Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Horor

Recenze (2 056)

plakát

Hubieho Halloween (2020) 

Těšil jsem se na ideální film na dnešní odporné říjnové počasí. A rozhodně námět a potenciál výtečný, nicméně provedení hrůza a děs, to jsem si uvědomil po patnácti minutách. Nelze upřít strašidelnou atmosféru, u níž ale cítíme, že má všechno humorný podtext. Scénář se ale fakt bohužel nepovedl, trouba Hubie nemůže být srovnáván s postavami v dřívějších sandlerovák. Je to velká škoda, neboť Sandlerova herecká parta je stále přítomna a evidentně se s humornými nápady nevyčerpali, avšak chce to ubrat na nechutnosti a přidat na inteligentnosti a vytříbenosti děje. Tak třeba zase někdy příště.

plakát

Sněží! (2019) 

Po akčním thrilleru Anna jsem si zvolil skvěle film, v němž se nic neděje a to doslova. Uvařil jsem u něj celou večeři a i když jsem občas musel odklonit zrak, na obrazovce se nic nezměnilo. Troufám si tvrdit, že sledovat z okna zasněženou krajinu by bylo akčnější než sledovat tento film. Na druhou stranu nemohu říct, že by mě vysloveně nudil a jeho vypovídací hodnota se blížila nule. Je to zkrátka pomalý, spíše lyrický film, jenž nám nabízí nahlédnout do jedné domácnosti, v níž se sice odehrávají lidská dramata, ale pomalu, poklidně bez vypjatých emocí. Vágnerová s Nesvačilovou to obě zahrály velmi slušně.

plakát

Anna (2019) 

Půvabná Ruska, která zběsile šuká, fantasticky hraje šachy a likviduje nepřátele jako John Wick. Ideální kombinace vražedné krásy a prudké inteligence. Musím si projet komentáře, jestli mělo více diváků dojem, že scéna z restaurace a v sídle KGB jsou jako vyšité z Johna Wicka. Perfektní, jsem opravdu nadšený. Nadupané, inteligentní, zábavné a hlavně zatraceně sexy. Miluju takové vyprávění, které divákovi zamotá hlavu a vyžaduje jeho absolutní pozornost, aby se zorientoval v čase a prostoru.

plakát

Cena za štěstí (2019) 

Musím kroutit hlavou nad 42 procenty. To si teda představit mnohem horší filmy, které mají i nad sedmdesát procent, které by si zasloužily takové nízké číslo. Mně to přišlo jako velmi pěkný český film, jenž mě vzal za srdce, občas to bylo už poměrně dost smutné. Scénáristicky by si film zasloužil určitě trošku vylepšit, avšak to je jen drobný střípek negativ. Usmívám se nad obsazením téměř celé rodiny Trojanovy, už scházel jen nejslavnější Ivan. A potěšilo mě natáčení na ulici, na níž bydlím, takže i z toho důvodu nemohu hodnotit nijak špatně :-)

plakát

Chůva na zabití (2017) 

Nevěděl jsem vůbec do čeho jdu, nečetl jsem obsah. O to více jsem byl překvapený při první hororové scéně. A dále se mi to už jevilo jako nějaká zběsilá hororová parodická variace na Sám doma. Myslím, že divák musí být zhulený, zfetovaný či úplně namol, aby se mu to líbilo. Takže pokud si někdy pustím druhý díl, bude to jedině tak, že moje smysly budou něčím otupeny.

plakát

Modelář (2020) 

Pro mě nadále platí, že Petr Zelenka je jeden z našich nejlepších a nejoriginálnějších režisérů, a že Kryštof Hádek a Jiří Mádl jsou nejlepší neprotekční herci své generace. Modelář pro mě však představuje velké zklamání. Nesedl mi vůbec námět. Nechápu, co měl film sdělit. Všichni víme, alespoň ti, kteří nepodléhají obluzujícímu americkému kouzlu, že USA v Iráku neměly co pohledávat, a že si Bushe jako loutku vodil mazaný Cheney. Všechna čest bojovníkům za spravedlnost, kteří věří v ideály. Nicméně českou realitu vystihuje scéna rozhovoru Kryštofa Hádka s Kristýnou Frejovou - pro mě nejlepší scéna filmu.

plakát

Eurosong: Příběh skupiny Fire Saga (2020) 

Já jsem sám sebe přemlouval, že přece tři hvězdičky dát mohu. Ale opravdu nemohu, ten film je hrozně divný, v mnohem mi připadá hrozně špatný, nicméně objevilo se pár momentů, které mě oslovily - některá hudební a taneční čísla byla povedená a sem tam jsem se zasmál. Tyhle střípky byly však zabity americkými klišé a divností, ta fakt prostupuje celým filmem. Aspoň na tu Rachel se pořád příjemně dívá...

plakát

Léto 85 (2020) 

Nemohl jsem si k dnešnímu svátku přát nic lepšího než nový film mého nejoblíbenějšího francouzského režiséra. Sám bych se asi v současné době neodhodlal, tak jsem za mimořádný zážitek vděčný svojí partnerce, která mi dala vstupenky jako překvapení. Ozon je zpět v té nejlepší formě. Stále preferuji jeho filmy s ústřední ženskou hrdinkou či hrdinkami, v tom je podle mě i na světové úrovni nedostižný, ale i v tomto případě mě hluboce zasáhl. Zcela iracionálně, zato přirozeně jsem se rozplakal u scény z diskotéky, která má být paradoxně tou veselou a euforickou. Hudební složka filmu je vybroušená jako nejčistější křišťál a nechápu, proč Ozon údajně tak moc bojoval o písníčku The Cure, kterým musel vysolit nemalou částku, neboť já za stěžejní, osudovou a přiléhavou ústřední písničku považuji Sailing od Roda Stewarta. Na závěr musím samozřejmě vyzdvihnout herecké výkony, par excellence, nemám slov. Pro mě zatím nejlepší film roku a tenhle film přesně ukazuje, jak USA dostávají od Evropy na prdel v kvalitě.

plakát

Můj příběh (2019) 

Není to žádný zázrak, ale nejde ani o tragédii. Herecky vyčnívá Vilma Cibulková, což už se dá označit za tradiční a nepřekvapivou záležitost. Film je natočen podle skutečné události a je škoda, že jej asi nejvíce sráží scénář. Ke konci to už vážně působí trochu jako odpolední seriál na komerční televizi, kde spolu parta kamarádek u kafíčka řeší život a muže. Úsměvné je obsazení několika postav z Rebelů, téměř bych si toho nevšiml, ale když jsem se díval na osazenstvo stolu, napadlo mě to. A je dost osvěžující vidět Kříže, Kňažka a Noska v kladných rolích, to se mi už dlouho u těchto herců nestalo.

plakát

Se slovníkem v posteli (2003) 

Filmová výzva v karanténě - oblíbené herečky, Jessica Alba. Muž, který by odmítl Jessicu Albu v jejích 22 letech do postele, buď není heterosexuál, má zvrácený či ujetý vkus na ženy, není při smyslech anebo nemá mužské pohlavní ústrojí. Proto jsem se hned na začátku rozčílil. Naštěstí nedošlo u hlavního hrdiny k žádné z těchto variant. Je to vcelku nenápadný a jednoduchý snímek, ale je dobře obsazen - Jessica Alba tehdy začínala, ale třeba Bob Hoskins už měl pár hezkých snímků a Zlatý Glóbus ve sbírce. Jeho role je opravdu parádně zahraná a nejvíce vystihuje hlavní vyznění celého snímku - odvrácenou stranu kolonialismu pro běžné britské úředníky, kteří si nemohli zvolit svůj osud ani profesně ani v soukromí. Emily Mortimer má nevinný kukuč svádějící k obsazování nechtěných a oddaných laněk. A Brenda Blethyn mě od začátku do konce navýsost štvala čili to zahrála také velmi přesně.