Reklama

Reklama

Indiana Jones a nástroj osudu

  • USA Indiana Jones and the Dial of Destiny (více)
Trailer 6

Na Oscara nominovaný Harrison Ford se ve snímku Indiana Jones a nástroj osudu naposledy vrací ve své ikonické roli pohotového a rafinovaného archeologa, aby prožil své poslední napínavé dobrodružství, které ho jako tradičně zavede do nejrůznějších koutů světa. (Falcon)

Videa (12)

Trailer 6

Recenze (885)

Marius 

všechny recenze uživatele

Rozlúčka s jediným archeológom, čo všetko zdemoluje nemohla dopadnúť lepšie. Staromilské kino, ktoré nedá vydýchnuť a nostalgicky láskavo pomrkáva na všetky predchádzajúce diely. Určite treba vidieť. Zbohom, pan doktor Jones. 9/10 P.S. Pri týchto trojhviezdičkových hodnoteniach čo tu vidím, si dovolím podpísať sa pod poslednú vetu kleopatrinho komentára. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Nostalgická dobrodružná jízda, kterou měl ovšem Mangold prostříhat o některé zbytečné CGI záběry a zrychlit tak tempo. Harrison Ford je každopádně tahoun a hlavně v emocionálních scénách (závěr) umí chytnout za srdce. Znovu jsem ale měl nedobytný pocit, že když píše scénář více lidí je to na škodu. Ty úvodní honičky jsou sice formálně fajn, ale vlastně jsou dost zbytečné. Jedna kratší by bývala stačila. Depresemi zžíraný, bolavý Indy je o dost lepší. Vombatka by bez problémů utáhla vlastní film/sérii jako civilnější Lara Croft a vlastně jako jediná Fordovi stačí. Mads je nevýrazný padouch. Záporáky on umí, jenže jeho nacistický vědátor vlastně padouch úplně není. Spíš takový chytrý nekňuba. Zcela bez poskvrny ovšem zůstává pověst Johna Williamse jehož nadčasový motiv a hravá témata udrží každého pravověrného až dokonce závěrečných titulků. ()

Reklama

Douglas 

všechny recenze uživatele

Odcházel jsem z kina v slzách. Ne metaforických z klišé o kritickém utrpení, nýbrž skutečných. A ne tolik kvůli poslední scéně, ale především kvůli té předposlední, jedné z pro mě nejdojemnějších scén v kině za spoustu let. Jedné ze scén, které když filmové dílo má, bude pro mě důležité. __ Těžko se o ní píše bez prozrazování, ale pro vědce jde o scénu dvojnásob působivou. Z hlediska vědce hledícího do minulosti i z hlediska vědce s úžasnou příležitostí nahlédnout do budoucnosti. Oběma se dostane odpovědi na palčivé otázky naší profese, na které na rozdíl od postav tohoto fikčního světa nikdy nedostaneme odpověď. Je zajímavé, že zatímco předchozí jonesovky byly hlavně o dobrodružství a méně o hrdinově akademické vášni v pozadí, v případě nejnovější je tomu obráceně. __  První a poslední půlhodina pro mě byly strhující, přičemž i Mangold vychází z historických tradic, jen jinak. To je zjevné hlavně v úvodní sekvenci, vytěžující slapstickový rytmus, paralelní práci s liniemi a dynamickou, leč přehlednou montáž namísto snah o spielbergovské inscenování v dlouhých záběrech. Podobně silný je ostatně i v tangerské honičce – a nakonec i v poslední půlhodině, kde se navíc nebojí vyřešit hlavní zápletku výrazně dřív než tu postupně rozvíjenou vedlejší, jež se dostane do popředí. __  Ford je vynikající, uhrává vše v souladu s věkem i statusem postavy, po letech nepůsobí znuděně a jeho upřímný monolog uprostřed filmu je těžištěm díla, klíčem k postavě a motivem iniciujícím transformaci mnohem problematičtější Heleny. Ta je žel dlouho spíše sobecká mrcha bez zjevného zdůvodnění – a ač je její oblouk nakonec smysluplný, vyvolávala ve mně pochybnosti, zda chci film vidět znovu. Chci. Chci, jakkoli se příliš spoléhá na schéma cik-cak naháněčky s padouchy, digitální filtr je ohyzdný a těch odkazů je občas až moc. __  Upřímně, šel jsem do kina skeptický a moc nevěřil, že to na mě bude opět fungovat. Fungovalo. Není to Spielberg a naštěstí ani jeho špatná kopie. Ale je to Indy. Navíc první Indy, který mě dojal, protože byl méně hrdina, více člověk a opravdu uchopitelný jako vědec milující svou disciplínu. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Záverečné dobrodružstvo Indyho podľa mňa fanúšikov rozdelí (podobne ako krištáľová lebka) na dva tábory. Mám rád Indyho a páčila sa mi aj digitálna štvorka, ktorá podľa mňa je dodnes plná skvelých nápadov a nápaditých scén. A tu vidím najväčší rozdiel oproti predošlým dielom. Ford je stále frajer na staré kolena, páčil sa mi úvodný flashback, nevadil mi digitálne omladený Indy, no Indy v 60 rokoch už bohužiaľ nemôže podávať v akciách výkony ako v rokoch 30tich (pôvodná trilógia) alebo 50tich (kráľovstvo krištáľovej lebky) a tak scény, ktoré nás vtedy bavili, teraz nedostaneme. Inak povedané dostaneme, ale berie sa pochopiteľne ohľad na vek. Nemôžem povedať, že by som sa nudil, bavil aj tento posledný diel, ma to fajn akciu, zaujímavý príbeh, bombastickú výpravu, slušný vizuál, hudbu a návrat starych postav a ako aj záver prijemne prekvapil, no spomínam na časy, keď som sa v tej spoločnosti bavil viac. Určite bude dobre si to pozrieť znova a troška to vstrebať, možno sme od tejto rozlučky čakali až príliš. 80% - 4* ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlegendárnějších sérií vůbec, kterou jsem jako malý nesčetněkrát točil na VHS konečně došla ke svému finálnímu zakončení. Už u 4 byly velké obavy o to, jestli na to Ford již není příliš starý, u pětky už ten zřetel není, slavnému herci již je 80, ovšem filmaři s tím umí celkem dobře pracovat a on má zkrátka výborné charisma, v tom problém není. James Mangold plně chápe tuto frančízu a ví, kde zabrnkat na nostalgickou strunu, ovšem buď je již tento koncept přežitý, nebo už zkrátka nestačí to, co před 30-40 lety. Mangold je výborný režisér, ovšem tento film se po cca 2 hodinkách vyčerpal, akce bylo stále dost, ale už moc na jedno brdo a nebýt skvěle vymyšleného finále, které mě opravdu zajímalo, šel bych na 3*. Vlastně to stačí, jen to prostě není pecka, která by se zásadně zapsala do dějin kinematografie jako původní trilogie. Sbohem Indy. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (47)

  • S délkou 142 minut se jedná o dosud nejdelší film cele série. (Joskarakoska)
  • Film má za sebou několik změn dat premiéry. Společnost Disney 15. března 2016 oznámila, že film bude mít premiéru 19. července 2019. Dne 25. dubna 2017 však film Lví král (2019) společnosti Disney vzal za své původní datum a film byl o rok odložen na 20. července 2020. Druhá změna premiéry proběhla 10. července 2018 a film byl posunut o další rok na 9. července 2021 kvůli práci Stevena Spielberga na filmu West Side Story (2021). Další změna data premiéry proběhla 3. dubna 2020, jen o několik týdnů později, než bylo původně plánováno zahájení produkce, kvůli pandemii covid-19 byl film odložen na 29. července 2022. Dne 18. října 2021, čtyři měsíce po začátku natáčení, společnost Disney opět oznámila, že film bude odložen o 11 měsíců, a to na 30. června 2023. (KGBelik)
  • Děj filmu se odehrává v roce 1969, ale Hauke (Olivier Richters) používá samopal MAC 10, který se vyráběl až od roku 1970. (JohnSmith)

Související novinky

Guillermo Del Toro málem natočil Star Wars

Guillermo Del Toro málem natočil Star Wars

23.09.2023

Scenárista David S. Goyer (Muž z oceli, Terminátor: Temný osud) čerstvě dělal rozhovor v podcastu Happy Sad Confused a kromě jiného taky potvrdil jednu dlouholetou Star Wars spekulaci. Totiž že v… (více)

Další Star Wars seriál má obří cenovku

Další Star Wars seriál má obří cenovku

26.07.2023

Podle nové zprávy serveru Forbes společnost Disney zase utrácela ve velkém. Jenom pro kontext, zde je několik posledních velkých útrat studia. Tajná invaze – nový seriál ze světa MCU, údajně vyšel na… (více)

Nové Mission: Impossible začalo jako Indiana Jones

Nové Mission: Impossible začalo jako Indiana Jones

16.07.2023

Po mizerných příjmech Flashe, Mezi živly a pátého Indiana Jonese se očekávalo, že na záchranu, podobně jako loni s Top Gunem, přispěchá Tom Cruise s Mission: Impossible Odplatou - První částí. Teď má… (více)

Reklama

Reklama