Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Dokumentární
  • Krátkometrážní

Spisovatelé (10)

Michael Cunningham

Cunningham nie sú "iba" Hodiny...

Vnútorne rozoberie postavy až do špiku  kosti a vzápati ich majstrovsky poskladá, vynikajúce dialógy , jednoducho -  chytí a nepustí do posledného písmena.

Snehová kráľovna

Za súmraku etc.

Evan Hunter

Partička z 87. revíru

"Džungle před tabulí"

Světlana Alexijevičová

"Doba z druhé ruky: konec rudého člověka"

"Modlitba za Černobyl"

"Zinkoví chlapci"

"Válka nemá ženskou tvář "

"Poslední svědci - Sólo pro dětský hlas"

Svou první knihu Válka nemá ženskou tvář napsala v roce 1983. Cenzura v knize objevila antikomunistické postoje a byla vydána až o dva roky později na počátku období perestrojky. Během pěti let se jí prodalo přes 2 miliony kusů. Je tvořena monology žen o různých aspektech Druhé světové války.

Následující kniha Poslední svědkové zachycuje vzpomínky lidí, kteří své dětství prožili v Druhé světové válce. Popisuje v ní i zkušenosti své rodiny během války a vlády Josifa Stalina.

Román Zinkoví chlapci napsala v roce 1989 po uskutečnění asi 500 rozhovorů s veterány z afghánské války a s matkami padlých vojáků. Název odkazuje na zinkové rakve, v nichž se mrtví vojáci vraceli do Sovětského svazu. Vydána byla v roce 1992 a Alexijevičová kvůli ní několikrát stála před soudem. Odsouzena nakonec nebyla.

Osudy lidí postižených černobylskou jadernou havárií zmapovala v knize Modlitba za Černobyl.

V roce 1993 napsala o sebevraždách po rozpadu Sovětského svazu, kdy se lidé museli vypořádávat s novým společenským zřízením a přehodnocováním historie.

Další knihy již nebyly vydávány státními nakladatelstvími, ale dvě knihy vyšly v soukromých běloruských nakladatelstvích. Stala se tak známější více v zahraničí než ve své zemi. 

V roce 2015 obdržela Nobelovu cenu za literaturu za „polyfonní literární styl, který je dokumentem utrpení a odvahy naší doby“.

(převzato z wiki a kat. MsK Praha)

Roberto Saviano

"Gomora" (2008)

"Piraně" (2019)

"Nula nula nula" (2013)

"Krása a peklo" (2010)

"Opak smrti" (2010)

"Zuřivý polibek" (2021) (nevím, chystám se na ni, volné pokračování "Piraní")