Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Být šťastným – to je to pravé životní dobrodružství... Příběh podle světového bestselleru Johna Irvinga začíná v roce 1944, kdy se zdravotní sestra Jenny (G. Closeová), co se nechce upsat manželství, ani být nijak vázaná na muže, vyspí s umírajícím vojákem T. S. Garpem, aby počala dítě. Z tohoto aktu vzejde syn pojmenovaný po otci Garp (R. Williams), který své dětství prožívá s matkou na univerzitním kampusu a sní o tom, že se stane pilotem jako jeho otec. Poté co vyroste, se však rozhodne stát spisovatelem a odejít do New Yorku. To namotivuje i matku, a ta začne psát o vlastním životě. Její debut se svérázným pohledem na život a sexualitu se stane hitem a feministickým manifestem, co z Jenny učiní kult. Garp se také snaží, ale jeho knihy nejsou ani zdaleka tak úspěšné jako ty matčiny, z jejíhož stínu se není sto vymanit, to mu však nijak nebrání hledat životní optimismus a užívat si života, tak jak to jen jde, i přes nástrahy osudu… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (235)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Garp... Arp... Rp... P... Perfektní!... Výborný film. Skvělá Glenn Closeová, zvlášť v první části filmu jako matka malého T.Sexy... ;-) . . . Trošku zase jednou nechápu to množství slabých hodnocení zde na ČSFD, právě u tak dobrého filmu, přičemž kdosi tu pořád naříká nad nedostižností předlohy. A kvůli tomu je to snad špatný film? Řeči... Eči... Či... I... Indy pindy intoidů, co tvrdí, že pochopili předlohu, protože ji přece četli (někdo několikrát) a pak museli hledět na tak hrozný film... Ale možná to ani nejsou inťáci, možná jsou to jen takové ty trumbery, odchované různými těmi Rodinnými pouty či Koljinky... To jsou teprve ty pravé dávky emocí :-))) . . . Hahaha... Inu, komu není... Každopádně Hillův film je bezesporu nadprůměrnou adaptací náročné předlohy! I kdybych měl říct >na motivy< ... Čtyři a půl hvězdičky tedy za film dávám klidně bez emocí - a tu půlku navrch za ten Robertin nádherný perlově bílý Morgan Plus8. - - - P.S. Jó, tu knížku jsem nikdy nedočetl, prostě jsem jednou nějak přestal - a už to pak nešlo navázat ani začít znovu. Nevadí... Tak cinefilcci - odhoďte mindráky a podívejte se na ten film znovu! Samozřejmě v originále s titulky... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Román Johna Irvinga Svět podle Garpa je tak obsáhlý a různorodý, že jeho adekvátní převedení na filmové plátno je takřka nemožné. Tahle filmová adaptace George Roye Hilla, který se o podobně nemožný čin pokusil již třeba i v případě adaptace Vonegutových Jatek č.5, je ale natolik strhující a dechberoucí, že si ji zapamatujete nadlouho. Nepatří možná k absolutním vrcholům dějin kinematografie, ale svým lidským, milým způsobem a poetikou ne nepodobnou o mnoho úspěšnějšímu Forrestu Gumpovi osloví každého vnímavého diváka. Je pravda úplně jiný než kniha, ale přece hluboce lidský a emotivní film... ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Přímočarý komediální nástup mne nadchl, romantický střed zdvořile nudil a dramatický závěr donutil k spontánnímu vypouštění výrazů, jejichž skutečný význam se ve slušné společnosti pouze odhaduje. Irvingův román jsem kdysi rovněž s nadšením rozhltal, ale cesta k jeho konci byla pro mne stejně složitá, jako ta filmová. Takže příště se pobavím prvních přibližně 40 minut a ve chvíli, kdy se Garp začne stávat spisovatelem, tak spokojeně zmizím do hajan s vědomím, že podruhé si náladu pokazit nenechám. ()

Teabag 

všechny recenze uživatele

Krásný film, ve kterém ožívá jedna z mých nejoblíbenějších fiktivních postav - T. S. Garp. Robin Williams naprosto válí a Mary Beth Hurt je jako Helen naprosto okouzlující. Jen jedna výtka: ze zásady nesrovnávám film s knihou a ani teď tak neučiním, ale měl jsem po celou dobu sledování filmového Garpa pocit, že autoři prostě tak nějak počítali s tím, že diváci knihu znají. Nejsem si jistý, ale mám dojem, že bych všechny souvislosti a motivace postav úplně nepobral, nebýt tohohle knižního předporozumění. Myslím, že by nemělo být povinností číst knižní předlohu k plnému pochopení filmového děje. To ale nic nemění na tom, že film World According to Garp je pro mě naprosto výjimečný. ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Krásně zahráno, dobře zrežírováno, ale děj bezchybné knižní předlohy byl tak hrozivě (a hrozně) okleštěn, že chybí důležité motivace postav (například proč Pooh udělala to, co udělala, bez znalosti předlohy nemůže dávat sebemenší smysl), a především některé velice emocionální scény. 70%, přesně na hraně mezi třemi a čtyřmi, dávám méně kvůli jasné prohře v souboji s předlohou. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (8)

  • Glenn Close hrála matku Robina Williamse, přestože je jen o 4 roky starší než on. (CliffLee)

Reklama

Reklama