Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Rodinná oslava

Rodinná oslava (1998)

Syrový realistický snímek z prostředí pompézní rodinné oslavy. Na začátku si budete připadat jako byste se objevili v poněkud méně barevné dánské verzi jednoho z románů Rosamunde Pilcherové, ale tenhle dojem velice brzy zmizí:-) Ocitnete se uprostřed rodinného kruhu a spolu s hlavním hrdinou budete rozkrývat přetvářku jednotlivých jeho členů. Příběh graduje a postupně vykresluje rodinnou tragedii a její dopady na jednotlivé členy rodiny. Vše je dokresleno kamerou ala home movie, temnými barvami a pouze autentickými zvuky bez úprav. Zkrátka kdo je příznivcem manifestu Dogma 95, tak si přijde na své:-)

Opustit Las Vegas

Opustit Las Vegas (1995)

Výborné psychologické drama. Příběh stojí jen na dvou jeho hlavních protagonistech, Las Vegas je pouze sugestivní barevná kulisa v pozadí. Oba mají za sebou svou temnou historii, kterou se nám režisér rozhodne více či méně poodhalit různými flashbacky nebo až snovými sekvencemi. Jeden z nich se ovšem rozhodne řešit je svou smrtí a to velmi netradiční; totiž upít se vesele k smrti. Výborný herecký výkon Nicolase Cage Coppoly i Elisabeth Shue. Film vás protáhne všemi možnými rovinami zoufalství, samoty a smutku. Přesto se v něm skrývá i naděje a vřelost. Jediné, co by možná mohlo být na škodu, je nezodpovězená otázka proč vlastně? Mě osobně tahle otevřená příběhová linie nevadila..Každý si musí utvořit vlastní názor. Za mě jasných 5 hvězd.

Requiem za sen

Requiem za sen (2000)

Úžasně silný film s originálním střihem i kamerou. Příběh líčí cestu do pekel jeho hlavních protagonistů, na kterou je dostal společný jmenovatel: drogy. Ale ten, kdo by si myslel, že jde o karatelsky laděnou povídku o tom, jak je špatné brát drogy by se spletl. Film zkrátka ukazuje, že určitou berličku v životě potřebuje každý, protože každý má své nesplněné sny, nebo promeškané šance. Droga je pak už jen cesta a prostředek k jejich naplnění. Ve všech případech je to ale cesta do záhuby, ať už jsou vaše úmysly jakékoliv. Tempo filmu je fantastické, finále je naprosto strhující a vše podtrhuje skvělá hudba (v poslední době často vykrádaná:-)). Herecké výkony jsou taky na jedničku. Tenhle film určitě stojí za shlédnutí.

Osvícení

Osvícení (1980)

Kubrikovi se podařilo spojit tísnivost, strach, zuřivost a mrazení, zabalit a naservírovat. Tomu, kdo je příznivcem hororového tématu, nesmí tento snímek v jeho filmotéce chybět. Film vás nezahltí přemírou děsivých efektů. Momentů, kdy se opravdu leknete tam není přesmíru. Zato vás ale permanentně udržuje v atmosféře děsu, až si máte strach i odskočit na záchod do předsíně:-) Všechno přesně zapadá do předem připravené linie. Tenhle film se podle mě nedá vidět jen jednou, jako u většiny Kubrikových filmů, při dalším shlédnutí vždy odhalíte něco nového, díky čemu film lépe pochopíte. Nicholson je herecky geniální. Rozhodně doporučuji.

Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Příběh o nezlomnosti lidského ducha a vůli. Příběh o tom, že i když ti seberou všechno, nesmíš si nechat sebrat naději. Pokud to dokážeš, tak vyhraješ. Opravdu souhlasím s tím, že se jedná o jeden z nejlepších filmů všech dob, protože po všech stránkách je prostě nadstandardní. Úžasný zážitek.

Kmotr II

Kmotr II (1974)

Trilogie Kmotr je mafiánská sága par excellence a Kmotr II. naprosto vyvrací tvrzení, že druhé díly bývají vždy horší. Výborná Coppolova režie dotvořená Pacinovým hereckým koncertem a k tomu úžasná hudba. Není co dodat, musíte to vidět sami.

Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

Naprostá klasika:-) Málokterý film v sobě skrývá tolik vtipných hlášek spolu s výbornou dějovou linií a parádními hereckými výkony. Pro fanouška filmů povinné:-) P.S. Zed’s dead baby, Zed’s dead..:-D

Věc

Věc (1982)

Tenhle film jsem poprvé viděla jako dítě a musím říct, že poměrně dlouho jsem z něho měla noční můry:-) Každopádně když jsem ho shlédla znovu s odstupem let, na děsivosti mu to nijak neubralo. Carpentrovi se podařilo vystihnout jednu z nejděsivějších nočních můr člověka: něco nebo někdo, koho důvěrně znáte, je ve skutečnosti převlečené zlo, které vám chce ublížit. Příběh zasazený do nepřívětivého prostředí polární základny jen umocňuje bezútěšnost filmu. Pitvy a zabíjení lidí i psů z mysli jen tak nesmyjete. Někdo by mohl namítnout, že efekty už jsou trochu zastaralé, já si ale myslím, že i přes to na tento film má málokterý horor, který se za poslední dobu natočil. Bohužel. Slabším povahám nedoporučuji:-)

Střihoruký Edward

Střihoruký Edward (1990)

Pohádkový příběh o nepochopené, osamocené duši, toužící po lásce. Kulisovitě působící městečko jakoby z cukrové vaty v kontrastu s postavou Edwarda, kterou ztvárnil v jedné ze svých prvních rolí Johny Depp působí o to víc křečovitě a falešně. Sladkobolný konec podtrhuje celkovou pointu o věčném vyhnanci, který se s většinovou společnosti nemůže nikdy sžít, ale vlastně je to tak dobře.. Zkrátka klasický příběh z Burtonovy dílny se vším všudy.

Desperado

Desperado (1995)

Musím říct, že pro mě je tenhle film citová záležitost a tím je moje hodnocení možná trochu zkreslené:-) Poprvé jsem ho viděla, jako malá holka a prostě jsem si ho zamilovala. Temný mstitel Antonio Banderas po boku s krásnou Salmou Hayek čelí drogovému kartelu. Zkrátka klasika:-) Každý, kdo má rád Rodriguezovy filmy musí zaplesat. Objektivně bych ale dala tak 3,5 hvězdy..no posuďte sami:-)