Reklama

Reklama

Film Wonka je založen na výjimečné postavě, která je ústřední postavou knihy „Karlík a továrna na čokoládu“, nejkultovnější dětské knihy Roalda Dahla a jedné z nejprodávanějších dětských knih všech dob, a vypráví podivuhodný příběh o talentovaném Willy Wonkovi, který se s očima dokořán ocitne v centru světa čokolády, nemá nic než pár mincí v kapse a plný klobouk snů – jedním z nich je otevřít si vlastní čokoládovnu, která by se vyrovnala největším čokoládovnám světa. Ale v tomto velkolepém, i když nelítostném městě se Willyho skromné peníze rychle utratí a zavedou ho na cestu strádání a otroctví v nedaleké prádelně. Ačkoli se zdá, že Willyho vyhlídky jsou zmařeny, jeho naděje nikoli, přestože podnikání ve výrobě čokolády je mnohem těžší, než se zdá, a Willyho genialita není vítána cukrářským kartelem, který se nezastaví před ničím, aby si udržel svou klientelu pro sebe. Nicméně díky své osobité značce geniálního vynálezu, troše neotřelého myšlení a pomoci několika nejlepších přátel- zejména bystré mladé dívky jménem Noodle - se Willy stane odhodlanějším než kdy jindy a využije svého talentu a houževnatosti k tomu, aby si splnil svůj sen. Během následujícího kouzelně lahodného, někdy nebezpečného a život potvrzujícího dobrodružství Willy zjistí, že ačkoli většina lidí, které potká, dá přednost chamtivosti před dobrem, každý mrak má stříbrný okraj... stačí jen nepřestávat snít. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (401)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Prekvapive docela prijemny prekvapeni. Trochu me nejdriv zaskocila ta rozjuchana, priteplala a rozezpivana stylizace, ale ten film je proste neskutecne optimistickej, navic pisnicky jsou docela chytlavy a jak Chalameta moc nemusim, jako Wonka je skvelej, neskutecne pozitivni i kdyz az lehce pritroubla postava, trochu mi pripomnel Monkeyho z One Piece. K tomu super stylizace ala Dickens, svizne odsejpajici dej, paradni fory, skvely herci. Proste dvouhodinova jizda pro dobrou naladu za lepsi 4*. ()

Vidly10 

všechny recenze uživatele

Opět jsem si po nějaké době řekl, že to v tom světě je přece jen v pořádku, když můžeme před Vánocemi zajít do kina na něco tak čistě pěkného, jako je nový Wonka. Přestože je to naivní rodinná pohádka, získává si vaše sympatie svým kouzelným prostředím, chytlavými texty a povedenými žerty, které dělají žánru všechnu čest. Vyzdvihnout se však musí Timothée Chalamet, který nejen že je jedním z největších talentů nastupující herecké generace, ale nikdy bych neřekl, že mu muzikálová role sedne takovým způsobem. Hugh Grant jako ukázkový Oompa Loompa je už je třešničkou na tomto čokoládovém dortu. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Akosi som tvorbe Roalda Dahla nikdy neprišiel na chuť. A výnimkou nie sú ani príbehy o excentrickom čokoládovom vizionárovi Willy Wonkovi. Tento film som si pozrel so zvedavosti a nič som od neho nečakal, takže mohol jedine prekvapiť. Ale napokon neprekvapil, a vôbec ma to nechytilo. Vizuál bol pekný, ale mnohé tie okolnosti a súvislosti boli fakt infantilné a prihlúple. Takže Dahl ani tento krát u mňa nezabodoval. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Nový Wonka má nepochybně nejlepší předpoklady stát se novou vánoční klasikou, kterou si opakovaně užijí dospělí a děti ji budou absolutně milovat. Jde o dvouhodinový snímek, v němž najdete děj tříhodinového filmu (a to přesto, že podstatnou část stopáže tvoří muzikálová čísla). Přestože se vlastně nejedná o Dahlovu adaptaci, bizarního ducha předlohy to vlastně má - s jedním podstatným rozdílem, který mi neumožňuje dát plné hodnocení. Paul King totiž snímkem hladí až příliš paddingtonovsky po srsti a snímku velmi chybí nějaké temné podtóny, které má dobrý příběh pro děti nabízet. A když už o tom mluvíme: závěr filmu s budoucí továrnou na čokoládu svádí k výkladu, že film je vlastně prequelem ke kanonickému Karlíkovi. Pokud to tak je, tak bych chtěl opravdu vědět, co se Wonkovi v budoucnu přihodí, že se z dobráckého "jollygood entrepreneura" stane monstrem. :) PS: Celý cast filmu je skvělý, ale chtěl bych víc Atkinsona a Hugh Granta (ano, byl jsem umpalumpován). ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Bavilo ma, že je to starosvetský muzikál á la Mary Poppins (vrátane generických pesničiek a tanečných kreácií ako v starých muzikáloch), Hugh Grant je pravdaže famózny (ale je tu len asi v troch scénach), ale príbeh je strašná sprostosť. Jasne vidieť, že mágia dahlovej predlohy nie je len vo Willym Wonkovi a oompa loompoch ale rovnako aj v príbehu o Charliem a neposlušných deťoch. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (16)

  • Timothée Chalametovi (Willy Wonka) se během natáčení několikrát udělalo špatně kvůli množství čokolády a sladkostí, které musel sníst. (Claw)
  • Hugh Grant sa vyjadril, že nenávidel čas strávený hraním postavy Oompa Loompa, keďže proces herectva pre pohybovú kameru považoval za fyzicky nepríjemný (opísal to ako nosiť tŕňovú korunu) a bezcieľny (tvrdí, že nikdy nedostal uspokojivú odpoveď na otázku, či by mal "hrať svojim telom, alebo nie"). Priznal sa, že v zákulisí vyvolal veľký rozruch, keď zistil, že väčšina jeho práce bola nakoniec po natáčaní nahradená animáciou. Na otázku, prečo teda vzal túto rolu, povedal: "Trochu neznášam [robiť filmy], ale mám veľa detí a potrebujem peniaze." (Arsenal83)
  • Chalamet vyrastal ako fanúšik oboch predchádzajúcich filmov o Wonkovi (1971 a 2005) a chcel túto postavu stvárniť iným spôsobom, ako mali Gene Wilder a Johnny Depp: "Je to úplný opak toho Willyho Wonku s bláznivým pohľadom v očiach, ktorého všetci poznáme. Je to o tom, ako by tá postava začínala, aby sa dostala na miesto, kde je ešte stále ako dieťa, ale zároveň nejakým spôsobom zlomená?" (Arsenal83)

Související novinky

Druhá Duna bude kralovat IMAXu

Druhá Duna bude kralovat IMAXu

30.07.2023

Sedmá Mission: Impossible měla IMAX kina jen něco málo přes týden, než ji odtamtud vystrnadil Christopher Nolan a jeho Oppenheimer. Atomový opus populárního režiséra si nyní tento formát udrží… (více)

Reklama

Reklama