Reklama

Reklama

Šílenství

  • Česko V zajetí šílenství (více)

Obsahy(1)

Pojišťovací vyšetřovatel John Trent (Sam Neill) je pověřen prozkoumáním náhlého zmizení fenomenálního hororového spisovatele Suttera Cane (Jürgen Prochnow). Ten má těsně před uzávěrkou své doposud nejlepší knihy, ale stále nedoručil poslední kapitolu. Trentovi se podaří lokalizovat zapomenuté městečko v němž spisovatel pravděpoodbně žije i čerpá inspiraci pro své zneklidňující příběhy. Spolu s Caneovou editorkou Lindou Styles (Julie Carmen) se vydávají po spisovatelových stopách. Začínají se kolem nich však dít podivné věci, občané městečka se chovají zvláštně a až nápadně připomínají postavy jednotlivých knih. Trent se domnívá, že jde jen o zvrhlý způsob jak upozornit na novou knihu, ale je tomu skutečně tak? (TobRieper)

(více)

Recenze (377)

Tomco 

všechny recenze uživatele

Už len meno režiséra jasne signalizuje, že to bude niečo viac ako priemerná záležitosť. A okrem toho, Sam Neill v titulnej roli je výborný a samotný príbeh je maximálne desivý a napínavý. Prvá polovica je na tom síce o dosť lepšie ako vlažnejší stred, ale záverom všetko graduje do divákovej spokojnosti. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Po asi patnácti letech jsem si dal znovu tohohle lehce přehlíženýho Carpentera. Mezi nejlepší horory ever bych to asi nezařadil, ale mezi Carpyho TOP 3 (spolu s Věcí a Halloweenem) aktuálně určitě jo. A v dnešní době, plné zejména laciných duchařin, tahle konzistentní surrealistická noční můra vyniká možná ještě víc než v době vzniku. Jo a mihne se tam malej Hayden Christensen alias Anakin Skywalker! :-) 80 % ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Brilantní horor podle předlohy mistra temných světů, démonických bytostí, "Prastarých" a stvořitele mýtu Cthulhu, H. P. Lovecrafta. "That guy from Jurassic Park", Sam Neill je výborný, oproti Julii Carmen, jejíž výkon je zato mdlý a statický, vyzní tak ztvárnění jeho postavy ještě výrazněji. David Warner už pro mě není nějaký čas jen ten "loajální sluha s kamennou tváří" z Titanicu a v závěrečné scéně se v roli malého chlapce na kole objeví Hayden Christensen, jehož bych tedy opravdu nepoznala. In the Mouth of Madness přináší poctivý kousek hororové filmařiny, která tak trochu, avšak velmi opatrně, balancuje na hraně béčkového filmu. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Ono sa nedá ani hodnotiť inak, keď vidíte tento film vo vidieckom kine tesne pred zánikom. Obsluhu aj šatňu mali na starosti sestry babičky - recepčnej z filmu, pomedzi nohami sa kotúľala lopta, s ktorou sa hrá blonďaté dievčatko - vnučka jednej z tiet uvádzačiek, sedadlá škrípali a okrem nás troch sedí medzi vypolstrovano ošúchanými tmavomodrými sedadlami kde tu jeden-dvaja ľudia. Bizarná synchronicitná zvláštnosť celého zážitku sa dostavuje v priebehu deja každému z nášho diváckeho tria, až sa dorútime k záverečnému oslobodzujúcemu rehotu spoločne so Samom Neillom, ktorý rovnako ako my práve dopozeral tento fajný kúsok o napísanom svete v rovnako vyprázdnenom kine. Vyjdeme z Nádeje do hviezdnatej račianskej noci a pred nami bicyklista s kelímkom od jogurtu vo vidliciach. Drnží to úplne ako vo filme - cyklistovi vlajú dlhé šedivé vlasy. Rehot pokračuje, Carpenter triumfuje. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Carpenter je génius. Dokázal vzít Lovercraftovské téma a atmosféru a nabušit ho dokonalým mixem strachu, šílenství, beznaděje, zmatení, morbidnosti a bůchví čeho ještě. Doufám, že až někdo natočí At the Mountains of Madness bude to mít alespoň poloviční atmosféru, grády a děsu jako tenhle kult. P.S. Monstra skvělá. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (18)

  • Všechny citáty z Caneových děl jsou ve skutečnosti z povídek H. P. Lovecrafta, zejména z povídky Krysy ve zdech. (gjjm)
  • Scénu, ve které Julie Carmen točí hlavou kolem dokola, ve skutečnosti natáčela hadí žena s maskou Juliina obličeje nasazenou obráceně. Při chůzi ji pak kvůli zakrytému výhledu naváděl štáb pomocí zvuků. (D3VIL)
  • Desítky monster, které se objevují ve scéně ke konci filmu, muselo obsluhovat 30 lidí. (D3VIL)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Tvůrci Hry o trůny chystají Lovecrafta

Tvůrci Hry o trůny chystají Lovecrafta

13.12.2019

Dvojice tvůrců seriálového hitu Hra o trůny David Benioff a D. B. Weiss teď po opuštění Star Wars projektu má konečně volné ruce k chystání svých nových věcí exkluzivně pro Netflix. Několika set… (více)

Reklama

Reklama