Reklama

Reklama

Harry Potter a Tajemná komnata

  • USA Harry Potter and the Chamber of Secrets (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Malý čaroděj Harry Potter je nucen trávit prázdniny u zlých příbuzných. Pomůže mu kamarád Ron, který ho přiletí v otcově létajícím autě zachránit. Máma jim sice vynadá, ale je ráda, že je Harry s nimi. Když mají později odjet do školy, nepodaří se jim projít zdí na nástupiště 9 3/4 , odkud odjíždí vlak do Bradavic. Vezmou tedy létající auto pana Weasleye a poněkud tvrdě nouzově přistanou ve větvích Vrby mlátičky. Ron na to doplatí zlomenou hůlkou. V Bradavicích se na stěně objeví rudý nápis, který hlásá, že Tajemná komnata je znovu otevřena a nepřátelé dědice by se měli bát. Kdysi se jeden ze čtveřice zakladatelů školy, čaroděj Salazar Zmijozel, nepohodl s ostatními a odešel. Ještě předtím vybudoval tajemnou komnatu, kterou prý otevře jeho dědic a vypustí zlo, jež zahubí všechny nečistokrevné kouzelníky. Při souboji s Dracem se při hodině obrany proti černé magii ukáže, že Harry rozumí hadí řeči, a ostatní ho začnou podezřívat, že právě on by mohl být Zmijozelovým potomkem, který otevřel tajemnou komnatu. Harry najde kouzelný deník Toma Raddlea, který ho zavede padesát let do minulosti, kdy byla komnata otevřena poprvé. Tehdy byl podezřelý Hagrid. Staré podezření se vynoří i tentokrát a Hagrid skončí ve vězení v Azkabanu... (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (912)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Až na přespříliš otravného Dobbyho, který se mi ale nelíbil ani v knize, je Harry Potter a Tajemná komnata snad v každém ohledu lepší než první díl. Především je tedy zábavnější, zlepšila se ale také triková stránka i akční scény (famfrpál má konečně šmrnc), zápletka je zajímavější tím, že studenty "cosi / kdosi" ohrožuje n životech a návštěva u Aragoga je zase příjemně strašidelná. K dětským hercům opět nemám výhradu (dobrá, dobrá, Rupert Grint se ksichtí až příliš, uznávám), z dospělých mě přímo nadchl Kenneth Branagh v roli Zlatoslava Lockharta. A nemusím asi dodávat, že každá věta a každý pohled Rickmanova Snapea a Isaacsova Malfoye také stojí za to. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Pro me o stupen horsi nez prvni dil a to z nekolika duvodu. Prvni pulka filmu je sem tam trochu nudna, hlavne z toho duvodu, jak kdyby se tvurci nemohli dohodnout, co to chtej vlastne tocit. Jestli trochu temnejsi fantasy nebo furt pohadku pro deti, misty se tak hraje na strasidelnou atmosferu, pak se najednou zase saskuje a je to cely proste takovy nevyvazeny a vysledek je ten, ze me to buhvijak nebavilo. Druhej problem je delka, je mi jasny, ze se sem toho pokusili narvat z knizky co nejvic a kniha tlustsi nez Homerovo sandwich se proste neda narvat do 90 minut, ale 160 uz je proste moc, obzvlast, kdyz se jede podle stejnyho schematu jako prvni dil. Me to proste prislo jak sjety pres kopirak. Uvod mezi mudlama je spis otravnej, obzvlast, kdyz cela Harryho rodinka jsou mega otravny hovada, ktery bych s chuti rozkopal. Nasleduje nakup ucebnich pomucek a uz se hrabem vlakem do Bradavic, kde se chodi na hodiny, hraje Famfrpal a pak se zase hleda nejaka zahadna mistnost a vse samozrejme uzasne vyresi Harry. Proste to uz jsem jednou videl a v prvnim dilu me to bavilo vic. A jen tak mimochodem, jejich skolni rok bych chtel mit, asi tak tri hodiny vyuky a zruseny zkousky. Detsky herci hrajou stale stejne = nehrajou, dospeli opet nemaj buhvikolik prostoru, akorat ten Branagh je zabavnej a triky jsou sice lepsi, ale zadnej zazrak. Tentokrat to zkratka na 5* nebude. ()

Reklama

Divočák 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší díl Harryho Pottera. Columbus opět dokazuje, že Harryho má ze všech tří Potterovských režisérů zmáknutého nejlíp, scénář se pořád ještě nemusí potýkat s encyklopedickou délkou dalších knih a nedochází tak k násilnému krácení děje a atmosféra filmu navíc notně ztemněla. Herecké výkony jsou opět na velmi dobré úrovni a snad jedinou "chybičku", kterou můžu filmu vytknout je, že Emma Watson ještě nevypadá tak proklatě sexy jako v dalších dílech;). ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Opět další film z mé srdeční série. O něco lepší, o něco propracovanější, o něco výjimečnější nežli díl první. Zlepšení vidím především v tom, že na konci se setkáme s nadpřirozenou obludou, jež nežije v našem světě a která se výtvarníkům opravdu povedla. Poznáme Bradavice trochu více a máme možnost vidět létající auto. Kromě toho jsou naprosto nepřekonatelné oživlé kořeny mandragory. Jednou větou: je to jízda. Negativum zde spatřuji pouze jediné. Velmi mi zde chybí Zoe Wanamakerová v roli zajímavé Madame Hoochové. Škoda, že si řekla o větší honorář a proto už nebyla obsazena do dalších dílů série a objevila se jen v prvním. Tato postava byla zajímavá a mne se v prvním díle líbila, ale stalo se. Jinak opět nějaké rozdíly mezi knihou a scénářem lze objevit, ale na to si fanoušek této série brzy zvykne a nijak to neřeší. Opět je to za plný počet a opět s plnou chválou. PS: Zkuste si při závěrečné scéně, kdy se vrátí Hagrid a všichni mu aplaudují, jakmile bude záběr na aplaudující profesory scénu rozfázovat a uvidíte vtipný výjev plačící profesorky Prýtové. To je roztomilý záběr, který však při normálním sledování filmu nepostřehnete. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Chris Columbus od Kameňa mudrcov nič nevylepšil... ani nepokazil. Nákladná (1OO miliónov, ale celosvetová tržba geniálnych 878) fantasy je osvedčenou stávkou na solídnu žánrovú istotu s pestrou galériou hlavných i podporných postáv a starých i nových postáv a postavičiek, medzi ktorými si každý nájde favorita. Rozprávková výprava, čarokrásna hudba Johna Williamsa, napínavý, vtipný i dojemný príbeh, trochu patetického potlesku na záver, vhodne umiestnené kvalitné (na tú dobu, dnes pochopiteľne zostarli) špeciálne efekty, skvelá anglická herecká liga a v podstate hororové baziliškovské finále (do strašidelného podzemia sme sa mimochodom vrátili vo finále ságy). Samostatnou kapitolou je neuveriteľný Kenneth Branagh, ktorý v úlohe nového profesora boja proti čiernej mágii perlí v každej tretej vete („Dámy a páni. Vitajte na autogramiáde mojej výbornej a skvele predávanej knižke s názvom ´Som úžasný´.“). Negatívne hodnotím odpadový slovenský dabing (jasné, za to Warner Bros, nemôžu, ale mne je to jedno, v kine mi to spôsobilo traumu a trpím ňou dodnes) a megatrápny "vrešťák" (ktorý Ronovi poslala nahnevaná mama). Spätne sa nelogicky javí správanie postáv. Prečo chcel Snape Harryho vylúčiť? Veď doma by mu hrozilo väčšie nebezpečenstvo, než v škole plnej učiteľov a spolužiakov. Prečo pri súboji o školu v poslednej časti nepoužili na obranu vreštiace mandragory? Metlobal je opäť extrémne nezáživný... a vážne je normálne, aby sa žiaci zúčastňovali takto smrteľne nebezpečného športu a ešte im pri tom tlieska učiteľský zbor? Mimochodom, druhý (a posledný) výskyt Johna Cleesea alias Takmer-Bezhlavého Nicka (následne zo ságy bez jediného vysvetlenia kuriózne vypadáva, čo tvorcom síce nikdy neodpustím, aspoň jednu vetu mu v 161 minút dlhom filme dať mohli, ale uznávam, že postava predstavovala slepú uličku). Kino Považan NMnV 2002 ()

Galerie (212)

Zajímavosti (134)

  • Titulní Tajemná komnata byla největší kulisou ze všech. Výtvarník Stuart Craig komentoval, že "v knize je popisovaná jako velmi vysoká místnost s obrovskými sochami hadů. Stavěli jsme ji ve staré továrně, kde se dřív vyráběla letadla. Byla veliká, ale ne až tak veliká. Mohli jsme iluzi výšky zesílit digitálními triky, ale tomu se rád vyhýbám, pokud to jde. Takže jsme kolem těch hadích hlav napustili spoustu načerno obarvené vody, ve které se kulisy odrážejí a ve které mizejí, takže to celé nabírá zajímavou hloubku." (NIRO)
  • Když po zásahu během souboje dopadne Zlatoslav Lockhart (Kenneth Branagh) na stůl, tak drží hůlku v pravé ruce. V následujícím záběru má ale pravou ruku volnou. (Duoscop)
  • V čase 0:55:27, když Harry (Daniel Radcliffe) uhýbá začarovanému potlouku, je vidět, jak se normálně opře o pravou ruku v sedě, i když ji má zlomenou a v dalším záběru už ji má položenou na sobě. (Ace.A.T.L.)

Související novinky

Marvel urval další rekord

Marvel urval další rekord

23.10.2015

7 let, 12 filmů... 9 miliard dolarů. Marvelácký filmový vesmír je zjevením, které se momentálně snaží zkopírovat celý Hollywood. Každý chce mít svoji provázanou značku nehledě na to, jak velký to… (více)

Reklama

Reklama