Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dokumentární
  • Pohádka

Oblíbené filmy (10)

Americká krása

Americká krása (1999)

Naprosto čistá dokonalost. Nejkrásnější film všech dob. Nechybí mu vůbec nic. A zároveň mu nic nepřebývá. Americká krása obsahuje poselství, o jehož rozměru jsem si ani nedokázal představit, že může být vměstnán do takto malého prostoru. Co postava, to téma. Všechna ta témata dohromady se spojují v zrcadlo nám všem, ať si to někdo připouští nebo ne. Je o tom nejdůležitějším - totiž o štěstí. Je o lidech, jejichž falešné já (ego) stojí v cestě ke štěstí, o lidech, kteří naleznou lásku sami k sobě a tím i štěstí, i to těch, kteří prostě štastní jsou... Asi na rozdíl od ostatních ve filmu nevidím vyloženě hlavní postavu. Pokud je někdo hnacím motorem, je to Ricky (Wes Bentley)... Každý člověk, jehož jméno nalezneme v závěrečných titulcích, odvedl brilantní práci a dal tak možnost vzniknout takovémuto skvostu. Při každém dalším zhlédnutí odhaluju víc a víc kolik kumštu Americká krása obsahuje, především Conrad Hall a jeho kouzla se světlem, které laik nemusí zprvu tolik docenit. Pokud máme o nějakém filmu říci, že má smysl ho vidět, pak je to Americká krása. 6/5!

Musíme si pomáhat

Musíme si pomáhat (2000)

Po Pelíškách, kdy se mohlo zdát, že se dvojice Jarchovský-Hřebejk sama sebe už ani nemůže překonat, se tak stalo. Trochu odlehčené Pelíšky vystřídalo temnější drama z období druhé světové války. Ten diamant navíc, který Musíme si pomáhat má oproti dříve zmiňovanému filmu, tkví v jeho názvu a tedy i v silném poselství. Skvělý, civilní Polívka jakožto opravdový hrdina.

Terminátor 2: Den zúčtování

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

"I'll be back." A ano, je! Ten vůbec "nejhustší" film, co jsem kdy viděl. Je to unikátní případ, kdy je pokračování lepší než druhý díl. Všechno od A po Z je tady brilantní a ohromující. Nejlepší na Terminátorovi je, že to není jen skvěle natočený, napínavý nářez - že pod tou slupkou je reflexe technického pokroku člověka, která donutí každého diváka se alespoň na chvíli zamyslet nad tím, jestli se tohle všechno může stát.

Diktátor

Diktátor (1940)

Přenést poetiku a humor z němých filmů, kterým se Chaplin věnoval 25 let a nerušeně ji ve svém prvním zvukovém filmu naroubovat na téma "Hitler", je pro mě monumentální počin a já za to Chaplinovi tleskám. I když technicky 10 let pozadu, způsob zpracování tématu u Charlieho opět předběhlo dobu. Ačkoli znovu musím přehlédnout pár opravdu drobných nesrovnalostí, které způsobují, že film nepůsobí úplně jako celek (takový problém mám u většiny Chaplinových "pozdních" filmů - své kořeny ve vaudevillských estrádách prostě nejde zapřít), je to za 5*.

Pelíšky

Pelíšky (1999)

Ty nejlepší věci se hodnotí nejlépe, protože jim nelze nic vytknout. O Pelíškách neváhám říct, že jsou dokonalé od první do poslední vteřiny. Postarala se o to i česká herecká elita, která nesmazatelně zapsala film do dějin československé kinematografie... A zaplaťpánbůh, že produkce neměla peníze na opravdová letadla a tanky. Takhle to bylo lepší.

Byl jsem při tom

Byl jsem při tom (1979)

Pozoruhodný film, jakési fantasy-drama. Je to jedna velká satira dotažená do extremu. Čím víc o ní přemýšlím, tím víc si uvědomuji její pravdivost. Sellers byl fantastický!

Yeopgijeogin geunyeo

Yeopgijeogin geunyeo (2001)

Nevšední romantická komedie, o které se v Česku asi moc neví. A je to škoda. Minimálně první polovina nestačí překvapovat svou originalitou a svěžestí. První hodinu jsem juchal jako děcko, že lze tento žánr natočit nekýčovitě a zábavně (ano, mluvím i o Lásce nebeské!). Pak se slibně nastartovaný a rozjetý příběh trochu zadrhl. Bylo to z logiky věci, ale i tak jsem byl trochu zklamán z rozvleklého konce. A to dokonce tak, že jsem ztratil trochu toho nadšení a nemohl jsem si naplno vychutnat jinak skvělou pointu. Nicméně, vzhledem k tomu, že tohle je ta nejlepší komedie, co má rvát srdce, musím dát 5/5.

Tmavomodrý svět

Tmavomodrý svět (2001)

Jsem pasivní vlastenec a tenhle doják mě prostě podojil a já se k tomu hrdě přiznávám. Komentáře vis uživatel Lima ignoruji. Vzhledem k tomu, že na tohle Akademie slyší, se divím, že si Svěráci nedoletěli pro druhého Oskara. Tmavomodrý svět je český klenot s českou hudbou, českým patriotismem a anglickými herci. Výpravný film za spoustu peněz, které ale dokázal zúročit.