Reklama

Reklama

Harry Potter a Kámen mudrců

  • Velká Británie Harry Potter and the Philosopher's Stone (více)
Trailer 1
Fantasy / Rodinný / Dobrodružný / Mysteriózní
Velká Británie / USA, 2001, 152 min (Special Edition: 159 min)

Obsahy(1)

Před deseti lety položili čarodějové Brumbál, Hagrid a McGonagallová na práh domu Vernona a Petunie Dursleyových miminko s jizvou na čele. Je to malý Harry Potter, syn Petuniiny zemřelé sestry. Dursleyovi se o něj sice starají, na rozdíl od vlastního syna Dudleyho mu však neprojevují příliš lásky. Když se blíží Harryho jedenácté narozeniny, zjistí ke svému překvapení, že dokáže mluvit s hadem. V den narozenin mu čaroděj Hagrid doručí dort a dopis. Harry se dozví, že jeho rodiče byli čarodějové a nezahynuli při obyčejné autonehodě, ale v boji se zlým Voldemortem. Jizvu na čele si odnesl z tohoto boje. Nyní má právo nastoupit do učení ve Škole kouzel a čar v Bradavicích. Hagrid mu pomůže nakoupit školní pomůcky, včetně kouzelnické hůlky, a potom ho pošle na nádraží, kde z tajného nástupiště 9 3/4 odjíždí expres do Bradavic. Ve vlaku se Harry skamarádí se sympatickou Hermionou a dobráckým Ronem. Společně se pak dostanou na prestižní kolej Nebelvíru. Díky mimořádnému talentu k létání se stane novým chytačem nebelvírského famfrpálového mužstva. Po zápasu čeká žáky Vánoční volno, kterého Harry, Ron a Hermiona využijí k pátrání po tajemství, které střeží v podzemí školy trojhlavý pes. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 218)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Po záplavě rozporuplných názorů jsem usoudil, že nejlepší bude od tohoto filmu raději nic moc neočekávat. Takže jsem k němu tak i přistupoval. A asi i díky tomuto faktu mohu konstatovat, že jsem nebyl zklamán. Jistě, film je primárně určen výrazně mladšímu divákovi, než jsem já (i když asi v každém z nás je ještě kus dítěte), takže děj tomu víceméně odpovídal. Nicméně líbily se mi poměrně slušné triky, vydařené interiéry i exteriéry, zápletka je sice jednodušší, ale nijak výrazně to není na škodu. Postupem času filmu malinko dochází dech, leč přesto neklesne až pod snesitelnou úroveň. Myslím, že se u tohoto filmu může pobavit i mnohý dospělý. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Harryho Pottera buď milujete a nebo nechápete, proč ho všichni kolem vás tak milují. Já se řadím k těm prvním. Myslím, že patřím k té generaci, která si sledování užila ze všech nejvíc. Byla jsem dost malá na to, aby mě všechny ty čáry máry okouzlily a dost velká na to, abych jim rozuměla. Dospívala jsem s Harrym a jednotlivé díly vždycky tak akorát sedly mému věku. A tak je pro mě do dneška Kámen mudrců srdcovkou a pohádkou, co ve mně probouzí malou Peťu, která pevně věří, že Bradavice existují :) ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Harryho Pottera jsem jako mladší samozřejmě žral. Knížky jsem měl moc rád až do čtvrtého dílu. Co se filmů týče, to ale žádná sláva není. Narychlo spíchnutý, nezajímavý počin naprosto neschopného režiséra. Nulová atmosféra, vše je dětské, čisté, legrační, příjemné, rozhodně ale za hranou snesitelnosti. Williamsova hudba je jediné, co naprosto funguje. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Ač asi nikdy úplně nepřijmu casting Radcliffa do hlavní role (ksicht), můžu si teď po dlouhých letech přehrát celou ságu od znovu a víc ji užít. Klíčový pohádkový první díl uspěl přetavit knižní předlohu do velmi solidní filmové verze a přidat krásný hudební rozměr v práci Johna Williamse - soundtrack je u mě už tradiční vánoční poslech. Filmy sice nejsou senzační, mají ale své vlastní kouzlo, dopadlo to poctivě a na chvalitebnou. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Možno je Harry Potter skôr pre nižšie vekové ročníky, možno sú jeho príbehy postavené v podstate na jednoduchej schéme (ale takých je väčšina a predsa sú úspešné, lebo záleží aj od spracovania) a pri čítaní kníh po prvých troch dieloch viete čo sa bude diať, ale stále tam zostáva to veľké ALE - ale Harry Potter má pre mňa takú očarujúcu atmosféru a tak ma vťahuje do svojho sveta, že mu jednoducho neviem ododlať :-) ()

Galerie (234)

Zajímavosti (262)

  • Celosvětová premiéra proběhla 4. listopadu 2001 v Londýně. (Varan)
  • Dětští herci psali při filmování skutečně úkoly, ale do své běžné školy. Filmaři chtěli docílit co nejpřesvědčivějšího výkonu. (Azuko)
  • V pozadí jedné scény je vidět dědeček Toma Feltona (Draco Malfoy). (ČSFD)

Související novinky

Symfonická show Christmas in Hollywood

Symfonická show Christmas in Hollywood

02.12.2023

Orchestr Prague Pop Symphonics připravuje velkolepý koncert filmové hudby, na kterém představí oblíbené melodie z filmů, bez kterých si období nejkrásnějších svátků v roce neumíme už ani představit.… (více)

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

HBO Max se mění

HBO Max se mění

12.04.2023

Sbohem HBO Max, seznamte se s Max. Šéf Warner Bros. Discovery David Zaslav si protlačil svoji a streamovací služba HBO Max, jež se v květnu spojí ještě s obsahem právě Discovery+, ponese v Americe od… (více)

HBO plánuje seriálový remake Harryho Pottera

HBO plánuje seriálový remake Harryho Pottera

04.04.2023

Tohle už bohužel není apríl. Server Bloomberg totiž přes noc přišel s nečekanou zprávou, že se HBO blíží k uzavření dohody ohledně nového seriálu vycházejícího z knižní série Harry Potter od… (více)

Reklama

Reklama