Reklama

Reklama

Hobit: Šmakova dračí poušť

  • USA The Hobbit: The Desolation of Smaug (více)
Trailer 3

Hobit: Šmakova dračí poušť líčí další dobrodružství hobita Bilbo Pytlíka na jeho společné pouti s čarodějem Gandalfem a třinácti trpaslíky vedenými Thorinem Pavézou. Vydali se na výpravnou cestu, jejímž cílem je získat zpět Osamělou horu a ztracené království trpaslíků Erebor. Poté, co přežili začátek své neočekávané cesty, pokračuje tato společnost směrem na Východ a cestou potkává kožoměnce Medděda a v lese Mirkwood plném nástrah se střetává s houfem obřích Pavouků. Když se jim podaří uniknout ze zajetí nebezpečných lesních elfů, pokračují trpaslíci k Jezernímu městu a nakonec k samotné Osamělé hoře, kde musí čelit největšímu nebezpečí v podobě Šmaka -  nejstrašlivější nestvůry, která prověří nejen jejich odvahu, ale i pevnost jejich přátelství a smysluplnost celé pouti. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (27)

Trailer 3

Recenze (2 197)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

První díl byl pohádkou, kterou je i kniha. Šmakova dračí poušť (bleh) se však (zřejmě maximálně v rámci možností) přiblížila Pánovi prstenů. Hlavní zásluhu na tom má samozřejmě účast Orlanda 'Legolase' Blooma, který snad poprvé (štěk v Černém jestřábovi nepočítám) předvádí solidní herectví a božská Evangeline Lilly, kterou od nynějška prosím obsazovat do každého pátého filmu. Jejich souboje film pozvedly ještě o něco víc a teď můžu s klidným srdcem napsat, že lépe asi zpracovat kniha nešla. (Ale samozřejmě, že šla). Místy vizuál vypadá až moc počítačově (lití zlata, jízda Legolase na koni), ale jinak k efektům nemám výtky (perfektní Šmak a adrenalinová jízda podzimu - rafting v sudech). Jediným opravdovým mínusem je Howard Shore. Chvílemi je vidět, že se snaží najít ten správný ekvivalent k předchozím soundtrackům ze Středozemě, ale výsledkem je lotrovská-nelotrovská hatmatilka. Buď měl Pána prstenů vykrást se vším všudy (čti pokračovat se stejnými motivy), nebo vymyslet úplně něco zbrusu nového. Jediná kaňka ale s hodnocením dolů nehne. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Oproti prvnímu dílu přidali scenáristé spoustu vlastní invence, přestali jen tupě opisovat slovo od slova z knihy a díky tomu vznikl film, který mnohem víc odsýpá, baví a hlavně překvapuje! Mám to potvrzeno i od lidí, kteří předlohu neznají a oba dva filmy viděli. Mně, která jsem čtla knihu už nejmíň třikrát, přidané a sebrané části vůbec nevadily, všechny sloužily příběhu a scény od Medděda nebo z Jezerního města mě jednoduše nadchly. Jen si tak nějak nedovedu představit, čím chce pan režisér naplnit díl třetí, do kterého mu z knížky zbyla asi tak jedna kapitola... ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tak i druhý díl na mě zapůsobil podobným způsobem jako ten první, a to, co jsem napsal do komentáře k němu, bych sem mohl víceméně zkopírovat v původním znění. Tedy kromě toho, že i přes různé zastávky měl podstatně svižnější tempo (k čemuž jistě pomohl i fakt, že už se nemuselo znovu nějak výrazně představovat a příběh se rozdělil do více souběžných linií). A přestože si stejně jako u jedničky uvědomuju řadu nedostatků (z nichž bych však já osobně vypíchl snad jen ten pokus o romantiku, která na mě přece jenom působila poněkud křečovitě), Peter mě zase dostal tam, kam chtěl a já se nechal spokojeně unášet na vlnách jeho fantazie přetavené všemi (ne) možnými prostředky na filmové plátno. Moc se těším na epické vyvrcholení (které bude pravděpodobně ke konci nepěkně natahované, ale už se nato začínám psychicky připravovat) a dílu prostřednímu přiklepávám 5*. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Opět nesmírně zdlouhavé, emočně prázdné a v podstatě i zbytečné. Moje body sbírá vlastně jen za draka, který svou monumentálností budí respekt a... a za další digitální potvory. Pavouky! Jejich scéna trvá asi 7 minut a patří k tomu nejlepšímu, co ve filmu uvidíte. Hustý les, ještě hustější pavučiny, spousta chlupatých nohou a jedovatých zubů. Nástup osminožců nepostrádá atmosféru, souboj s nimi správné napětí a jejich CGI design a rozpohybování je naprosto dokonalé. V kvalitě jim může konkurovat snad jenom Odula, ta však jednoznačně prohrává v kvantitě. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Frank Walsh, Philippa Boyens, Guillermo del Toro, Peter Jackson / Predloha: The Hobbit - J.R.R Tolkien | Hudba: Howard Shore | Produkcia: Peter Jackson, Carolynne Cunningham, Zane Weiner, Fran Walsh | Distribúcia: Warner Bros. Pictures | Štúdio: New Line Cinema, Metro-Goldwyn-Mayer, WingNut Films | Rozpočet: 200 miliónov $ | Tržby: 24 miliónov $ (14.12.2013) || Zážitok z filmu je vždy ovplyvnený aktuálnym zdravotným a psychickým stavom diváka. Ja som bol tento deň zdravý a šťastný :) Už od prvého dielu som sa snažil vyvarovať porovnávaniu Hobbita s LotR, pretože to by stavalo Hobbita do jednoznačnej pozície porazeného a Jacksona do úlohy sebavykrádača. Celú novú trilógiu beriem ako darček od Jacksna pre fanušíkov LotR, ktorí si vždy priali nekonečnú minutáž, a zfilmovanie všetkých scén z knižky. U LotR to však nebolo možné, nakoľko bola trilógia vytvorená na základe obsiahlej "skutočnej" trilógie, a tak to z metrážneho hladiska nebolo možné. U Hobbita sa tendencia otočila: Predloha je jediná knižka, a ešte k tomu omnoho rozprávkovitejšia, takže autorský tím tlačí do príbehu nielen vlastné motívi a postavy, ale do druhého dielu aj onú LotRovskú temnotu, ktorá v prvom Hobbitovy nebola ani naznačená. Neuspokojený fanúšikovia od LotR si tak môžu užiť Jacksonovské stredozemské hody naviac - na divákov, ktorý ale neboli zasiahnutý LotR kultom, je tým pádom Hobbit dosť často rozťahanou, a dejovo nenaplnenou záležitosťou, naviac s otvorenými koncami každého dielu, čo spôsobuje absenciu katarzie z celkovitosti celovečerného filmu - a tento aspekt ťažko nesú aj skalný fanušíkovia. Je otázne, či si to môže dovoliť film, ktorý má pokračovanie o daľší rok neskôr. U mňa asi hej. --- Smaugova pustatina je oveľa lepším kusom, než Neočakávaná cesta. Má lepšie tempo, viac postáv, plnohodnotnejšie dejové napredovanie - až sa pýtam, čo vlastne bude v tretom diely? :) Ten film nie je ani zďaleka dokonalý, ani z fanušíckeho uhla pohľadu, no i tak je to lepšie, než akákoľvek žánrovka za posledné roky. 90% | CinemaCity Slovanský Dům, sál 1, Praha, 2D, EN DTS, 13.12.2013 | Deň pred predpremiérou The Battle of the five armies som si pozrel Šmakovu dračiu púšť, konečne v rozšírenej verzii, ktorá má cez 3 hodiny. Tak isto, ako u Pána Prsteňov, aj u Hobbita funguje viac dlhšia, dejovo obsiahlejšia edícia, kde konečne naberá viac zmyslu každá vedlajšia dejová linka, a to hlavne tá s Gandalfom a Thorinovým otcom. Naštartovanie Hobbita bolo ťažkopádne, ale cez takýto mostík smeruje projekt určite do velkolepého finále. Vďaka Jacksonovi sa preslávil ďalší mladý hudobný talent v osobe Eda Sheerena, ktorý bol do vzniku titulnej pesníčky "I See Fire" takmer neznámy. | FullHD, THX, EN DTS, Extended Version, 9.12.2014 | ()

Galerie (270)

Zajímavosti (77)

Související novinky

Daniel Brühl na FebioFestu převzal "ČSFD Award"

Daniel Brühl na FebioFestu převzal "ČSFD Award"

22.03.2016

Rivalové jsou v žebříčcích ČSFD.cz dodnes nejlepším filmem roku 2013. Více hvězdičkových hodnocení v daném roce nasbíraly pouze druhý Hobbit a Vlk z Wall Street, ale výsledným hodnocením se nedostaly… (více)

Bard opouští Vránu

Bard opouští Vránu

26.01.2015

Nebo chcete-li: Luke Evans, představitel lučištníka Barda z filmové trilogie Hobit, si nakonec nezahraje Erica Dravena, hlavního hrdinu nové adaptace comicsu Vrána. Slavné dílo Jamese O'Barra, ve… (více)

Cumberbatch jako další ultimátní padouch

Cumberbatch jako další ultimátní padouch

21.08.2014

Představitel televizního Sherlocka Benedict Cumberbatch se loni objevil ve dvou výrazných záporáckých rolích. Nejdříve zatopil kapitánu Kirkovi ve sci-fi Star Trek: Do temnoty, následně jste jej… (více)

Jak se bude jmenovat třetí díl Hobita?

Jak se bude jmenovat třetí díl Hobita?

25.04.2014

Hobit: Neočekávaná cesta, Hobit: Šmakova dračí poušť, Hobit: Bitva pěti armád. Že nevidíte nic nového? Tak to vám nejspíš uniklo, že třetí díl hobití trilogie dlouho nesl podtitul Tam a zase zpátky.… (více)

Reklama

Reklama