Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Dobrodružný
  • Western
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Komedie

Poslední recenze (8)

plakát

Velké ticho (1968) 

Je to divný film. V klasických westernech by mělo dobro zvítězit nad zlem (i když někdy jen o fous), ale tady to má newesternový konec. Nechci spoilerovat, tak to dál nebudu rozvádět. Atmosféra zasněžených hor a městečka zamrzlého uprostřed ničeho se jim povedla, i když tam vlastně není žádný sníh, ale pěna. Klaus Kinski - Loco (španělsky šílený, šílenec) je záporák jak vyšitý. Psychopatický šmejd, který se neštítí ničeho, nedrží slovo, vraždí pro peníze a protože ho to baví. Role, která mu přesně sedne. Jeho hlavní protihráč, Jean-Louis Trintignant, působí vedle Kinskeho nějak nedomrle. Nehraje svoji roli špatně, naopak, ale proti tomu super padouchovi působí - no prostě nedomrle. Šerif Burnett-Frank Wolff působí se svojí snahou chvílemi až komicky -  jen nemohu přijít na to, zda je to komika náhodná, nebo to byl úmysl. (Pozor, malému spoileru se nevyhnu) Poněkud překonstruovaně působí okamžik, kdy si Kinski vyzvedává ukrytou zbraň. Rozhodně bych tento film nedoporučil milovníkům klasických či spaghetti westernů. Není to špatný film, ale jak jsem již řekl, je to divný film. Nemohu ten film hodnotit negativně, ale není to film, ke kterému bych se vracel. Za mne 3 hvězdy.               Dodatek: Viděl jsem 2 alternativní konce. Jeden dopadne také špatně, ale vyhnuli se tomu závěrečnému masakru-nechali to divákovi, aby si domyslel. Druhý dopadne dobře, i když je tam něco, co by vyžadovalo vysvětlení. Bohužel ani ten dobrý konec nezměnil můj pocit, že je to divný film. Hodnocení nechávám na 3 hvězdách.

plakát

Tajuplný ostrov (1941) 

Sovětský film z roku 1941 - originální verze bez titulků.Ze všech filmových verzí Tajuplného ostrova se film asi nejpřesněji drží děje knížky, i když i tady jsou některé nešikovné zkratky.Pozor-malý spoiler: Například když se najednou v Žulovém paláci objeví funkční telegraf, aniž je sebeméně zmíněno, kde se tam vzal.Způsob herectví je sice ještě hodně poplatný předchozí němé éře (gestikulace atp.), ale nemění to nic na celkovém vyznění filmu.Stejně jako v románu je tady důležité, aby lidé drželi pohromadě, aby spolupracovali. Ne dobrodružství, ale soudržnost či sounáležitost lidí je hlavním poselstvím filmu i románu. To dobrodružství je jen obálka, do které to je zabalené.Co mne dostalo, to byla obrazová citace z knihy - Nautilus vysílající dva paprsky světla, když se k němu blíží člun s hrdiny.Pokud někdo nenatočí další verzi Tajuplného ostrova, která by byla ještě blíže předloze, má za mne tato verze z roku 1941 jasnou jedničku - a to přes všechny nedokonalosti, dané dobou vzniku.Za mne 4 * a možná by byla i pátá, kdybych viděl kvalitnější kopii.

plakát

Tajuplný ostrov (1973) (seriál) 

Velmi vděčný námět podle románu p. Verna. Filmové zpracování bohužel nemá tu sílu, kterou má knížka.Děj je místy zbytečně rozvláčný, místy zase jsou tam podivné dějové "skoky". Občas se objeví nějaká ta chybka. Podle mého by seriálu prospělo, kdyby byl zhuštěn do tří dílů.Úchylky od díla pana Verna bych tomu odpustil, ale celkově to hodnotím na průměr.Původně jsem čtvrtou hvězdu přidal v podstatě z nostalgie - viděl jsem to kdysi dávno, když to k nám přišlo, a pamatuji se, že jsem to sice odkoukal, ale byl jsem z toho poněkud otrávený. Hlavně proto, že jsem se nemohl ubránit neustálému srovnávání s románem, který mám rád dodnes. Například mi značně vadily ty podivné skafandry a pozorovací a obranná zařízení na kopci - přehnaná snaha o něco podivného a záhadného.Někdy méně znamená více. Rovněž jsem nechápal, proč je jako hlavní postava uváděn kapitán Nemo, který podle mého je sice důležitou, ale nikoliv hlavní postavou románu. Možná to udělali proto, že Omar Sharif byl hvězda.Také Pencroftových zpěvánek mohlo být méně. Ale to je pochopitelně věc názoru.Dnes jsem se na to po mnoha letech díval ze zvědavosti - jak se mi to po tolika letech bude jevit.Není to taková slátanina, jako některé jiné verze Tajuplného ostrova, které jsem mezitím měl také možnost vidět (a které raději ani nebudu hodnotit), ale bohužel, na knížku to nemá.Když jsem shlédl sovětskou verzi z roku 1941, byl jsem nucen se vrátit sem a hodnocení opravit.Takže 3 hvězdy.

Poslední hodnocení (201)

Velké ticho (1968)

18.05.2024

Vlak do Texasu (1987) (TV film)

14.05.2024

Jestřábí žena (1985)

01.05.2024

Eragon (2006)

01.05.2024

Hvězdný prach (2007)

01.05.2024

Dařbuján a Pandrhola (1959)

01.05.2024

Šíleně smutná princezna (1968)

01.05.2024

Poslušně hlásím (1957)

01.05.2024

Dobrý voják Švejk (1956)

01.05.2024

Reklama