Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi

Recenze (129)

plakát

Seišun buta jaró wa odekake sister no jume o minai (2023) 

Pokračování série "Rascal does not dream of" neslo mnohé očekávání, vzhledem k fenomenálnímu předchozímu filmu, jež oplýval nejen úžasným soundtrackem, animací a dabingem, ale i nevšedním příběhem a skvělým vyprávěním. Co ale pokračování? No, řekněme, že pokud jste očekávali něco na stejné notě jako posledně, tak budete lehce zklamáni. Tento film, velmi volně přeložený jako "Mizera nechce, aby jeho sestra roztáhla křídla", prezentuje příběh Sakutovy sestry a její cestě za svou vysněnou školou. Oproti ostatním dílům této série se snímek distancuje od anomálna a tajemna "Mládežnického syndromu" a poskytuje pohled na poněkud normální strasti mladé dívky, jak se pokouší vyplnit očekávání svých nejbližších, ale zároveň splnit si své sny. A ano, tento film obsahuje tuto cestu velmi hezky pojatou, avšak ne tak srdceryvně, jako to bylo minule. Animace je poněkud slabší, neohromí tak moc. V jednu chvíli se zdá, že snímek jenom propaguje distanční vzdělávání, což není nutně špatně, ale po pár minutách si začnete říkat, jestli to prostě jen není placená propagace, což, překvapivě, není. Jen je scénář pojatý poněkud zvláštním stylem. Postava Mai a Sakuty jsou taktéž zpracovány poněkud slaběji než u předchozích dílů, jejich vztah není tak výrazný a zdá se odtažitý. Pokud se ale podíváme na stránku dramatičnosti a soundtracku, tak snímek nijak nezklame. Dramatické scény lze snadně rozpoznat a jsou velmi dobré, přičemž je doplňuje, jako ostatně celý seriál, úžasný hudební doprovod, který vždy perfektně dovykreslí atmosféru děje. Bohužel, to nestačí, aby se dalo snímek považovat za perfektního nástupce minulého dílu. Film není špatný, to vůbec ne, ale je slabší, což bylo lehce zklamávající. 6/10.

plakát

Ozvěna vln moře (1993) (TV film) 

Občas dělám dobrá rozhodnutí a spontánní zhlédnutí tohoto snímku je jedním z nich. To takhle sedíte na gauči, projíždíte Netflix, zaujme vás upoutávka a pustíte si to. A i když od toho nic moc nečekáte, tak se z toho vyvrbí vážně hezký atmosférický film. Popravdě, překvapilo mě, že to má tak nízké hodnocení. Film si hodně zakládá na nostalgii, pocitu devadesátek a starých dobrých časů na střední. A to je vážně příjemná atmosféra. Pomalý, ničím neuspěchaný děj doprovází dojemné scény hlavních postav za lehkého hudebního doprovodu. Vážně pěkné! Člověk by ani neřekl, že se jedná o snímek studia Ghibli, ale je tomu tak a na animaci to lze lehce znát. V žádném případě se nejedná o perfektní snímek, příběh je přeci jen občas zvláštní, konec velmi klišovitý, ale i přes to je velmi milý film, na který jsem se rád podíval. 7/10.

plakát

Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (2023) 

Opět jsem odešel z kina naprosto zklamaný. Nečekal jsem od tohoto snímku mnoho, ale stejně, jako u původní filmové trilogie Hunger Games je film oproti knížce nejen hodně slabý, ale rovnou špatný. Vezměte úžasně napsanou postavu, jejíž celý charakter zakládá na faktu, že svou opravdovou osobnost skrývá pod pokličkou a doopravdy ji můžeme zahlédnout jenom v jeho myšlenkách, odstraňte tu myšlenkovou část, nechte tam jenom tu přetvářku a hoďte ji do filmu! Skvělý nápad. Ou, vypadá to, že se nevejde většina důležitých scén do scénáře, co s tím uděláme? Serte na to, vymažte je a několikakapitolovou scénu shrňte v 5 minutách, kde se emoce na postavách budou přehrávat, jako kdyby někdo přepínal kanály na televizi. Prostě proč? Film neuvěřitelně trpí na tempu a scénáři, který absolutně nefunguje, když adaptuje tak obrovskou knížku. Chování postav nedává smysl a většina poetična prostě zmizí, přičemž z toho udělají jen velmi špatný muzikál. Jo, ta adaptace písniček je fajn, ale opravdu to nezachrání zbytek filmu. Jediná další dobrá věc, co mě na filmu zaujala, jsou kulisy. Panem a Dvanáctý kraj jsou vyobrazeny dost věrohodně a zajímavě. Škoda, že to nestačí. 3/10.

plakát

Another (2012) (seriál) 

Another. Stojí to za to? Víte, pokud to opravdu chcete vědět, tak se první musíte zeptat sami sebe na otázku, jak vytvoříte dobrý horror. Protože Another horror je, o tom není pochyb. Pravděpodobně chcete navodit děsivou, mysteriózní atmosféru. To se Another daří velmi dobře. Totiž, nikdy tak úplně nevíte, co se děje, a pokoušíte se na to spolu s hlavní postavou přijít. Další je stvůra, ten zlej, vrah. Ono, ano, můžete vytvořit horror s takhle jednoduchým konceptem, že po hlavních postavách jde prostě psychopat, ale takové horrory obvykle moc neuspějí. Ty nejlepší spoléhají na předešlý krok, tedy atmosféru, a místo vraha nebo někoho podobného dosadí... neznámo. Je mnohem jednodušší se bát něčeho, o čem nevíte, co to přesně je. Na tom si Another hodně zakládá. Většinu anime nemáte nejmenší ponětí, co to všechno způsobuje a vsázíte na tu jednu postavu, o které ale někde hluboko víte, že to prostě není. A to je vážně dobrý storytelling. Nutí váš to neustále přemýšlet nad tím, co se to vlastně děje. Jediný háček je v tom, že v moment, co to začnou vysvětlovat, tak to ztratí na zajímavosti, protože už víte, kdo je ten špatný. Konec je tak poměrně nic moc. Ale není to o cíli, ale o cestě, no ne? Je pravda, že konec stojí poměrně za nic, ale zbytek seriálu nádherně buduje atmosféru jak svou animací, která sice není nijak zvlášť výjimečná, ale zároveň nezklame, perfektním sound designem a dobrou hudbou. Takže... stojí to za to? Jo! Není to perfektní anime, to ani náhodou, ale jedná se o vážně zábavný snímek, pokud máte rádi horror a napětí. Příběh se nezdá být natahovaný, takže se ani nebudete nudit, krom konce, kde se ale vysvětlení příběhu snaží vynahradit akcí a lepší animací. 8/10.

plakát

Zom 100: Zombie ni naru made ni šitai 100 no koto (2023) (seriál) 

Zom 100 jsem začal číst jako mangu už poměrně dávno. Narazil jsem na ni čirou náhodou, když na mě vyskočilo další náhodné doporučení na mangu na Instagramu, ale čirou náhodou jsem si ji rovnou našel a začal ji číst, protože jsem se dost nudil. A překvapivě mě to bavilo! Šílené situace, do kterých se Akira a jeho přátelé dostávají jsou zábavné číst a ani grafická část mangy nebyla vůbec špatná. Navíc se Zom 100 snaží šířit myšlenku, že žijeme jenom jednou, a proto bychom i to měli pořádně užít. Občas to zní sice dost krkolomně, vzhledem k spádu příběhu a, no, náhodným věcem, co se dějí kolem, ale rozhodně to nepřijde přes čáru či prostě otravné. Ale co anime? Anime Zom 100 se skrze tvorbu potýkalo s mnohými problémy, tím nejvýraznějším je nedostatek animátorů, takže solidně nestíhali. Když už přišlo na lámání chleba a došlo k otázce, zda pokračovat s nedodělanými epizodami, nebo pozastavit vysílání, tak si řekli, že je lepší dodat produkt v té nejlepší kvalitě, než neúplný. A to... je skvělý! Kdo by čekal, že tohle udělají, když většina studií radši své animátory sedře z kůže? Ano, sice jsme pár měsíců museli čekat na poslední 3 díly, ale dostali jsme je v úžasné kvalitě. To je to, čím seriál hodně tahá, krom ztřeštěného příběhu - svou nádhernou animaci. Kdo by čekal, že se animátoři tak moc vydovádí u lehce nadprůměrné mangy? Sledovat Zom 100 je jako sledovat nádherný film v kině, což úplně od tohoto nečekáte. Je sice pravda, že příběh občas pokulhává, protože je občas moc rychlý a občas zase moc pomalý, někdy se autorovi nedaří úplně prosadit svou myšlenku, ale i přes to se jedná o skvělé anime, na které stojí za to se podívat. 8/10.

plakát

Tocukuni no šódžo (2019) 

Příběh beze slov. Vážně je něco takového v dnešní uspěchané době možné? Ano! Studio WIT dokázalo perfektně vyobrazit malebnou krásu původní manga předlohy, na kterou se prostě dobře kouká. Tuto krásnou animaci doprovází příjemná oddechová hudba, jež je občas vystřídána uspěchanou, nemilou, pokud příběh doprovází potemnělá atmosféra. Škoda je jenom, že to má pouze 10 minut. Příjemných 8/10.

plakát

Pět nocí u Freddyho (2023) 

Tohle je těžký. FNAF film byl na jednu stranu jasným love letterem pro fanoušky, vzhledem k počtu hlášek, cameů, propracovaných animatroniků, přepsanému loru a bůh ví čeho ještě, ale problém je v tom, že to není horor. Ať se na ten film koukáte jak chcete, tak to postrádá prvky horroru a stává se spíš pohádkovou adaptací původní obrovské herní série, kde většina brutálností je se sklopenou hlavou opomíjena. Je to škoda. Film má vážně hvězdné obsazení, herci odehrávají skvělý výkon a dostal jsem všechno, co jsem jako fanoušek chtěl. I přes to bych neřekl, že se jedná o nadprůměr. Jo, mám ten film rád, ale dal bych mu stejný hodnocení, jako filmu Willyho kouzelný svět, což je trochu smutné. Takže abych to shrnul, jako fanouška pobavilo a odcházel jsem z kina naprosto spokojený, ale jako kritika je to meh. Silnějších 6/10.

plakát

Šingeki no kjodžin (2013) (seriál) 

Tak, konečně jsem došli ke konci jedné z nejpopulárnějších anime sérii současnosti, Šingeki no Kjódžin. Tato anime série extrémně zpopularizovala anime po celé planetě a neustále nabývala další a další fanoušky, kteří se všem beznadějně snažili dokázat, že je to ta nejlepší anime série vůbec. Víte ale, jaký je v tom háček? Že není. A nikdy nebyla. AoT bylo od začátku velmi jednoduchým šónenem, který se postupem času měnil v něco, čím nebyl, tedy tvrdou seinen akcí napěchovanou filozofickými otázkami, krví, bojem a vlastně vším možným. Stala se z toho jedna velká parafráze na druhou světovou, což mě osobně nevadilo, naopak se mi tato část AoT líbila podstatně více, ale problém prostě vždycky dělala ta první půlka. Tak tomu tedy bylo, dokud jsem si nepřečetl (a poté i zhlédnul) celý poslední arc, který naprosto pohřbil to, co se mi na AoT líbilo. Jo, stále to má úžasnou animaci a OST, to bez debat. Ale ani kdyby se snažili bůh ví jak dlouho, tak takhle zpatlaný a odfláknutý příběh nejde spasit. Klíšé, Deus Ex Machina, plotarmor u postav, které měli už umřít dlouho před tím... Všechno skončilo u zoufalého konce "láska nade vše". Omlouvám se, ale tohle mě neuvěřitelně namíchlo. Všechen ten potenciál takhle zahodit, to je prostě zločin. Sakra, tohle sice není na zklamání z Tokyo Ghoula, ale je to hned pod ním. Po zprůměrování sérii vychází hodnocení 7.75/10.

plakát

Zodiac (2007) 

Vrah Zodiac byl reálný sériový vrah, jenž zabíjel mezi lety 1968 až 1970. Proslul zájmena díky svým posměšným dopisů, které posílal novinám a policii, jimiž získal popularitu. Zodiacova identita, i když byla mnoho let vyšetřována, nikdy nebyla stoprocentně potvrzena. Jak byl tento pozoruhodný případ zfilmován? No, překvapivě dobře! Oproti filmu Zlo s lidskou tváří, pojednávající o sériovém vrahovi Tedu Bundym, se snímek snaží být, aspoň podle mého pocitu, víc dramatičtější a snaží se divákovi přinést co největší množství napětí, aby se zdálo, že postavy na Zodiacovu identitu skutečně přicházejí, i když se tak nikdy nestane. Je to zvláštní, začátek snímku je docela trhaný, neboť zachycuje skoro nenávazně všechny potvrzené Zodiacovy vraždy, což kontrastuje s druhou polovinou filmu, která je zaměřena na vyšetřování a interakci hlavních postav s důkazy. Popravdě se mi tento přechod moc nelíbí, odtrhává to od příběhu a člověk pak neví, co si má myslet a co je důležité. Herecké obsazení je ale výborné, to se musí nechat. Bezpochyby bych řekl, že se jedná o dobrý film. O nejlepší detektivní snímek, co jsem viděl? Ani moc ne. Ale jako drama dost dobrý. 8/10.

plakát

Velký Gatsby (2013) 

Co jsem to právě k sakru viděl. Dobře, tento film, především jeho předloha, je velmi známá a taktéž součástí, alespoň té mé, maturitní četby, takže jsem se rozhodl se na tento rádoby skvost podívat. A odešel jsem podstatně zklamaný. Nevím, co jsem od tohoto snímku čekal, ale rozhodně ne LSD trip kontrastující s Romeem a Julií. Celá první polovina filmu je náhodná, divák nemá ponětí, co se na obrazovce děje, aspoň u mého případu. Efekty doprovázející celý film jsou... obstojné, ale rozhodně ne úžasné. Herecké obsazení je vážně dobré, to ale ano. DiCaprio do role perfektně sedl a byl snad jediným tahákem, proč jsem se film rozhodl dokoukat. Během snímku jsem měl totiž pocit, že mi něco neustále uniká, že je tam nějaký skrytý příběh, ale žádný tam nebyl. Scénář prostě někdo podělal. Nicméně, osobně bych tento film nikomu nedoporučil, pokud jste ho ochotni sledovat jen kvůli Leonardovi. 6/10.