Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Krimi
  • Komedie
  • Sci-Fi

Recenze (10)

plakát

Harry Potter a vězeň z Azkabanu (2004) 

Jednoznačně nejlepší díl a to díky Cuarónovi, nejlepšímu režisérovi, jakého kdy tato série měla, který to pojal nesmírně osobitě a neskutečně si s filmem pohrál. Jenom škoda, že dělal zrovna na dějově asi nejslabším Potterovi. Kde jsou oscarové nominace za režii, kameru a výpravu?

plakát

Harry Potter a Tajemná komnata (2002) 

Lepší než Kámen mudrců, tento díl mě baví i po dlouhých letech a je pro mě druhým nejlepším z celé série. Je to temnější, s ještě lepší atmosférou, celistvější a ze všech dílů to má asi nezajímavější zápletku. Ta na první pohled strašidelná stopáž není pro potterovského fanouška žádný problém.

plakát

Harry Potter a Kámen mudrců (2001) 

V době vydání jsem to jakožto cílová skupina naprosto žral. Dneska mi to přijde už trochu zrezivělé. Ani ne tak z technického hlediska, ale spíše tím, jak je to napsané a vyprávěné. Je to značně epizodické a navzdory ne zrovna krátké stopáži mám pocit, jako kdyby to bylo především ke konci hodně zkratkovité. Dětští herci typologicky vybráni dobře, ale hrajou mizerně. Efekty taky nejsou bůhvíco, hlavně když se zamyslíme, jak tu vypadá troll a jak ve stejném roce vypadal troll v Pánovi prstenů. Hudba a výprava fantastická, zbytek herců vynikající.

plakát

Star Wars: Síla se probouzí (2015) 

Tak jsem si na to zašel do kina podruhé, abych si na film ujasnil názor, ten však zůstává rozporuplný. Jak už bývá u Abramsových filmů zvykem, režií to táhne hrozně nahoru, ale zase ho sráží scénář. Počáteční představování nových postav je super a až po přílet na planetu Takodana jsem byl moc spokojený, ale od této části nové Star Wars jakoby neví, čím chtějí být. Nové postavy nejsou pořádně rozvedeny kvůli nemalému důrazu na staré známé, staří známí mě zase až tak nebavili (Leia, C3PO). Záporák má respekt jenom dokud si nesundá masku, obličej mladého Krause v kině vyvolal salvu smíchu. Nechápu, že Finn je v trailerech prezentován jako potencionální nový Jedi a i ve filmu používá většinu času světelný meč on, ale přitom sílu neovládá. A co ta nevyužitá postava Damerona? A při závěrečném, v pořadí již třetím kočkováním s hvězdou smrti, jsem se místy přistihl, že už ani nevnímám, co se na plátně děje. Proč jeden z nejočekávanějších filmů všech dob po uzavřené hexalogii nepřichází s novým příběhem, ale zůstává zaseknutý v minulosti a remakuje epizodu IV a VI? Ono je až moc očividné, že Síla se probouzí slouží především k nastartování nové série a to pravé dobrodružství má teprve přijít v nadcházejících letech. Navzdory vší kritice se mi však méně než slabé čtyři hvězdy momentálně dávat nechtějí, začátek je vynikající, herecky to je parádní (až na castingový omyl s Driverem), těch pár nových motivů od Williamse se mi líbilo, technická stránka filmu je zase někde úplně jinde a není ji co vyčíst, a mysterium kolem Snokea je solidní. Až na pobíhání po hvězdě smrti jsem se docela bavil, ale i tak mi to přijde málo.

plakát

Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediů (1983) 

Nejrozporuplnější epizoda celé hexalogie, zatímco Skrytá hrozba je zcela dětinská a s jejím hodnocením jsem neváhal, u tohoto filmu jsou moje pocity mnohem smíšenější, protože je na jednu stranu také hodně infantilní, má často dementní dialogy a místy je divně sestříhaná, což prostě vzhledem ke kvalitám čtverky a pětky zamrzí, na druhou stranu tu jsou i temnější části, skvělé scény, především klasicky ty s Impériem, a místy i silné emoce. Škoda, že to má pomalý začátek s něčím poměrně zbytečným a konec je naopak dost zkratkovitý. A ta tancovačka na konci, co to jako má být?

plakát

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder (1980) 

Ještě o fous lepší než Nová naděje, Impérium vrací úder je tak nejlepší epizoda původní trilogie a navzdory tomu, že vůči ní mám zhruba stejné výhrady jako ke čtverce, je dost možné, že v budoucnu změním její hodnocení na nejvyšší. Temné, strhující, se skvělou novou postavou mistra Yody a legendárním odhalením na konci.

plakát

Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977) 

Poprvé viděno takřka s třicetiletým zpožděním v době, kdy jsem jako dítě vyrůstal na Matrixu, Pánovi prstenů a Harry Potterovi... To asi mluví za všechno. Vidět to v době vydání, tak to miluju, dneska na tom dokážu ocenit řadu věcí a popravdě řečeno se mi to líbí s každým zhlédnutím čím dál tím víc, ale zkrátka to není film mojí generace, holt tento typ filmů stárne rychle jako žádný jiný.

plakát

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů (2005) 

Pro mě nejlepší epizoda z celé hexalogie a jeden z mých nejoblíbenějších filmů vůbec. Z obou trilogií si bere to nejlepší, to znamená z prequelové trilogie efekty odpovídající novému tisíciletí a z původní trilogie postavy Darth Vadera a Darth Sidiouse. Epizody I a II sice můžou být kvalitou bůhvíjaké, ale nedá se jim upřít význam na emocionální dopad poslední třetiny tohoto filmu. Toto musel chtít vidět každý fanoušek původní trilogie. Mimochodem konečně normální práce s účesy hlavních postav a pro mě i obstojný herecký výkon Christensena.

plakát

Star Wars: Epizoda II - Klony útočí (2002) 

Lepší než jednička, je tu totiž podstatně méně Jar Jara a celkově humoru, respektive pokusů o něj, a naopak přibylo děje podstatného pro celou ságu a také temné strany síly i jakési osudovosti, což mi v předchozí epizodě chybělo. Nicméně mi tu stále chybí kouzlo původní trilogie a romantické scény s Anakinem a Padmé jsou sice důležité, ale někdy jsou docela za hranou.

plakát

Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba (1999) 

S mým přibývajícím věkem a každým dalším zhlédnutím mi to přijde čím dál tím více nesnesitelně infantilní, navíc taky prkenně zahrané a s kvantitou efektů na úkor jejich kvality. Chybí mi větší důraz na temnou stranu síly, Darth Maul je zajímavě vystylovaný, ale film s jeho postavou absolutně nejde do hloubky, a dějově je to pro celou hexalogii poměrně nepodstatné, v podstatě to slouží jenom k představení řady starých známých postav pro další prequelové epizody. Opravdu mě potěšil jen perfektní závod kluzáků a tradiční Williamsův soundtrack.