Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (449)

plakát

Volavka (2022) (seriál) 

Skvělý true crime seriál o mladém drogovém dealerovi, který ve vězení dostane nabídku na prominutí svého desetiletého trestu, pokud se mu podaří získat dodatečná doznání masového vraha Larryho Halla. V minisérii Black Bird se prolínají dvě příběhové linie. Jedno vyprávění z pohledu detektiva Briana Millera (vyšetřuje vraždy Larryho Halla), druhé z pohledu hlavního hrdiny Jimmy Keena. Je to poutavá kriminálka a drama thriller, který diváka naprosto pohltí. Black Bird vyniká hlavně hereckými výkony (Taron Egerton, Paul Walter Hauser a Ray Liotta). Nechybí ale ani propracovaná psychologie postav, dobrá atmosféra i chytrá zápletka. Apple doručil kvalitu. Jako už poněkolikáté.

plakát

Defending Jacob (2020) (seriál) 

Detektivní thriller a rodinné drama s Chrisem Evansem v hlavní roli. Defending Jacob má skvělý scénář s dobře napsanými postavami, vypointovanými dialogy a napínavou zápletkou. Divácký zážitek umocňuje temné a chladné, severské zpracování. V některých fázích působí seriál poněkud zdlouhavě (prostřední část), ale v závěru graduje a poslední dva díly nenudí ani minutu.

plakát

Odloučení (2022) (seriál) 

Napínavý thriller a originální dystopie o týmu zaměstnanců, kterým byla oddělena paměť v pracovním a osobním životě. Chytré, poutavé vyprávění plné zvratů v temném, chladném světě byrokratů a fanatiků. Znepokojivá, perfektně řemeslně zpracovaná satira na kult osobnosti i korporativismus. Odloučení má blízko k nejlepším dílům Black Mirror. Nemám co vytknout.

plakát

Přízraky v Benátkách (2023) 

Po Vraždě v Orient expresu a Smrti na Nilu zpracoval Kenneth Branagh další román Agathy Christie a částečně se odchýlil od nastaveného kurzu. Natočil mysteriózní detektivní drama v komorním duchu, bez větších digitálních efektů, s použitím velmi experimentální kamery. Branagh si neodpustil klasickou exhibici i divadelně teatrální prvky. Divákům ale naservíroval zajímavý, netradičně pojatý film s kvalitní zápletkou i překvapivou pointou.

plakát

Wonka (2023) 

Tradičně pojatá filmová adaptace příběhu o Willy Wonkovi a jeho továrně na čokoládu ve formě muzikálu. Poctivé řemeslo, skvělá výprava i hudba, střídmé CGI. Výborný Timothée Chalamet v hlavní roli. Paul King natočil divácky vděčné vyprávění plné emocí.

plakát

Marvels (2023) 

Snímek nezvládnutý po produkční, castingové, scénáristické i režijní stránce. Pokud Marvel nechce točit filmy pro děti mladší deseti let, tak bude muset něco zásadního změnit. Po Quantumanii další výbuch a úplná blbost.

plakát

Indiana Jones a nástroj osudu (2023) 

Velké akční dobrodružství s hodně starým hrdinou. Pompézní akce a místy dobrá zábava. Ale i jízda na setrvačník s mizernou hlavní ženskou postavou a množstvím CGI pochybné kvality. Emoce fungují až v posledních 15 minutách filmu. Indy si zasloužil lepší konec, vzdálený světu digi omalovánek.

plakát

Barbie (2023) 

Barbie je docela zábavný film s výborným hereckým obsazením (Margot Robbie, Gosling, Ferrell), ale má hrozně plytký a doslovný scénář. U filmu, který se “snaží” o celospolečenský přesah, je to dost zásadní problém. Ale oceňuji, jaký hype se tvůrcům kolem snímku povedlo vytvořit.

plakát

Muž jménem Otto (2022) 

Forsterova melodramatická variace na Gran Torino. Korektní, stereotypní a předvídatelný film natočený podle tradiční hollywoodské šablony. Ale taky docela kvalitní řemeslo. Tom Hanks v hlavní roli odvádí výbornou práci.

plakát

Avatar: The Way of Water (2022) 

V druhém díle Avatara rozšířil James Cameron svět Pandory z úvodního filmu o nové dějové linky, lokace (vodní říše klanu Metkayina) i postavy (děti Jake Sullyho). V rámci příprav na následující sequely se mu tahle práce povedla na jedničku. Absence lidských hrdinů nemá na poutavé vyprávění vliv, s emocemi se roztrhl pytel a audiovizuální zážitek diváka naprosto pohltí. Way of Water je tříhodinový blockbuster, který s přehledem válcuje většinu hollywoodské konkurence. Úchvatná podívaná. Cameron to opět dokázal.