Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studenti druhého ročníku jednoho pražského gymnázia jedou na povinný lyžařský kurz. Nikoho příliš netěší, že hlavním vedoucím je přísný profesor Karda, který vzal s sebou dceru Mariku. Kromě Kardy tvoří dozor mladá učitelka Hanka, zkušená a skeptická učitelka Boženka a pohledný instruktor Vláďa. Od počátku kurz provázejí drobné konflikty. U Vikyho Cabadaje, který je vůdčí osobností třídy, najde Karda rozbitou láhev vína. Hned první večer se po večerce kluci vydají na dívčí pokoj a profesor je málem přistihne. Další den začíná výcvik, ale také zápolení mezi Vikym, Radkem a Karlem o Maričinu přízeň. Té se však líbí instruktor, a tak se jejich snahy soustředí na to, jak Vláďu znemožnit. Zatímco se ho snaží vyšachovat, má Karda problémy s věčně opilým kotelníkem, který odmítá topit, protože má koks složený před chatou. Kardovu žádost, aby mu pomohli uhlí složit, kluci odmítnou. Potom se však domluví s kotelníkem, že jim za složení obstará alkohol. Když pak Karda odjede na celý den a noc mimo chatu, využijí příležitosti a benevolence učitelky Hanky a uspořádají v kotelně tajný mejdan. Karel se opije do bezvědomí, a když jej ostatní najdou ve sněhu, zavolá Radek i přes nesouhlas ostatních učitelku. Ta začne případ vyšetřovat, ale všichni předstírají, že o ničem nevěděli, a nechají v tom Radka samotného. (TV Nova)

(více)

Recenze (612)

Mia... 

všechny recenze uživatele

Úžasná komedie ze studentských let. Nádherné duchaplné věty, které chytají za srdce a nutí druhé přemýšlet, jako například: S tím, čeho se na nás dopustili druzí se už nějak vyrovnáme, horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami. Natočeno v roce 82 a každý si řekne, že je to jako tam odjet dnes, stejné průšvihy, stejná zábava. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Svěží komedie s hláškami, které zlidověly nejen na horách, ale i dole v údolích. Dá se shlédnout při sklence svařáku či grogu, ale i za střízliva a ani v tom případě nenudí. A myslím, že to není jen díky nostalgii, že je i po letech stále koukatelná a zábavná. A dodnes je i k vážnému zamyšlení. Čeho jsme se i my sami na sobě ve svém životě dopustili... ()

Reklama

jahol 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem před osmadvaceti lety a teď znova. Ne, že bych se zrovna na Sněženky chtěl vydat do kina, ale v autobuse Student Agency nešlo odmítnout. A já jen valil oči, jak je tahle hořká komedie aktuální. Mám doma -náctiletýho skoremVikyho a občas si říkám, že je můj syn a celá tahle generace se svým přístupem k životu v... háji. No - a při sledování Sněženek mi došlo to, co jsem už dávno zapomněl.. že to tenkrát, "za mne", bylo v podstatě úplně stejný. Samozřejmě, jako veselohra "Sněženky" nemají to tempo a drive nejlepších současných, ale je v nich opravdu hrozně moc životní pravdy... i o tom, jak jsou ti "nesnesitelní mladí" k nesnesitelnosti formování pokrytectvím a chybami nás o generaci starších... A práce režiséra s mladými v jejich malých roličkách je dokonalá. ()

JitkaCardova

všechny recenze uživatele

Příliš mnoho lidové filosofie. Film o nezralostech mládí a bezradnosti dospělých, kteří s ní jsou konfrontováni, ještě sám nutně nemusí být nezralý a bezradný. Je trapné, byť lidské, když se filmované trapno nekontrolovaně rozleze i po filmu samotném. Škoda, začátek vypadal slibně, než vyšlo najevo, že se s atmosférou a základním námětem nebude víc pracovat, že dál už se bude jenom nejapně "šlapat v hovnech". ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

S odstupem času (mám stejný ročník narození jako film) už velmi oslabený zážitek. Přesto pár dobrých vtipů, trocha moralizování a především "konzerva doby" - oblečení, účesy, mluva atd. Za zmínku ještě stojí postava Radka - romantického a čestného snílka, který se tolik liší od svých pubertálních a prepubertálních kamarádů. Film jsem viděl s anglickými titulky, takže na závěr překladatelské okénko: Gee, such a member you have, Vicky! (podivné, že?) ()

Galerie (14)

Zajímavosti (40)

  • Do postavy vedúceho horskej chaty obsadil režisér priateľa, Karola Kováča. Rolu profesorky Boženky si zahrala Valentina Thielová, ktorú režisér spoznal už ako malý pri natáčaní filmu Holubice (1960). (Raccoon.city)
  • Režisér Smyczek se objevuje v malé roli ve scéně v cukrárně, kam přichází Mácha (Michal Suchánek) s Marikou (Eva Jeníčková). (Monco)
  • Od roku 1997 funguje v Plzni lyžiarska a snowboardová škola s názvom "Sněženky a Machři". (Raccoon.city)

Reklama

Reklama