Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Recenze (9)

plakát

Spatřil jsem světlo (2015) 

Bohužel, Beyond the sea to není... Tom je skvělý, jako vždy, ale je to takové jaksi o ničem, jaksi utáhané. Škoda.

plakát

Wonder Woman (2017) 

A mně se to líbilo, a moc. Šla bych na to klidně i víckrát... DC hrdiny ani filmy vůbec nemusím, ale na tenhle jsem se těšila od prvního traileru (vlastně ani nevím, co tak magického mě na tom zaujalo). Film má spád, napětí, baví i nabádá k zamyšlení (vždyť to se od takových filmů očekává, ne?). Jak tady už někdo psal - v tom nejlepším slova smyslu "pohádka pro dospělé" jakými jsou dnešní filmy na základě komiksů. Hudba prostě skvělá a efekty jakbysmet, zvlášť jsem si užívala zpomalovačky. !SPOILERY! Osobně mě baví přemýšlet z mimo komiksového hlediska nad tím, kdo by ta Diana vlastně mohla být - evolučně vyvinutější člověk (jako v X-Menech)? Potomek mimozemské rasy (jako Superman)? Nebo že by opravdová polobohyně (jako Thor)?... Thewlis jako Áres? Vždyť to byla opravdu pecka! To snad nikdo nečekal, pořádný šok, protože ti zlí byli jasní od začátku... a ono ejhle, vlk v rouše beránčím. Konečně nebyl bůh přemrštěně namakaný svalovec, nebo děda s vousy. Konečně jiné, neotřelé a zajímavé ztvárnění takové postavy, což velice chválím. Cožpak hodně staletý bůh je navždy dvacetiletým?(nebo se taky může do určitého vzhledu jen stylizovat) Jeho síla přece spočívá v něčem úplně jiném. Působil na pozadí, nikdo se na něj nesoustředil a všechny převezl, téměř... Od odletu Steva jsem to do konce filmu naprosto probrečela, moc pěkné a jímavé. Nečekala jsem, že to musí až tak zabolet... Jedinou výtkou stejně jako u Muže z oceli - moc moc rozmlácených věcí v závěrečném souboji, mně pro odstrašující destrukci stačí opravdu málo. Ale pravda, prostě souboj bohů...!SPOILERY KONEC! Kdo nečeká film à la Kmotr, Forrest Gump, Kameňák, Padesát odstínů šedi, Mechanický pomeranč, Mortal Kombat nebo Frozen, ale jde na smysluplnou fantasy podívanou, zklamaný nebude.

plakát

Atlas mraků (2012) 

Ze začátku jsem moc nechápala a v příběhu se ztrácela, ale nakonec to všechno tak krásně splynulo a propojilo se, vše už bylo jasné. Nečekejte nic obvyklého a že budete od začátku vědět, o co jde. Prvně vše působí zvlášť a postupně se to celé kompletuje, začínáte chápat. Chce to vydržet až do konce...

plakát

Hvězdná brána: Archa pravdy (2008) 

Obecně mám moc ráda SG a toto zakončení se mi moc líbilo. Dějovou linku s Ori mám ze všech nejraději, takže mě i tento příběh velmi potěšil. Původně jsem ani nevěděla, že SG má další 2 navazující filmy, příjemné překvapení, ale klidně mohl být film ještě o něco delší. !!!Pozor spoilery!!! Velmi kvituji Tominovo prozření, jsem ráda, že ho nenechali stát na "zlé" straně nebo že neproběhlo nějaké sebeobětování, zároveň ale Tomin nepopřel Book of Origin a zůstal pro něj inspirativní knihou, což se ne často u takovýchto zvratů stává a pro mě je to zajímavý aspekt. Replikátoři mně tam taky přišli k ničemu, ani v seriálu jsem je neměla ráda.!!!Konec spoilerů!!! Neočekávala jsem a ani jsem nepotřebovala desítky minut trvající závěrečnou bitvu galaktických rozměrů, úplně mi stačilo, jak to proběhlo. I po několika shlédnutích bych se mohla dívat zase a hudbu z filmu si občas poslechnu.

plakát

Herkules (1995) (seriál) 

Seriál mého dětství... Antickou mytologii jsem měla vždy ráda a do té doby se mi seriál moc líbil, ale ve chvíli, kdy to začlo být šíleně přiblblé, najednou se tam objevovali transvestiti apod., přestala jsem to sledovat...

plakát

Hvězdná brána (1997) (seriál) 

Seriál mého dětství, i když se nikdo jiný z mého okolí na něj nedíval. Viděla jsem jej už několikrát, zpětně mi přijdou některé momenty opravdu úsměvné a některé díly naprosto o ničem, ale celkově to seriálu nic na kvalitě neubírá. Je to seriál té doby a nemůžu ho srovnávat např. s později navazující SG: Universe. Nejvíce se mi líbili Oriové, Asgardi, Tolláni a Antikové. Zvláště Ti Oriové v prolínání s Antiky a jejich dějová linka, to je něco přímo pro mě, náboženství vs věda atd., to já moc ráda. Nejraději mám Dr. Daniela Jacksona (s tím bych si nejvíce rozuměla), nejméně Valu (ta aspoň ke konci trochu zmoudřela) a Camerona, který mi fakt nesedl a O'Neilla prostě nemohl nahradit. Teal'c s vždy kamenným výrazem a suchou odzbrojující hláškou, která všechny setře, postupně nabýval na zajímavosti. Nejvíc mě štvalo, že O'Neill a Samantha teda jako nic, už jsem měla tu romanci před očima, ale prostě jim to nevyšlo. Samozřejmě závěrečné Unending s Have you ever seen the rain?, to je prostě srdcovka, která vždy dojme. Hudba k celému seriálu je taktéž moje oblíbená. Navíc mě tento seriál obohatil mnoha myšlenkami, filozofickými i duchovními, které se mě drží dodnes a které mě velmi pozitivně ovlivnily.

plakát

Thor: Temný svět (2013) 

"After all this time" jsem se konečně dočkala. Jsem filmem nadšená a předčil moje očekávání. Temní elfové působili opravdu děsivě, takový ten ne prvoplánový strach, ale spíš psychicky skličující, který na vás působí podvědomě, což oceňuju, podle mě je to zajímavější a působivější než vytvářet nechutné nestvůry. Rozhodně akčnější než první díl a asi i než Avengers, má to opravdu rychlé tempo a příběh pádí kupředu, až mě to trochu překvapilo. Film obsahuje i několik překvapivých zvratů, takže si od začátku nemůže být člověk ničím jistý (a ten úplně poslední na trůnu je nej!). Ano, našly by se tam různé drobnosti, ale ve kterém filmu ne? Bylo i více vtípků, od Lokiho nejlepších, ale mě osobně ten opěvovaný Amerika zas tak hrozně moc nenadchl. Krásná výprava a hudba výborná, nejvíce se mi líbí skladby Lokasenna, Into Eternity, Journey to Asgard a celkově se hudba moc povedla. Hodně se mi líbí to spojení jakoby starodávného s úžasnými možnostmi/vymoženostmi, o kterých se nám může jen zdát, magie vs věda, fantasy se sci-fi, v brnění s mečem na jinou planetu apod. (abych náhodou neuvedla spoilery). Lidé z jiných světů přece můžou vnímat věci/jevy jinak než my, takže bych to hned neodsuzovala jako nemožné, divné, nepochopitelné, já v tom vidím naopak velký potenciál. Jako oddaná fanynka Toma Hiddlestona a také Lokiho jsem hltala každou scénu s ním, rozjel se nejvíce ze všech předchozích filmů, viditelně si to užíval a postava Lokiho se posunula zase o kus dál. Prostě Tom=Loki a Loki=Tom, jeho charisma přebíjelo vše ostatní a opět předvedl svůj obrovský talent, akorát mohl mít ještě více scén v průběhu celého filmu (ano, nejlepší by byl celý film jen o něm). Poblázněného Skarsgårda na mě bylo trochu moc, ale zato Kat Dennings řádí jak černá ruka a ta kdyby se potkala s Lokim, to by byl pořádný hláškovací souboj, ona to má prostě v sobě. Byla jsem na půlnoční premiéře a určitě na to půjdu ještě jednou, protože když už budu vědět, oč tam běží, vychutnám si to ještě víc.

plakát

F. L. Věk (1970) (seriál) 

Bez doporučení, bez školního nátlaku shlédnuto a naprosto zamilováno. Všechna chválící adjektiva už tu byla vyjádřena, nemám tedy co dodat. Zatím jsem nečetla předlohu, takže nemohu hodnotit, o co je lepší či horší seriál než knižní námět. Škoda, že seriál neměl více dílů, v takovéto podobě bych se na něj mohla dívat pořád. Z každého dílu dýchá dobová atmosféra, která se mi moc líbila a ve spojení se seriálovou hudbou je to prostě dokonalost. Několik scén mi silně utkvělo v paměti, ale úplně tou nejlepší je pro mě posledních deset minut 12. dílu. Moc se mi líbí i různé myšlenky a životní postoje vyjádřené v průběhu celého seriálu. Určitě všem doporučuji!

plakát

Muž z oceli (2013) 

Ani jsem se na tento film do kina původně nechystala, ale opravdu bych o hodně přišla. Úžasná hudba + vizuální ztvárnění (moc se mi líbila nevšední podoba Kryptonu a jejich technologií) + naznačení skrytých počátků celého příběhu (zrození obyvatel Kryptonu, má každá vyspělá civilizace svůj konečný vrchol?) + morální dilemata spojující vzdálené obyvatele rozdílných planet + výkon Russella Crowea (viz níže) = ohromení filmem a doporučuji všem. Sice: Ke konci už na mě té „celoměstohroutící se bitvy“ bylo trochu moc, ale to už dnes v tomto žánru tak prostě je + Hlavní záporák mě příliš nenadchl, takový nic moc nervově labilní, např. Cumberbatch v novém ST se mi zdá mnohem temnější a propracovanější. Taky jsem čekala přehršel vtipných hlášek a ironie (typické např. pro Iron Mana) a ono téměř nic, což se ukázalo jako naštěstí, film tím získává určitou hloubku, ze které není divák vytrhován výbuchy smíchu. Henry Cavill měl dělat hlavně akci a dojem, což splnil a v pokračování by se mohl víc psychologicky „otevřít“. Buď budu neustále rozebírat, co z předchozích jiných filmů kopíruje a hledat všechny "pitomoučké" momenty, nebo si ten film vychutnám, tak jak je a ten strávený čas mě něčím obohatí (když to je aspoň trochu možné). Největším překvapením pro mě byl Russell Crowe, ač mě dosud nikdy extra nezaujal, nyní se skláním před jeho bravurním výkonem, je pro mě tou nejzajímavější a nejlepší postavou filmu. Nemusí všechny zabít, nemusí oplývat zázračnými schopnostmi, nemusí mít kila svalů navíc a předvádět neustále kaskadérské kousky k udržení pozornosti, stačí jen jeho hlas a záběr na jeho horní polovinu těla. Upřednostňuji u herce práci s hlasem a výrazem tváře, což Crowe názorně předvádí, já jen žasnu a chci víc. P. S. Jak už zde bylo několikrát napsáno, také se přimlouvám za prequel o Jor-Elovi a událostech předcházejících zániku Kryptonu, líbilo by se mi i filozofičtější a duchovnější pojetí, částečně třeba reflektující naše současné a očekávatelné problémy (a ne, nemusíte to hned odsoudit jako „patetické“ nebo „ohrané“), ale jedině s Crowem v hlavní roli.