Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Z islandského městečka až do finále Eurovize... Je rok 1974 a malý Lars Erickssong v nedávné době přišel o matku a odměřený otec (P. Brosnan) chlapci moc podpory neposkytuje. Když se ale u nich doma schází přátelé, aby sledovali finále Eurovize, kde soutěží také skupina ABBA, Lars při jejím hitu Waterloo nečekaně ožije. Vezme si pak do hlavy, že v Eurovizi zvítězí a tohoto snu se Lars (W. Ferrell) drží i dnes, společně se stejně potrhlou kamarádkou z dětství Sigrit (R. McAdamsová). Vystupují jako popové duo Fire Saga, ale bez větších úspěchů zpívají pouze v jejich rodném malém rybářském městečku Húsavíku. V tu dobu se pořádá výběr soutěžících do Eurovize za Island a prezident tamní televize má o výběru kandidáta jasno. Na papíře však podle regulí musí být kandidátů dvanáct, a při zcela náhodném losování soutěžících do počtu, se na listině objeví také Fire Saga. Když během nominace dojde na jejich číslo, stane se z něj kvůli Larsovi jedna velká fraška a oba pak zdrceně na molu pozorují luxusní loď, na níž se baví ostatní soutěžící. Strašlivé neštěstí na lodi způsobí, že jediným kandidátem do Eurovize za Island zůstane Fire Saga… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (355)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

5/10 za tu jednu nečekanou, strašně zábavnou a výborně celým filmem budovanou scénu, která vlastně v krásně absurdním stylu dovrší celý hlavní motiv příběhu. Úvodní a závěrečná písnička super, Rachel úžasně roztomilá po celou dobu, Will v této roli snesitelný většinu času (když už ovšem začne být otravný, tak je zase pořádně), ale jinak nic moc. Předvídatelné, moc slaďoučké, moc obyčejné a nejhorší je, že humor mi přišel strašně slabý (resp. zbytečně nevkusný, na víc se tvůrci fakt nezmohli?). Těch pár povedených vtípků film nespasí. Aspoň jsem konečně viděl, jak to na té Eurovizi vlastně probíhá a vypadá (pravděpodobně). Po tom zveřejnění Volcano Man klipu jsem čekal větší bžundu, snad i pořádnou satiru, nakonec jsem dostal jen přehlídku nevkusných kostýmů, sem tam slušné písničky a camea nějakých hvězdiček. Zase musím ale uznat, že při té docela vražedné délce jsem se až tolik nenudil. 1 hlas pro Island navíc. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Lidi, kteří čekají zesměšnění a pozurážení Eurovize, budou zklamaní. (A někteří lidi cítí zjevně skutečně ostrou potřebu zaplnit svět kusem další negativity za každou cenu, i kdyby šlo o šíření hejtů na stupidní pěveckou soutěž. Jako by vynaložení energie na natočení celovečerního filmu o tom, že Eurovize je trapná, nebylo to nejtrapnější, čím by mohl dospělý člověk trávit čas.) Tenhle film je spíš poctou všemu směšnému, roztomilému i naivně optimistickému, co ta soutěž obnáší. Jde o film, který se velmi nebere vážně, a odpovídá tomu každá volba - vše je extrémním klišé a šablonou, jako Eurovize samotná, ale přesto má člověk pocit, že v tom je nějaké to srdce. Je to v důsledku absurdní film o absurdní soutěži, kde americký štáb žasne nad evropskými bizáry, ale já s ničím z toho neměl problém. Eurovize krásně demonstruje rozdíl v tom, kdy "neber to vážně" je omluva na všechny nedostatky, a kdy "neber to vážně" je záměrná volba naivních motivů. Snadno se dají porovnat špatně napsané a natočené české komedie, kde nic nedává smysl, a cílený optimizmus Eurovize, aby byl ten rozdíl patrný. Jasně - mohlo by mi vadit, že námět k hlubší reflexi evropské identity nebyl naplněn způsobem, aby vznikla hodnotná satira, ale opravdu má smysl to chtít od Willa Farrella? To cheesy finále dokonale funguje. Ten film tak moc chápe, co se děje, že dokonce použije Hoppípollu, aniž by to působilo nezáměrně směšně. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Nechci lakonicky říct, že závěrečná skladba islandské post-rockové skupiny Sigur Rós byla tím nejlepším, nicméně tenhle projekt hudebního souznění napříč Evropou byl vždycky docela průšvih. Vnímám jej jako průměrnou estrádu s nenápaditými popovými songy, ve kterém hraje značnou roli politika a jsou v něm patrné historické i jiné sympatie. Komika Willa Ferrella, jehož manželka je Švédka, prý tenhle eurovizí guláš zaujal a protlačil ho (snadné to prý nebylo) u zaoceánských producentů. A vlastně proč ne? Dva prosté vesničany z islandského pobřeží drží jisté hodnoty, mají své sny, srdce na správném místě a najednou jsou jednou nohou ve velkém světě. Právě na tom (a na islandském mnohé parodujícím úvodu) to solidně ubíhá, těží to z až satirického potenciálu, jenže pak měl přijít někdo povolaný a minimálně čtvrt hodinu vystříhat, nakopat ty, kteří vymysleli množství debilních vtipů, a nechat tam to, aby byl výsledek svižný, nápaditý a vtipný. Bohužel není. Vaty je moc, vysvětlování už vysvětleného zrovna tak. David Dobkin (Nesvatbovi, Soudce) řemeslo zvládá, ale nic navíc nepřidává a asi měl do výsledné podoby (a Ferrellova scénáře) víc mluvit. Právě Ferrell nijak nepřekvapí, Rachel McAdams je tradičně skvělá (ač částečně přezpívaná), neheterosexuální Rus Dan Stevens s rozepnutou košilí výborný a Melissanthi Mahut kočkoidní. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Sympatická pohodová komedie, která těží z parádního obsazení, výborné hudební stránky a příjemné atmosféry, která jakoby vypadla z libovolného ročníku samotné soutěže. Tohle prostě funguje, baví a ty dvě hodiny utečou jako voda. Pokud člověk alespoň trochu zná šílenosti, které Eurovize každoročně nabízí, je tahle pohodová komedie ideální volbou. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

O tomhle filmu jsem neměl ani potuchy, ale díky Pam Rabbit v rozhovoru jsem tohle zaregistroval a rozhodně jsem nečekal, že půjde o tak skvělý kousek. Will Ferrel je moje srdcovka, dokonalá Rachel McAdams se tady taky neztratí a kdyby mi někdo řekl, že takhle nevýrazná rodinná komedie bude tak super, nevěřil bych. Už celkový námět, kdy Island vysílá do Eurovize svou nejbídnější dvojku poté, co všichni ostatní "lepší" soutěžící zemřou při výbuchu lodě, je výborný a že pak i nadále tedy je na co koukat. Ferrel a McAdams jsou dokonalá dvojka, jejich chemie je příjemná a koukat na dva islandské vidláky je prostě prdel, dočkáme se nespočtu scén s TRAPNÝM humorem, pěkně tak, jak to Ferrel rád (skřítci jsou totální top!!) a jednoduše film prostě baví. Dokonalou třešničkou je pak samotné finále, které dokáže pohladit po duši a u kterého jsem vnitřně i já jásal, a to je na takovou ptákovinu rozhodně úspěch. Trochu mě osobně mrzí, že prostřední třetina trochu sešlápne z plynu na zábavě a jede spíše dramatickou cestou, nicméně v závěru se to opět napraví a až do samotného vystoupení ve finále je to opět dokonalé. Objektivně 3*, ale tady musím hvězdu přidat, jelikož Ferrel je prostě bůh a už jen fakt, že si prosadil svůj scénář s totálně ujetým humorem, natáhl do něj Rachel a udělali takhle příjemnou rodinnou trendy komedii, si prostě zaslouží potlesk. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (29)

  • Meno "Lars" nie je veľmi bežné na Islande. V severských krajinách ako Nórsko, Švédsko, či Dánsko je však bežné. Taktiež priezvisko "Erickssong" by bolo na Islande "Eiríksson", "Sigrit" by bola "Sigríður", a "Ericksdottir" by bol "Eiríksdóttir". Meno "Helka" by bolo "Helga". (belinko)
  • Írsko zvíťazilo v speváckej súťaži Eurovision do roku 2020 najviac - sedemkrát. V 90. rokoch vyhral štyri z piatich súťaží a ako prvá krajina zvíťazila trikrát za sebou. (belinko)
  • Alexander Lemtov (Dan Stevens) v jednej scéne filmu prenesie, že nikto nemá rád Spojené kráľovstvo a preto nedostanú žiadny bod. Pravdou je, že v nasledujúci ročník Eurovízie skončilo Spojené kráľovstvo naozaj na poslednom mieste bez jediného bodu. (belinko)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama