Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Krátkometrážní
  • Krimi

Poslední recenze (114)

plakát

Šílenství (1994) 

Velmi zajímavý námět, bohužel utopen kombinací nahodilého vyprávění s (pro mě) nesympatickou postavou Johna Trenta. Co mi na něm vadí? Jeho pasivita. V podstatě jen na začátku, když poskládá mapu z výstřižků titulních stran knih, tak reálně udělá něco inovativního. Většinu filmu pak jen pasivně reaguje na okolní dění, přičemž to není nutně vina postavy, ale může za to hlavně nahodilost vyprávění, která ho pořád hází do situací, kde se toho stejně moc vymyslet nedá. __________  Když už děj konečně začne získávat spád, tak je to v okamžik, kdy Trent začne mít nějakou chemii s jeho parťačkou. Samozřejmě zanedlouho je toto spojení roztrhnuto, což má za následek větší izolovanost vyprávění (a mou postupnou ztrátu zájmu o film). ______ Hrozně si to hraje na nějakou meta rovinu, ale není to absolutně uvěřitelné, ačkoliv bych tomu rád věřil. Konec je pak dost meh, jelikož se prostě vše podělá a divákům nezbyde nic jiného než se maniakálně smát stejně jako Trent v kině. ______ Skutečně béčkový film, myšleno jak pozitivně, tak i negativně. Filmařská práce kvalitní, především praktické vizuální efekty a hlavní song. _____ Nakonec odbočka úplně jinam - v příběhu hry Alan Wake je také uplatněn obdobný princip, tj. spisovatel prožívá to, co sám napsal. Až na to, že v té hře je to podstatně propracovanější (zdejší komentující z pravěku ČSFD samozřejmě film nadhodnocují, protože v r. 2004 nemohli srovnávat s Alanem Wakem, který vyšel až v r. 2010). ______ Ten námět prostě měl na víc. Čisté tři hvězdy. Sice slabší Carpenter, ale stále koukatelný a funkční.

plakát

Jak zachránit draka (2024) 

Záhadný film, ale překvapivě funkční. Proč záhadný? Australská autorka si v roce 2003 vydá obsáhlý fantasy román. O 21 let později se adaptace chytnou Španělé a Číňané a uvedou film, ve kterém hlavního draka dabuje proslulý britský herec Bill Nighy. Jedná se tedy o něco, co přišlo komplet odnikud, jelikož původní knihu do této chvíle nikdo neznal (kromě Australanů, asi?)._________ Hl. hrdinka Ping je sympatická holka, její krysa Hryzka je spolehlivý parťák (Remyho z Ratatouille ale rozhodně nepřipomíná). Společně s drakem Danzi se vydávají na nebezpečnou cestu, v rámci níž musejí střežit dračí vejce, kterého se chtějí zmocnit zlí poskoci císaře. Tento jednoduchý syžet ale ve filmu postrádá jasnost. Uznávám, že nejsem chytrý divák, ale pokud nejsem schopen přehledné orientace v ději u filmu pro děti, tak samotné děti na tom asi nebudou o moc lépe. Je zřejmé, že tvůrci nedostatečně upravili složitý původní román pro filmové plátno. Ping si prochází světem, potkává nové postavy, objevuje nové schopnosti, navštěvuje nové lokace, ale vše bez hlubších návazností a souvislostí. Děj si plyne nahodile a postrádá širší ucelenost. ____________ I přes nepřehlednost příběhu film ale nenudí. Divák Ping a Danzimu přirozeně fandí a doufá v jejich úspěch. Odsýpá to poměrně rychle a každou chvíli se děje něco nového. Pro obveselení dětí slouží ve filmu několik cute momentů. To samé platí pro mírné znechucení (vyplivování bublin, nemilá chvilka Hryzky na pláži). Po technické stránce je vše funkční, animace je dostatečně kvalitní. Český dabing je moc hezký. _____________ Co se týče názvu filmu, tak český název schválně asociuje divákům film s Jak vycvičit draka, ačkoliv Jak zachránit draka nemá nic společného se známějším dvoutřetinovým jmenovcem. V angličtině se původní román i filmová adaptace jmenuje Dragonkeeper, což má do českého názvu daleko jako já do Austrálie. Kulišáci z Forum Filmu to udělali fikaně! Opravdu 300 IQ manévr. Rip rodiče, kteří si to fakt spletou. ______________ Takže, kdyby mi bylo šest let, bavilo by mě to? Spíše ano. Je to přeci jen poměrně příjemná béčková podívaná.

plakát

Vinland (2022) (studentský film) 

Jsem prostý člověk... když uslyším song z russian doomer playlistu, tak jsem potěšen. (pokud mě nešálí paměť, tak je to tento) _______ Na poměry studentských filmů 100% nadprůměr. Scénář se ale bohužel neobešel bez rušivých klišé (1 - protagonista je jediný sympatický muž, ostatní dělníci jsou tupí jedinci, kteří se jen opíjejí a nečtou knihy o vikinzích; 2 - jediná figurující žena se samozřejmě intimě sblíží s protagonistou, jaksi automaticky, protože jinak by to ve filmu chybělo, že ano). Jinak velmi zdařilé řemeslo. Cením využití reálných neherců naverbovaných z ubytoven, pocit autentičnosti byl tímto posílen. _______  Škoda, že se autor nerozhodl námět rozpracovat na celovečerní film (tj. minimálně 70 minut), jelikož zde potenciál rozhodně byl. V zájmu filmové distribuce by to také bylo mnohem flexibilnější, než se snažit prezentovat „krátký film“, který prostě většina lidí ani nebere jako reálný film. _________ Nakonec ještě mírný stesk nad volbou tématu. V rámci pásma FAMU v kině 03 byly obsaženy další filmy, které se také věnovaly cizinecké tématice - Milý tati a Projekt Adam Basma - rozdíl je ale v tom, že autoři těchto filmů jsou cizinci. Dává tedy smysl, že chtějí zpracovat svoji odlišnou zkušenost skrze film pro české publikum. Martin Kuba je ale Čech, přičemž referuje (velmi obstojně) o zkušenosti cizinců z Východu. Kdyby podobným způsobem referoval např. o mládeži v českém školství, tak bych to osobně ocenil milionkrát víc. Mohl bych se s takovým tématem ztotožnit. Naopak se zkušeností dělníků z Východu se ztotožní minimum diváků (mimo jiné také na základě mého předpokladu, že si ukrajinští dělníci opravdu nepředplácejí Dafilms nebo Famufilms).

Poslední hodnocení (2 728)

Teroristka (2019)

06.05.2024

Až budu mrtev (1967)

06.05.2024

Probuzení krys (1967)

06.05.2024

Šílenství (1994)

04.05.2024

Dukovany - vroucí kotel (1987)

30.04.2024

Otázky pro dvě ženy (1985)

30.04.2024

Země a lidé (1970)

30.04.2024

Selfmotion (2022) (studentský film)

29.04.2024

Veřejné osvětlení (2023) (studentský film)

29.04.2024

Reklama