký zájem kupujících. Mezi takové například patřily vysoké boty Arwen (Liv Tyler), u kterých se cena vyšplhala na 1 920 amerických dolarů. Mezi dalšími prodanými rekvizitami byly například prototyp Frodova (Elijah Wood) prstenu (12 500 amerických dolarů), Sauronova rukavice (25 000 amerických dolarů), maska krále Angmaru (34 375 amerických dolarů), Sauronova (Sala Baker) helma (41 600 amerických dolarů) či Boromirův (Sean Bean) meč (15 000 amerických dolarů). Avšak mezi nejsledovanější rekvizity se dostaly Sarumanova hůl (50 000 amerických dolarů) nebo zlomený meč Narsil krále Elendila (25 600 amerických dolarů). Největší částku však kupující zaplatili za Aragornův (Viggo Mortensen) meč, který se prodal za 62 500 amerických dolarů a Žihadlo Froda Pytlíka, které se vyšplhalo na neuvěřitelných 162 500 amerických dolarů, čímž překonalo i odhadní částku. (Jimmy15)
  • Podľa Tolkiena je Sam najpodstatnejší hrdina „Pána prsteňov“, pretože splniť úlohu zničiť prsteň sa podarí len kvôli Samovi, ktorý opakovane zachráni Froda, a je to tiež jediná postava, ktorá sa je schopná dobrovoľne a ľahko vzdať prsteňa. (YoZo8)
  • Práva na zfilmování knih J.R.R. Tolkiena několik desetiletí vlastnil slavný producent Saul Zaentz, který mimo jiné pomohl na svět slavným filmům Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem (1975) či Amadeus (1984). Přestože je jeho jméno v titulcích, nakonec se na produkci tohoto filmu ani jeho pokračování (2002, 2003) v praxi nepodílel. Řekl k tomu: "V sedmdesátých letech jsem produkoval verzi první knihy a s výsledkem jsem nebyl spokojený. Tehdy ještě nebyla žádná computerová animace, víc se toho tedy dělat nedalo. Už v osmdesátých letech jsem potkal Petera Jacksona a okamžitě jsem ho nechal smluvně stanovit jako režiséra potenciálního hraného filmu, protože Tolkienovy knihy nikdo nechápe lépe než on. Ale protože my nejsme na produkce takového rozsahu zařízení, moje firma potom postoupila práva společnosti New Line, která se pak jen řídila dohodou. A já jsem tak na Jacksonově trilogii vydělal víc než na svých jiných filmech. Přitom jsem, bohužel, na plac na Novém Zélandu nikdy nevkročil." (NIRO)

Související novinky

Nový Pán prstenů na cestě?

Nový Pán prstenů na cestě?

24.02.2023

Poté, co se koncem minulého roku podařilo švédské korporaci Embracer pořídit veškerá zbývající práva na značku Pána prstenů (seriálová koupil předtím za nemalé peníze Amazon), uzavřela nyní studia… (více)

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

04.11.2022

Studio Warner Bros. Discovery čerstvě oznamovalo čísla za třetí kvartál a podle očekávání to není žádná hitparáda. I proto se musel před investory poměrně rychle ujmout slova nový šéf společnosti… (více)

Warner Bros. zkouší prodat Pána prstenů jako NFT

Warner Bros. zkouší prodat Pána prstenů jako NFT

20.10.2022

Někdo by měl nejspíš říct studiu Warner Bros., že NFT nebyly populární už loni, natož letos, a že celá kryptokomunita pomalu ale jistě umírá. Společnost totiž čerstvě oznámila, že hodlá prodávat… (více)

Reklama

Reklama