Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dokumentární

Recenze (1 401)

plakát

Normální lidi (2020) (seriál) 

Zcela výjimečný audiovizuální počin. Je to nejenom silná pocitovka plná výjimečných hereckých výkonů Daisy Edgar-Jones a Paula Mescala, ale také výjimečná práce s kamerou a zvukem obohacená o reálné dialogy, i když je na seriálu jasně poznat, že byl natočen podle literární předlohy (stejnojmenný román Sally Rooney). Při sledování Normal People jsem cítil k tvůrčímu týmu obrovský respekt i proto, že jde fakticky o ženský projekt (včetně citlivě zachycených milostných scén). Jsem přesvědčen, že podobných ženských projektů by mělo vznikat mnohem více. Zcela speciálně děkuji za objev Paula Mescala. Nádherný mladý herec, který Connellovu postavu bravurně vystřihl. Jeho citlivý herecký výkon mi po celou dobu sledování dělal obrovskou radost a zcela právem si zaslouží být odměněn mnoha cenami.

plakát

Já, Victor (2020) (seriál) 

Celovečerní film Love, Simon miluji a je úplně jedno, nakolik je adaptace románu Becky Albertalli volná, protože ten film skvěle funguje nezávisle na románové předloze. Seriál Love, Victor nemá za sebou románovou předlohu - jde o původní dílo, které se volně váže na zmíněný celovečerák, nikoli na původní román. Přesto si lze Victora užít bez znalosti Simona, pokud jste ho neviděli. Love, Victor je vynikající dílo a díky seriálové formě je zde mnohem více času a prostoru na rozehrání hned několika dějových linií, aniž by diváci a divačky mohli vnímat nějakou případnou zkratkovitost. Rozhodně mi seriál přišel velmi k chuti a to nejen při pohledu na krásné mladíky, pro které mám zkrátka slabost. Celkově je tu výborná chemie mezi mnohými partnerskými dvojicemi, tudíž je to velmi věrohodné a nijak umělé. Jistě, někdo může seriálu vyčítat výběr některých o něco starších herců a hereček, ale skvělé herecké výkony to bohatě vynahradí. Hodně pomáhá soundtrack a jestli něco jsem na seriálu ocenil, tak to jsou fantasticky zachycené líbací momenty bez ohledu na pohlaví, jakkoli mi polibky mezi dvěma mladými muži jsou mnohem bližší a vzrušivější. Věřím, že bude druhá série, protože závěrečný cliffhanger k tomu přímo volá. A znovu jsem si díky Victorovi potvrdil jeden známý fakt: rodinu si člověk nevybírá.____________EDIT 2022 po závěrečné třetí sérii: Třetí řada je sice bohužel poslední, ale dobrý seriál naštěstí zůstal. Pokud celý seriál srovnáme s původním snímkem Love, Simon, který byl pro Victorův příběh hnacím motorem, Love, Victor je mnohem komplexnější, zaměřuje se kromě jednotlivých teenagerů i na některé jejich rodiče, kteří si taktéž procházejí nelehkými životními peripetiemi. Přesto si celý seriál zachovává lehký feeling a sledovat ho byla skvělá zábava. Casting je po celou dobu sympatický, chemie u všech spolehlivě funguje a to obrovské množství polibků je velmi roztomilé. Jakkoli dávno nejsem teenager, tak tenhle seriál bych ve svém tehdejším věku uvítal, hodně by mi to pomohlo. Věřím, že dnešní teenegerské cílovce pomůže. Skvělý počin.

plakát

Krajina stínů (1993) 

Nádherný film o spisovateli C. S. Lewisovi a další skvělý herecký výkon nejen Anthonyho Hopkinse. Na konci mi ukápla slza.

plakát

Buzíci (1974) 

Sedmdesátky na francouzský způsob. Nádherný film s fantastickou kamerou a zvláštním střihem, několik vtipných okamžiků i vážnějších míst (Jeanne Moreau!). Snímek, který pro několik mladých herců a hereček znamenal velký průlom v jejich dosavadní kariéře. Nezapomenutelné dílo.

plakát

Lincoln (2012) 

Absolutně nadčasový snímek, který je v současném kontextu mnohem důležitější, než by se na první pohled zdálo. Je to samozřejmě politická záležitost o snaze prsadit jeden z nejdůležitějších ústavních dodatků v dějinách Spojených států. Ale také jde o skvělý náhled do myslí odpůrců tohoto dodatku o zrušení otroctví. Odpůrci v jednom kuse házeli falešnými konsekvencemi typu "dáme jim svobodu a za chvíli budou chtít volební právo, budou chtít smíšená manželství, povede to k volebnímu právu žen..." Z takových řečí se mi chtělo blít. Mluvit o dokonalé řemeslné preciznosti, skvělých hereckých výkonech atd. by bylo nošením sov do Athén. Fantastické dílo.

plakát

Volyň (2016) 

Strašně silný intenzivní zážitek. Šílené peklo o tom, jak válka ničí lidské charaktery a proměňuje je v nelidské zrůdy. Volyň jsem kdysi viděl v kině v rámci LFŠ, ale na televizní obrazovce se také rozhodně neztratí. Režisér Smarzowski si ke zpracování vybírá velmi těžké látky a Volyň právem patří k jeho nejlepším filmům.

plakát

Zachraňte vojína Ryana (1998) 

Úvodní Bůh ví proč opěvovanou bitvu z pláže Omahy bych okamžitě vystřihl, ke zbytku filmu vůbec nezapadne a působí dojmem počítačové hry. Je to natočeno samoúčelně a v mém případě se to míjí účinkem. Jinak je Ryan výborná záležitost, Hanks s Damonem jsou skvělí a dvorní spolupracovníci Stevena Spielberga jako obvykle nezklamali. Ale ten úvod už fakt never more. Pokud chcete vidět kvalitní rekonstrukci bitvy o pláž Omaha, pusťte si Nejdelší den natočený v 60. letech.

plakát

Jana Eyrová (1996) 

Srovnání s českou televizní verzí se přímo nabízí. Charlotte Gainsbourg je s Martou Vančurovou zcela srovnatelná a William Hurt je zase oproti Janu Kačerovi britštější, což je zcela pochopitelné. Velké plus tu samozřejmě hraje krásná barevná kamera (tu česká verze mít nemohla, protože Československá televize tehdy vysílala pouze černobíle) a nádherné anglické scenérie, které ale v české verzi jsou důstojně nahrazeny. Zeffirelliho verze je fantasticky natočená, i když malinko zkratkovitá. Rozhodně to ale byly příjemně strávené chvilky.

plakát

Rudí (1981) 

Pomalý rozjezd může leckoho odradit, ale potom tahle tříhodinová epopej nejen o ruské revoluci nabírá na síle takovým způsobem, že od toho neodtrhnete oči a celou na první pohled vražednou stopáž zůstanete u filmu přikováni. Warren Beatty si tímto počinem splnil jeden ze svých životních snů a vytvořil portrét novináře Johna Reeda, který se nebál jít za svými ideály, aby mu nakonec došlo, že skutečná svoboda tkví v něčem úplně jiném. Obrovská pecka s geniálním castingem (Jerzy Kosinski jako Zinovjev a Jan Tříska jako Karl Radek) se dočkala tří oscarových ocenění a mně osobně přinesla úžasný divácký zážitek. Nejen v podobě celistvé Internacionály zpívané kompletně v ruštině. Rudí sice v některých aspektech používají klasická melodramatická klišé, ale těžko jim to vyčítat. Je to pecka a zaslouží si vaši pozornost.

plakát

Walesa: člověk naděje (2013) 

No... zůstaly z toho rozpaky. Oceňuji vkomponování původních archivních záběrů a vynikající soundtrack, slušné herecké výkony, přesvědčivé davové scény, ale úplně mi to nesedlo. Vadila mi Walesova bohorovnost, potřeba neustále protestovat a klidně se nechat zavřít, zatímco jeho manželka vychovávala rovnou šest dětí (!). Mám s vůdci tohoto typu problém... Jak říkám, rozpaky...