Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Fantasy
  • Drama
  • Krimi
  • Komedie
  • Akční

Poslední recenze (9)

plakát

Gagarin: První ve vesmíru (2013) 

Snad krom mnohdy nepřehledného střihu je film až překvapivě dobrý a sledovatelný. Abych řekl pravdu, historie letů do vesmír šla vždycky nějak mimo mě, takže historickou správnost filmu objektivně hodnotit nemohu, přesto mi přišel popis událostí uvěřitelný, a dokonce na ruské poměry i nevídaně neutrální, až kritický k některým aspektům sovětského vesmírného programu (ačkoliv Jurij se tyčí nad ostatními postavami jako silný bohatýr, který má srdce na pravém místě). Zatímco skvělá kamera film vyzdvihuje, strádá epos na mnohdy slabších dialozích, které mnohdy byly ve filmu jenom kvůli vyzdvihnutí morálních hodnot, které "Rusům, a zejména Gagarinovi, nejsou cizí". Stejně tak herci nejsou sice vyloženě špatní, ale nemají tolik prostoru, aby mimo své tváře ukázali i talent, který v nich (snad) dřímá. To je právě bod jenž mě zaujal, protože jsem film pouštěl s konkrétní představou o dávkování děje ve filmu o takovém hrdinovi nejen celé Rusi. Očekával jsem průhlednou propagandu ve stylu one man show Jurije Gagarina, ale překvapivě se autoři vydali jinou cestou a poskytli nám film skoro až v dokumentární formě. Sledujeme sice život Jurije, přesto to není ta postava s níž procházíme cestu z vesnice do kosmického střediska. Divák tu z vpovzdálí nesleduje Jurije, spíše jsou mu nezávisle předkládány situace kolem Jurije. Film se snaží prezentovat jako historicky přesný, čemuž nahrává i opatrná občasná kritika režimu, přesto se na formě díla vidět účel pozdvihnutí ruské hrdosti. Stejně jako se stal český film "atentát" oblíbeným díky prezentaci hrdinného češství, slouží "Gagarin: Pěrvyj v kosmose" stejnému účelu. Stejně jako film "atentát" nebyl přijat zahraniční veřejností, kvůli nulovému přínosu pro "nečechy", nebude tak přijat i film o Gagarinovi. Důležité je, že se tento film očividně ani nesnaží dobýt kina na západě, je vidět, že filmaři přesně vědí na koho cílí a to je možná jeden z důvodů proč nám čechům moc nepřináší.

plakát

Metropolis (1927) 

Co se týče vizuální stránky, je film pastvou pro oči. Záběry na kulisy města jsou dech beroucí, a kdybych viděl film v době svého vzniku, věřil bych, že Lang je cestovatelem v čase, protože bych této vizi budoucnosti upřímně věřil. Příběh se v dnešní době může zdát jednoduchým, přesto jsem si ho vychutnával se vším všudy. Málokdy se mi stane, že si v němém filmu dokážu zamilovat postavy, a vžít se do většiny z nich. Například postava Johhana Fredersena byla dle mého mínění opravdu dobře napsaná, ačkoliv znovu, z dnešního pohledu bude někdy vypadat trochu stereotypně. Stejně tak musím vychválit vizuál a speciální tradiční efekty, za které se film nemusí stydět ani v dobách CGI. Zajímavý je také pohled na třídní boj, který je jednou z hlavních myšlenek filmu. Langovo tíhnutí k socialistickým myšlenkám během třicátých let je obecně známo, přesto se do filmu pokoušel vnášet své myšlenky jen velmi zkusmo, a nahlížel spíš na metaforické vykreslení budoucnosti, která se z kapitalismu propadla do kastovního systému. Má jediná výtka se týká občasně příliš dlouhých scén, které jsem měl nutkání přesouvat. Film se objektivně může řadit mezi klenoty světové kinematografie, a po právu si vysloužil místo v mém žebříčku nejoblíbenějších filmů.

plakát

Avatar (2009) 

Bezmezně oceňuji režisérův zápal k natáčení filmu, který dohnal do takové fáze, že několik let čekal na rozvinutí CGI technologií, aby mohl divákovi dopřát správný vizuální zážitek, ale bohužel samotný vizuál nedokáže utáhnout 155 minut dlouhý film, a proto nemůžu, s klidným srdcem, film ohodnotit více než čtyřmi hvězdami, a dokonce mám nutkání ohodnotit film raději hvězdami třemi, ale to bych se možná nechal svést subjektivním popuzením z neoprávněného nadhodnocení filmu. Klišé z filmu srší podobně jako sršela radiace z otevřeného Černobylského reaktoru (not great, not terrible :/), a vojenské technologie jsou pro někoho, alespoň krapet zběhlého v teoriích vojenství, do oka bijící svou nesmyslností, což ovšem není důvod, proč mám s filmem problém. Problém s filmem mám kvůli úmorně jednoduchému příběhu, který by mi sednul možná u televizní produkce, ale na Hollywoodské úrovni nemá co dělat. Hudba nezapamatování hodná. S postavami jsem se nedokázal sžít, což byl možná můj kámen úrazu. Osobně bych uvítal, kdyby se zacházelo se světem bez avatarů, protože vidět lidskou rasu kolonizovat vesmír, by mohlo být dech beroucí, namísto toho je mi ukázán stereotypní život domorodého obyvatelstva na přehezké originální planetě. Film není špatný, ale jedná se o prostou popcornovku s překrásným vizuálem. Kategoricky odmítám časté umísťování mezi nejlepší filmy.

Poslední hodnocení (278)

Metoda Markovič: Hojer (2024) (seriál)

12.04.2024

Zabijáci rozkvetlého měsíce (2023)

18.12.2023

Občan Kopas (2010) (studentský film)

02.12.2023

Oktopus (2023) (seriál)

26.11.2023

Nejkrásnější portrét (1988) (amatérský film)

14.09.2023

Volha (2023) (seriál)

02.05.2023

Plechová kavalerie (1979) (seriál)

30.01.2023

Fabelmanovi (2022)

23.01.2023

Kocour v botách: Poslední přání (2022)

11.01.2023

Reklama