Uživatelská zóna Přihlásit Registrovat Ztracené heslo

Oblíbení režiséři
Oblíbení herci
Oblíbené herečky
Oblíbené seriály

od nejnovějších    podle abecedy    podle hodnocení    podle roku vzniku filmu

<<       >>

Lesní jahody (1957)  ***** 04.01.2010

Konečně Bergman, který mě neuvrtal do depresí ;) Krásný film.
     Vrahové mezi námi (1946)  **** 04.01.2010

První německý poválečný film, který estetikou navazuje na německé filmy 20. let. Využívá dokumentární styl (ostatně na nic jiného peníze nebyly) a patří do tzv. "Trümmerfilme", čili filmy točené v poválečných troskách. Film ukazuje, jak lidé chtěli co nejrychleji na válku zapomenout, ačkoli to bylo složité. Námět byl původně nabídnut spojencům, ti ale neprojevili zájem, a tak ho natočili Sověti. Film v podstatě neukazuje žádná "monstra", jako holocaust apod. A s realističností to není také nijak horké - už začátek je těžko uvěřitelný - Susanne, vracející se z koncentračního tábora, je krásná, vypadá velmi vysportovaně a vůbec moc hezky na to, aby to byla pravda. Nastěhuje se zpět do bytu, který už ale obývá voják, kterého trápí svědomí z válečných zločinů a chce se pomstít svému veliteli (který se teď má velmi dobře), čemuž ale nakonec Susanne zabrání a zamiluje se do něj. A ani s tím vyrovnáním se s válečnými zločiny to zde není tak přesné. Obviněni jsou jen velitelé, nikoli ti, kteří je nakonec prováděli (zde hl. hrdina). Ale to se začalo takjakotak řešit až později.
     Großstadtmelodie (1943)  ** 04.01.2010

Ačkoli nacisté Berlín nenáviděli (příliš multikulturní), museli ho ukázat v dobrém světle. Jediným světlým aspektem tohoto propagandistického filmu jsou poslední nahrávky mnoha nenávratně poškozených či zničených míst v Berlíně. Jde ale o film o to nebezpečnější a nechutnější, jelikož na první pohled neukazuje nic z reality - válku, nacistické symboly, třídní rozdíly, skutečné lidi. Dokonce i v noci jsou všichni milí a nehrozí žádné nebezpečí. Pokud jde o děj - Renate, krásná dívka z vesnice se prosadí jako fotografka (fotí šťastné lidi), tedy v do té doby ryze mužské profesi. Až s úspěchem si jí lidé začínají vážit jakožto (produktivní) bytosti, jejíž život má smysl. Mezi elitou si najde i partnera - reportéra, který cestuje po "světě" = spřátelených zemích (ITA, ESP, ...). Zajímavý je na filmu právě obraz ideální ženy, jak se s válkou změnil - už nejde o ženu v domácnosti, ale pracující, krásnou a šarmantní, která však nemůže muže v jeho profesi nahradit, nýbrž maximálně vhodně doplnit. Je také emocionální, zatímco muž je vždy racionální. Stojí za shlédnutí, ale ne více než jednou a jen jako ukázka manipulace NS s realitou.
     Berlín - Alexandrovo náměstí (1931)  **** 04.01.2010

Jeden z prvních německých zvukových filmů, bohužel je to na něm znát, co se kvality zvuku týká. Franz Biberkopf je propuštěn z vězení do ruchu velkoměsta. Cítí se jím být zcela ohrožen a ochromen, vše je v pohybu. Film ukazuje centrum Berlína z jeho odvrácené strany - kriminalitu, chudinu, apod. Ani příroda však už neskýtá klidné útočiště - dojde zde k vraždě. Ale v podstatě je zde zobrena realita, bez příkras. Jen kdyby z toho všeho tak nápadně nevystupovalo ono morální ponaučení "Hlavu vzhůru, vše dobře dopadne". A ještě zajímavost. Alfred Döblin, jakožto autor předlohy byl žid. Oproti tomu drtivá většina filmových protagonistů včetně režiséra a herců se později dala na stranu NS. I to se stává...
     Užívej si, co to jde (2009)  ***** 04.01.2010

Woody se vrací opět tam, kde sklízel největší úspěchy. Ne, že by jeho poslední filmy nebyly dobré, naopak. Jakobych v hlavním hrdinovi viděl samotného Woodyho, jen v jiném těle. Woody nás zase poučuje o absurdnosti vztahů, a opět velmi vtipným způsobem. Dlouho jsem se takhle v kině nepobavil. Jo a skvělé herecké obsazení.
     Berlin, symfonie velkoměsta (1927)  **** 04.01.2010

Zajímavá sonda do velkoměsta dvacátých let. Už ve své době byl úspěšný, přinesl nový pohled na estetiku filmu - rychlost (jak ve střihu, tak v "ději"). Už začátek je působivý - vlak projíždí malebnou krajinou a najednou se ocitne uprostřed města plného strojů, průmyslu a techniky. Kdo chce, může zde vidět protikapitalistické rysy (masy lidí, vše v pohybu, peníze, atd.). Ostatně pan režisér, poté, co studoval hudbu a malířství, aby vše následně uplatnil ve filmu, nakonec zakotvil u propagandistických filmů, stejně jako mnoha jiných talentovaných lidí té doby.
     Architekten (1990)  *** 04.01.2010

Ač na film existují nejrůznější pochvalné a až do nebe vynášející kritiky, mě osobně film příliš nezasáhl. Daniel Brenner je architekt ve středních letech, který zatím nedostal šanci se realizovat a pomalu ztrácí víru v sebe sama. Nečekaně ale dostane nabídku, vytvořit obytný komplex. Počáteční nadšení, kdy si vybral spolupracovníky, jaké chtěl (přátelé ze studií, z nichž se snad již nikdo architektuře nevěnuje), se pomalu a jistě mění v desiluzi. Nejprve malé, téměř zanedbatelné ústupky, až nakonec z původního, na svou dobu a místo příliš odlišného a pokrokového projektu nezbyde nic. Přátelé postupně od projektu odstupují (nebo jsou k tomu donuceni), a Daniela opouští i žena s dcerou, která se chce také realizovat a utíká na západ. Hlavnímu hrdinovi se hroutí svět a to, co z počátku vypadalo jako blízkání na lepší časy, se mění v noční můru, když musí projekt dokončit i v takové podobě, v jaké nechce. I přesto, že film není nijak dlouhý, přišel mi až nekonečný. Obsahuje sice i silné momenty (scéna u rozvodového soudu) a zajímavé postřehy (důvody, proč něco ve východním bloku nelze realizovat), celkově mu však něco schází.
     Kauzy z Bostonu (2004)  * 09.08.2009

Příšerně rychlý střih a pohyblivá kamera...
     Předčítač (2008)  **** 20.03.2009

Velmi působivý film, u něhož od začátku tušíte, že něco není v pořádku. Když se potom dozvíte, co to bylo, začnete doufat, že se to nějak urovná a (ač zapřísáhlý odpůrce happyendů) dobře to dopadne, protože je vám ta postava sympatická, stejně jako hlavnímu hrdinovi. Na druhou stranu stejně jako on ji i nenávidíte, i když snad ne tak moc, protože ji hraje Kate;) Nakonec ale zjistíte, že tenhle konec je stejně nejlepší, ani tragédie, ani happyend. Jediné, s čím jsem měl od začátku problém, je angličtina. Vždy, když už jsem se s filmem zžil, najednou mě jazyk hrdinů opět vrátil zpět do reality.
     Děti ráje (1945)  **** 20.03.2009

Výborný film. Jeho jediným "problémem" je jeho délka. Více než tři hodiny je opravdu hodně, ovšem když se podívám zpátky, tak nenacházím nic, co by se snad dalo vypustit, aniž by to uškodilo celkovému vyznění filmu.
     Hráči (2003)  *** 13.12.2008

Vcelku slušný film, ovšem ten překombinovaný konec byl snad až moc... zkrátka překombinovaný;)
     Ve jménu otce (1993)  ***** 13.12.2008

Strhující film o bezmocnosti člověka domoci se spravedlnosti a o boji s vládou a předsudky. Až se mi z té atmosféry udělalo špatně. Určitě byl tento pocit znásoben skutečností, že jde o film podle skutečné události. A v neposlední řadě skvělé herecké výkony.
     Don't Drink the Water (1994)  **** 13.12.2008

Určitě to není Woodyho nejlepší film, ale díky skvělému scénáři je i tak výborný. Plný absurdních scén i dialogů a samozřejmě s postavou neurotického pesimisty v podání Woodyho Allena.
     Čas umírat (2007)  ***** 10.11.2008

Nádherný poetický film, plný krásných záběrů a hlavně herecký koncert jediné herečky (a psa, který hraje fenu;) ). Vždy, když už to vypadalo, že film sklouzne do sentimentality či patosu, zachránila to nějaká odlehčující scéna či monolog. Na to, že je hlavní představitelce přes devadesát let, klobouk dolů.
     Sedmikrásky (1966)  ***** 10.11.2008

Dlouho jsem se na tenhle film těšil a musím říct, že právem. Je to nejspíš ten typ filmu, který si buď zamilujete, nebo ho budete takřka nenávidět. Já jsem zatím na první pohled okouzlen.
     Immer nie am Meer (2007)  **** 10.11.2008

Zajímavý námět a vtipné dialogy. Sice jsem čekal trošku více konverzační drama/komedii, ale i tak jsem se bavil. Škoda trochu přehnaného až nerealistického malého experimentátora, ale závěrečná scéna mě (mé škodolibé já) velmi potěšila.
     Hank a Mike (2008)  ***** 24.09.2008

Myslím, že tenhle film rozhodně pobaví. Ten, kdo má rád absurdity a bizarnosti, si rozhodně přijde na své. Ne že bych jako dítě nějak fantazíroval o velikonočním zajíčkovy, ale rozhodně jsem si ho nepředstavoval tak, jak je zobrazen ve filmu (kouří, chlastá, je sprostej, ...). Od začátku až do konce se film opírá o výborný hudební doprovod, a to je dobře. Jediné, co mi snad vadilo, byl až příliš přehnaný, kýčovitý happy end. Jinak ale nemám, co bych vytknul.
     Hřmění divadla Sklep (2000)  ***** 14.08.2008

Parodie na všechny takzvaně intelektuální potlachy, které mají nulovou sledovanost. Dnes už klasika:)
     Dva a půl chlapa (2003)  *** 16.07.2008

myslím, že feministky tento seriál nepotěší;)
     Na plovárně (1998)  ***** 16.07.2008

Pořad plný zajímavých hostů, inteligentních a netuctových otázek i odpovědí.
     Lékařské záhady (2004)  * 16.07.2008

Akčně natočené...agentky a laborantky s těly modelek...vybavení jak v NASA...terminologie, která leze ušima...a dabing, kterému nevěřim.
     Kasandřin sen (2007)  **** 16.07.2008

Woody Allen zkoumá duši a morální hodnoty dvou bratrů, kteří chtějí být oba úspěšní. Každý z nich je však ochoten za to zaplatit jinou cenu. Ten cílevědomější (Ewan McGregor) je schopen celkem bez skrupulí vraždy, zatímco druhý (Colin Farrell) přece jenom projeví jisté pochybnosti a lidskost. Výborný scénář podpořený snad až řekvapivě dobrými hereckými výkony. A typicky allenovsky absurdní zvrat na konci.
     What's Up, Tiger Lily? (1966)  ** 16.07.2008

Sice zde lze najít typický Allenovský humor, ale bohužel jen místy. Jinými místy je to střela mimo branku, hraničící občas i s trapností. Jakožto experiment jistě zajímavé a snad to Wůdíkovi posloužilo jako rozjezdová dráha (hodně rychlá).
     Besucherin, Die (2008)  **** 16.07.2008

Zajímavý film o hledání nových impulsů a cest ve stereotypním a nezáživném životě. Hlavní hrdinka se začne chovat naprosto iracionálně a pomalu, ale jistě, opouští svůj zaběhnutý životní styl včetně manžela a dcery. Vše začne autonehodou, při níž přejede člověka (který ovšem skočil z budovy;) ). Následuje postupné odcizování, prchání do cizího svěřeného bytu, zkoumání života jeho majitelů a snění o tom, co už ona sama necítí. V bytě se setkává (v posteli) s jeho majitelem a začíná se vžívat do role jeho ženy... Její dosavadní manželství přestává fungovat (odchází uprostřed nocí) a je třeba začít nový život...
     Konečně spolu (2007)  **** 16.07.2008

Velmi povedený film po všech stránkách. Snad jen trochu přehnané zdramatizování pěkné romantické komedie ke konci, ale i tak jasný nadprůměr. Především skvělé herecké výkony (co taky čekat od takových es) a velmi dobrá režijní práce.
     Tahle země není pro starý (2007)  **** 15.04.2008

Pořád jsem si říkal, koho mi to ten vrahoun připomíná...až mě to napadlo. Jeho statický bezemoční výraz ve mně vyvolal vzpomínky na psychopata Michaela z hororové série Halloweenů ;-) Ovšem v trochu lepší kvalitě.
     Juno (2007)  ***** 15.03.2008

Konečně pohled na těhotenství mladistvé z trochu jiného úhlu. A k tomu skvělá hudba.
     4 měsíce, 3 týdny a 2 dny (2007)  ** 11.03.2008

Nějak jsem tomuhle filmu nepřišel na chuť. Chápu sice závažnost tématu, ale od začátku mi to přišlo takové roztahané, skoro o ničem, nudné... Spíš než naléhavě působila dokumentaristická kamera zmateně. Dlouhý tmavý záběr s problikávajícími světly a hlasitým dýcháním mě vyloženě uspával. 2,5*
     Kurz negativního myšlení (2006)  ***** 11.03.2008

Uplně se to stydím napsat, ale smál jsem se od začátku až do konce... Občas jsem si sice položil otázku, jestli bych neměl být spíš zděšen, ale nakonec jsem se vždycky smál. Krásné, kruté a pravdivé zároveň.
     Kdo je tady ředitel? (2006)  ***** 11.03.2008

Naprosto absurdní děj a režisér nás ani nenechá se do toho ponořit, pořád si s námi hraje. Ale na Triera docela málo psycho ;)
<<       >>

Provozovatel, Reklama, Redakce  /  FAQ  /  Přidej obsah