Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (6)

plakát

Osvícení (1980) 

Od prvního záběru vás děj sevře a nepustí až do závěrečných titulků. Výborná hudba skvěle „podbarvuje“ jednotlivé scény a většinu filmu dopomáhá k pocitu strachu a stoupajícímu napětí diváka. Výkon Jacka Nicholsona nelze nazvat jinak, než dokonalým. To co předvádí, jsem mu věřil od prvního výstupu na plátně (jeho výkon by se dal srovnat s výkonem v Přeletu nad kukaččím hnízdem). Že si Stanley Kubrick, proti knižní předloze, zaměnil konec ke svému obrazu, vůbec nemusí vadit, protože dílo jako celek působí fantasticky a je propracováno do nejmenších detailů (tento konec, dle mého názoru, lépe dokončuje celkový směr filmu).

plakát

Sněženky a machři (1982) 

Ve filmu je jasně vidět, jak může dojít, v relativně pospolu držící třídě a mezi kamarády, ke “zradě“ a následnému rozpadu skupiny i kamarádství. Mladí herci zde ukazují, že umí hrát a že nikterak nezaostávají za staršími a ostřílenými herci jako je např. výborný Radoslav Brzobohatý.

plakát

S čerty nejsou žerty (1984) 

Tato vynikající pohádka má vše, co má pohádka mít. Výborní herci - Vladimír Dlouhý a Ondřej Vetchý se spolu skvěle doplňují a pozadu nezůstává ani Petr Nárožný, který vše umocňuje (určitě nebudu daleko od pravdy, když napíši, že to byla jeho životní role). Pohádka má skvěle napsaný scénář s výbornými dialogy, kde je v každé větě notná dávka vtipu. Nemůžu opomenout ani nezapomenutelnou hudbu. Vizuální efekty jsou na velmi dobré úrovni (většina dnešních pohádek by se mohla učit). Musíme doufat, že se někomu do budoucna podaří napsat a natočit pohádku, která bude alespoň z poloviny tak propracovaná jako S čerty nejsou žerty.

plakát

Volný pád (1993) 

Film ukazuje, jak může působit dnešní uspěchaná doba na psychiku člověka. Zdravý, normálně pracující muž se vlivem „okolí“ změní v nebezpečného psychopata. Po zhlédnutí filmu se určitě každý zamyslí, zda se něco podobného nemůže stát i jemu.

plakát

Gran Torino (2008) 

Jak už to u Eastwoodových filmů bývá, tak i toto dílo na diváka působí poměrně syrově. Tento fakt však nic nezmění na skvělém propracování charakteru jednotlivých postav. Výborně je zde zachycena změna hlavního hrdiny (Clint jako válečný veterán), z rasově motivovaného člověka se stane chápající muž. Muž, který zjistí, že utlačování menšin je špatným obrazem společnosti ve které žije.

plakát

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975) 

Prostředí psychiatrické léčebny nabízí mnoho materiálu k natočení kvalitního filmu. Zvláště pak když vhodíte „zdravého“ člověka (Jack Nicholson - chce se vyhnout pracovní farmě a tak jde do léčebny) mezi psychicky nemocné. Jack Nicholson „pod vedením“ Miloše Formana předvádí opravdový herecký koncert. Díky tomuto filmu doslova vystoupal na vrchol herecké elity. Nesmíme opomenout ani výkon Louise Fletcherové, která za Jackem nikterak nezaostávává. Film nepostrádá nic, co by měl dobrý film mít - má skvělé herce, režiséra a prostředí, které v každém dokáže vzbudit patřičnou dávku emocí. Vhodný soundtrack vše jen umocňuje.