Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (35)

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Dunu bych přirovnal k návštěvě opery. Všechno je vizuálně krásné, jde o klasické dílo velké kulturní hodnoty, ale vy zpěvákům nerozumíte. Tedy pokud nemáte obsah opery předem nastudován.  Jsem dalek abych kritizoval režiséra s tak velkým talentem pro sci-fi obrazy.  Nicméně ačkoli nemám co filmu vytknout, trochu jsem se nudil.  Jednak kvůli pomalému tempu a potom mě nějak chybělo vysvětlení základních motivů.  Co to je vůbec za vesmír a proč v něm fungují nějaké matky čarodějky nebo vlastně i to koření.  Možná je to i tím, že Dunu moc nepivažuji za sci-fi. Jde o politické pletkaření které se může klidně odehrávat v daleké historii, současnosti nebo budoucnousti. Můžete to zasadit do fantasy světa nebo sci-fi. Bude to úplně jedno. Jde jen o intriky a to mě jako fanouška sci-fi moc nebaví. A když k tomu chybí i znalost onoho operního díla, zůstáva jen obdiv z krásného představení, ale taky dost nudy a chuť podívat se raději na film kde se něco děje a postavy spolu srozumitelně mluví.

plakát

Stvořitel (2023) 

Kdyby k tomu napsala scénár A.I., dopadlo by to mnohem líp.

plakát

Oppenheimer (2023) 

Mno. Koukat se tři hodiny na neustále prostříhavané scény kde má herec hlavní postavy kukuč šílence pro mě asi nebylo to pravé. Jěště že tomu dal trochu odlehčení roztomilý Einstein. Po filmařské stránce je to určitě parádní dílko. Ale když nemáte souvislosti o Oppenheimmerovi nastudované, budete se ztrácet. Já vlastně ani nevim jestli to bylo o vývoji bomby nebo rivalitě mezi vědci. No prostě už je těch prostřihů moc. Volil bych trochu obyčejnější způsob vyprávění. Důvod projekce na IMAX plátně jsem nepochopil. Ten jeho vykulený výraz stačí vidět na TV.

plakát

Indiana Jones a nástroj osudu (2023) 

Ano, není to první filmová série která se v trendu doby ohlíží nostalgicky zpět na dny její první slávy, nicméně tato rozlučka je skutečně důstojná, našlapaná a dojemná. Už z první scény začnete cítit starého dobrého Indiho, jako kdyby byl sám Spielberg v režisérském křesle. Jediné co chybělo, bylo trošku přikořenit humorem a dát trochu větší prostor dalším kladným postavám a nelítat tak zběsile z jedné lokace do druhé. Závěr filmu pak skutečně vzbudí emoce, ve kterých nevíte jestli slzíte nad nad závěrem série nebo nad Fordovým věkem. "Ty sem nepatříš Indy", je věta za milion, která geniálně propojila děj filmu, postavu Inadiana Jones i všechny jeho dnešní fanoušky před dojemné rozloučení které prostě bylo na 5 hvězdiček. Pokud dávám čtyři, je to z úcty k prvním dílům.

plakát

Ant-Man a Wasp: Quantumania (2023) 

Na filmu je hodně věcí super, vizuální stránka, herci…ale je to opravdu nuda. Chybí příběh i dialogy co nějak chytí za srdce a asi celá logika u soubojů a vlastně u všeho. Věcí se dějí, ale nikdo neví proč a je vám to vlastně fuk.

plakát

Avatar: The Way of Water (2022) 

Asi se budu opakovat ale je to tak. Vizuál nádhernej, 3D dechberoucí, na celkovou délku byl ale příbeh hodně jednoduchý.  Cameron jako by si plnil své technologické a vodní sny a na díváka trochu zapomněl.  Otázku mám ale stále nad 3D jako takovým. Je to tak fascinující, že nevím zda člověk nezapomíná u filmu více přemýšlet a ponořit se do obsahu. No tady každopádně moc nebylo kam, ale zážitek v kině to byl jinak úchvatný. Musím také zmínit, že film kde hraje většina animáků a lidský herec je tam spíše vzácností, u mě postrádá uvěřitelné emoce. Ono to trochu působí jako Muppet show, kam dorazí živý herec. A to prostě dokonalosti dosáhnout nikdy nemůže. Nasnímaná lidská tvář, to je to proč hercům udíme oscary.  Pátou hvězdičku asi nedám, přecejen čekám od filmu spíš ten příběh a skutečné herce. Ale všechny ostatní věci byli na hvězdiček šest.

plakát

Strážci Galaxie: Sváteční speciál (2022) (TV film) 

Opravdu pobavilo a já si uvědomil jak byli první Strážci geniální film. Nemá smysl to s celovečeráky srovnávat, měla to být legrace a taky byla!

plakát

Black Panther: Wakanda nechť žije (2022) 

No mé pocity jsou rozporuplné. Na jedné straně po dlouhé době trochu pořádnější, klasičtější Marvelovka, celkem zajímavý záporák a na druhou stranu v druhé půlce se už to neskutečně vleče. Tohle se mělo opravdu sestříhat a trochu přidat na závěrečná akci která je taková neslaná, nemastná… Z hereckých postav mě ale časem začalo vadit, že je to zcela bezdůvodně plné ženských postav.  Že jsou Wakanďané čerňoši to chápu, ale proč tam hrají jen tři muži to nepochopím. U Wonderwoman to má jaksi smysl, ale tady? A protože nechci spoilerovat, jistá postava má na danou roli opravdu velmi podivnou fyzičku… Možná se dočkáme toho, že superhrdiny budou hrát i herci na vozíku…

plakát

Fabelmanovi (2022) 

Věděl jsem na co asi zhruba jdu i na to, že to není zrovna můj žánr a že to bude trvat 2,5h. Ale protože mám rád Spielbergovi filmy, šel jsem do toho. No a musím uznat, že film ve mě vyloudil dost emocí, dokonce i napětí. U filmu, kde se "až zas tak moc neděje" to považuji za známku skutečného umění. Protože ono se dělo. Režisér byl formován od dětství a já konečně pochopil proč ho tolik zajímá téma funkční rodiny. Doporučuji aspoň proto, aby bylo jasno co mnoha filmům a seriálům chybí. A to jsou uvěřitelné emoce i příběhy. A ještě jedna věc mě dost zaujala. I přes negativní chování některých postav bylo krásné vidět, že se dá točit i o hodných lidech a hezkých věcech. V době kdy se jak na objednávku točí jen temné filmy, to považuji za pohlazení na duši.

plakát

Princezna zakletá v čase 2 (2022) 

Z prvního dílu jsem byl doslova nadšený. Bylo jasné že česká fantasy pohádka nebude mít velký rozpočet. O to více to dohnala vtipem, nápaditostí, humorem a roztomilou nadsázkou. Ve druhém díle už bylo peněz více, ale bohužel vše výše jmenované chybělo.  Ve filmu byla snad jediná postava, která utvářela příběh (Amelie), ale její představitelka prostě neumí ani průměrně hrát. Její intonace, barva a rychlost řeči, je stále stejná bez ohledu na situaci ve filmu.  Naše parta “hrdinů” je tam jen do počtu.  Nepotěší ani neuvěřitelné dějové nedotaženosti, těch by bylo opravdu hodně. Pan princ který se souboje v hospodě zůčasnil jako pozorovatel za barem, je hořkým příkladem odfláknutí jakékoli hloubky ve formování akce, či čehokoli jiného.   Není jasné proč se tam cokoli děje, vše co se odehrává má účel jen aby se něco odehrávat mohlo. A to možná vysvětluje celý problém filmu. Byl postaven jen na tom abychom mohli mít nějaký druhý díl.  Proč k tomu ještě navíc není schopen kameraman zaostřit na postavy které zabírá, je už jen smutnou třešnickou na dortu, kterou bych u prvního dílu klidně odpustil.