Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Komedie
  • Krimi

Recenze (8)

plakát

Hvězdný prach (2007) 

Toto je má oblíbená dospělácká pohádka. Claire Danes sice není úplně můj šálek kávy, ale v tomto snímku mi nijak nevadí. Pátá hvězda je ale za De Nira. Sice si pasáže, kde vystupuje, v podstatě ukradl pro sebe, ale to vůbec nevadí, spíše naopak. Ale co čekat, když si do filmu pozvete takovou hvězdu. Nicméně to vypadá, že si to maximálně užil a jeho kapitán Shakespeare (ale rozumějte Shake-Speare) je naprosto nezapomenutelný. No a Michelle Pfeiffer je třešínka na dortu a je to má druhá nejoblíbenější čarodejnice (Charlize Theron je číslo jedna). Příběh má spád, ani chvilku nenudí, parádní hudba už jen podtrhuje skvělou podívanou. Doporučuji všemi deseti.

plakát

Dcera divočiny (2023) 

Ničím nepřekvapí, trochu jsem se i nudil, ale neurazí. Až moc předvítalný příběh, hrátky s pointou jako v Burgerově Iluzionistovi nečekejte. Co bych dal za nějaký zvrat ve smyslu, že pravým monstrem byla její matka. Zajímavá je hra s barvami, kde ty přirozené jsou "tam venku", ve městě a v jejím druhém životě je vše do zelena, což má asi evokovat sounáležitost hrdinky s bažinou a lesy, nebo její rozpolcenost. Mendelsohnův záporák také nejde nijak do hloubky a pro hvězdičku Ridley je to další ne až tak úspěšný snímek.

plakát

Přízraky v Benátkách (2023) 

Předchozí dva příbehy jsem znal, o to více jsem si užil tento, u kterého jsem měl možnost hledat vraha spolu s detektivem. Téměř celý příběh se opět odehrává v uzavřeném prostředí, tentokrát v benátském domě krátce po druhé světová válce. Kulisy a kostýmy jsou opět jedním z kladů snímku. Přesto je pryč určitá pompéznost či okázalost předchozích zpracování. A je to asi dobře, nic vás nerozptyluje od soustředění se na nalezení vraha. Poirot musí překonávat nové překážky a jemné náznaky nám dávají tušit, kdo zabíjel tentokrát. Já se dobře bavil a film mohu jen doporučit každému fandovi detektivního žánru.

plakát

Stvořitel (2023) 

Tři hvězdy málo, čtyři moc, ale spíše k těm třem. Námět a příběh mě zaujal. Vytknu mu pár věcí (spoiler alert). Jak už to dnes bývá zvykem, hlavní hrdina musí mít nějaké trauma, nevyřešenou minulost, to mi celkem často začíná lézt krkem. No a pak pár logických zádrhelů - máme tu obrovskou vzdušnou základnu bez protiletecké obrany, takže by na ní přistál i klučina s rogalem. Generál, co až na poslední chvíli dá rozkaz k útoku na známé nepřátelské základny a který nenechá odstranit největší hrozbu svůj personál, to přenechá chlapovi, kterého loajalita je několikrát zpochybněna. CGI místy trošku nedotažené (pád trosek do pole, voda), ale velmi nadprůměrné. Vizuálně velmi nadrpůměrný kousek ale asi nikoho opravdu nepřinutí se zamýšlet nad koexistencí lidstva a AI, respektive samostaných myslících robotů, kteří jsou tady nakonec vykresleni až příliš dušínovsky (škoda nevyužité postavy AI policisty) a tím paradoxně ztrácí na zajímavosti. No a hlavní představitel mi po Tenetovi brzo zapadne do škatulky "umím zahrát jen jeden výraz". Ale má to spád, nenudil jsem se a asi se na to časem podívám ještě jednou.

plakát

Jiný život (2019) (seriál) 

Mám nakoukáno za těch pětatřicet let, co se sci-fi věnuji, hodně. Sci-fi miluji a je to můj hlavní žánr ve filmu, seriálech, knihách i hrách. Kdysi jsem dokonce prohlásil, že žádné sci-fi nemůže být špatné. To mi vydrželo jen do doby, než jsem viděl Starship Troopers 2 :-) A prvotiny jako Dark Star nebo Bad Taste mě dokáží i pobavit. Ale tento seriál je ztráta času. Než vyjmenovávat, co se nelíbilo, budu se snažit najít, co nebylo špatné a co si zasloužilo tu jednu hvězdu. Námět (Země požívá první kontakt) je sice plný potenciálu, ale tady to zabíjí provedení a vlekoucí se nezáživný příběh, který nabere obrátky pozdě (spíše až tak v druhé sérii, jakoby do ní nacpali vše podstatné ze zrušených dalších sezón), aspoň část triků není úplně hrozná a... to je vše, fakt mě nenapadá nic dalšího pozitivního. Negativa od stupidních postav (výkvět lidstva je jeden psychopat vedle druhého), přes děsné tempo, nelogické chování postav, kulisy lodi, řadu špatných CGI až po hrozný výkon herců na mnoho dalšího, nebudu dále rozebírat. Na tohle fakt nekoukejte.

plakát

Studený jak kámen (1991) 

Jako kluk jsem tento film měl rád – motorky, střílení, klaďas vyhrává. Po mnoha letech jsem jej měl možnost vidět znova a musím říci, že je to slabota i na svou dobu. Příběh je slabý jak kamarádův starý „Pincek“ a herecké výkony snad ještě slabší (obzvláště hlavní hrdina Brosworth). Alespoň trochu to zachraňuje Lance Henriksen. Jestli pořádáte nějakou víkendovou filmparádu, je deset večer, máte v sobě už něco nalito, nechce se vám přemýšlet a jen pasivně přijímat, tak si to klidně pusťte. Jinak ne.

plakát

Firefly (2002) (seriál) 

Výborná podívaná, výborné hlášky, myšlenka i provedení perfektní. Možná trochu naivní a idealistické. Seriál má spád a šťávu. Nebojí se řady kontroverzních témat. Viděl jsem jej již několikrát a pro fandu sci-fi je to „povinná četba“. A pokud nemáte nic lepšího na práci, doporučuji nakoupit nějakou snadno připravitelnou stravu, zatemnit a seriál shlédnout za jeden den.

plakát

Norimberský proces (1961) 

Vynikající film, který dnes diváka již neosloví svým provedením (s výjimkou skvělých hereckých výkonů), ale myšlenkou. Do jaké míry jsme odpovědni za činy politiků a vůdců svých zemí a hlavně za činy své? Toto dílo stojí především na dialozích a divák je nucen přemýšlet. Není to film „jen tak na večer“. A pokud se na konci zeptáte sami sebe, jak by jste se zachovali, jistě splnil svůj cíl. A mimochodem, místo svastiky si představte hvězdu, třešně, růži nebo holubici a odpovězte si na otázku: „Jaká je má zodpovědnost?“