Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Oblíbené filmy (10)

Aftersun

Aftersun (2022)

Jeden z nejkrásnějších a zároveň emočně nejtěžších filmů poslední doby. Film který neříká, ale jen naznačuje (a dělá to hrozně dobře). Nostalgická atmosféra turistického letoviska z konce devadesátek a pomalu plynoucí dny z jedné (ne)obyčejné dovolené kdesi v Turecku. To vše částečně sledujeme v nahrávkách z kapesní kamery malé slečny, na kterých postupně vidíme její vztah s jejím velmi mladým otcem, jeho snahu o co možná nejlepší zážitek ze společné dovolené pro svou dceru, a zároveň i přes povrchní idylku sledujeme boj s jeho vlastními démony. Finále příběhu začínáme tušit už v jeho průběhu a závěrečné scény opravdu dělají celý film a staví ho do jiného světla. Neskutečně vykreslená melancholicky nostalgická atmosféra a za mě jeden z nejlepších filmů z roku 2022. Also, Paula Mescala jsem doteď neznal, ale ta nominace na oscara za hlavní roli byla na místě.

Zmizení

Zmizení (2013)

Mrazivě uvěřitelný Jackman v roli zoufalého otce a tajemný detektiv ztvárněný Gyllenhaalem v jedné z jeho nejlepších rolí. To vše podtrženo famózní kamerou R. Deakinse a na světě je jeden z filmů, jehož atmosféru divák cítí ještě druhý den po zhlédnutí. Zmizení se pravděpodobně nikdy nebude řadit do kategorie "kultovních thrillerů"... a to je škoda, protože divák, který ocení pomaleji plynoucí snímek s temně sychravou atmosférou, která by se dala krájet, si rozhodně přijde na své.

Big Lebowski

Big Lebowski (1998)

Některé věci se nedají dostatečně popsat slovy a prostě se musí vidět. Lebowski není jen komedie. Není to ani jen film. Je to životní filosofie, kterou budete buď pohrdat, nebo si jí zamilujete. Člověk by skoro až uvěřil, že bowling, sklenka drinku a pár přátel je to jediné co v životě potřebujete. A vlastně... není to tak?

Soupeři

Soupeři (1977)

Audiovizuální zážitek, který tiše stojí v pozadí všech Gladiátorů, Blade Runnerů a Vetřelců, potvrzující to, že Riddley Scott opravdu umí líbivé historické filmy. Soupeři nejsou uhlazený, digitálně vytvořený obraz. Jsou poctivou olejomalbou, kde si autor dal záležet na každém  tahu svého štětce. Klobouk smekám nejen před vizuální stránkou filmu, kde každá scéna skutečně působí jako obraz, ale také před jedněmi z nejrealističtěji ztvárněných soubojů s meči, které je možné na filmovém plátně vidět.