Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země Alagaësie byla po tisíc let chráněna jezdci na dracích. Pak ale tito jezdci začli mezi sebou soupeřit o moc, až proradný Galbatorix zradil a všechny pobil v jedné velké bitvě. Od té doby vládne zemi a válčí s Vardeny – bojovníky za svobodu, kteří se museli uchýlit do skrýší v horách. Arya, spojenkyně Vardenů, veze vzácný kámen, který byl ukraden samotnému králi. Stín Durza jí spolu se svými služebníky urgaly během cesty přepadnou. Chtějí zpět to, co patří Galbatorixovi. Arya mu ale kámen nedá, raději ho kouzlem pošle tisíc mil daleko a nechá se Durzou zajmout… Mezitím se kdesi v Dračích horách mladý čeledín Eragon chystá ulovit srnu. Těsně před vystřelením šípu jej oslní záblesk a přímo před ním se v doutnajícím kráteru objeví modrý a dokonale vyhlazený kámen. Eragon se ho ve vesnici pokusí vyměnit u řezníka za jídlo pro rodinu. Řezník ale pozná, že se jedná o králův majetek, a nechce s ním mít nic společného. Tak se Eragon vrací domů s nepořízenou. Jeho bratranec Roran se chystá opustit farmu, protože královi vojáci odvádějí mládež do armády a jeho osud není stát se bojovníkem. Strýc Eragona ujišťuje, že jeho čas také přijde, až bude starší. Později se Eragon blíže podívá na neznámý kámen. Při dotyku se objeví modrý záblesk, který dá Arye, Durzovi a dalším zasvěceným osobám vědět, že dračí vejce bylo objeveno. Zanedlouho se z něj doopravdy vyklube malý drak, který vypálí Eragonovi na dlani znamení spirály... Durza dostane nový úkol. Když nedokázal získat zpět ukradené vejce, musí zabránit Vardenům, aby se o jeho existenci dozvěděli. Durza vyvolá temné bojovníky Razaky a pošle je zabít Eragona a přinést vejce… (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (978)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Oproti očekávání jsem neměl potřebu rozběhnout se hlavou proti zdi, není to tak strašnej film, jen absolutně nevýraznej. Ale bohužel ne tak slabej, aby to bylo úplně směšný, takže ani antizábava se moc nekonala. Na příběhu je znát, že pochází z hlavy kluka, kterej toho asi dost viděl a četl, ale něco vlastního a zajímavýho zatím stvořit nedokáže. Natožpak aby napsal kvalitní a uvěřitelný dialogy. Kdybych si přečetl svoje slohovky tak ze začátku gymplu, bylo by to na zhruba stejný úrovni, jen kratší. K fiImu samotnýmu dodám, že i průměrná současná česká pohádka má hezčí výpravu. Saphira a Irons každej po jednom bodu, jinak slabý. ()

Mia... 

všechny recenze uživatele

Já vám kašlu na to, jestli je to podle knihy nebo ne, pro mě je to prostě krásný a velmi dobře zpracovaný film. Úžasně ztvárněný drak a dokonalá krajina. Slušné efekty i příběh. Líbí se mi to moc, přesně takovéhle fantazy je to, co mě vždy dostane. Naprosté blaho pro oči, dívat se na tak krásnou přírodu, draky i kostýmy. Táhnete se s davem jako stádo krav, jen protože už někdo před vámi stupidně řekl, že je to propadák. Davová psychoza vládne světu, hip hip hurá. ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele

Víc než LOTRa mi teda Eragon připomínal Star Wars. Je tu strašně neoriginální a utahaný příběh o pitomci ze statku, co je nějaký "vyvolený" či co, potká mentora, ten ho učí magii, brzo zkápne, do toho Malkovich co vůbec nic nepředvede a "Stín" - ultra trapná kreace chudáka Carlylea. Konečná bitka připomíná spíš vesnickou pitku s pár ohníčky. Představitel Eragona je nezajímavý tuctový blonďák, film postrádá alespoň jednu velkolepou nebo zapamatování hodnou scénu či doopravdy dobře hrající postavu. Irons je sice schopný zahrát kde co, ale v tak trapně šablonovité postavě učitele nemá absolutně co předvést. Totální zklamání. Jediným světlým místem je digitální Safira. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Tak to byla slabota... řeknete si okamžitě, jak se objeví závěrečné titulky. I když se první půlka filmu docela dá - na scéně není moc postav a z toho mála, co tam najdete, jsou to většinou naštěstí povedená dračice Saphira a jako vždy skvělý Irons, druhá půlka ale výsledný efekt zcela ubíjí a to zvlášť ubohou závěrečnou bitvou. Za něco takového se v postLOTRovské době musí stydět opravdu každý, kdo se rozhodne vyprodukovat film hrající si na "áčkové fantasy". Jestli se navíc Paolini proslavil knihou, jejíž příběh lze shrnout větou - "Kluk se dozví, že je dračí jezdec, pak se vydá k povstalcům a když tam přijde, tak na ně zaútočí banda kromaňonců" - tak radši nechci vědět, kam se ubírá dnešní fantasy kultura... ***Věděli jste, že: Autor knižní předlohy Christopher Paolini dokončil střední školu už v patnácti letech, a protože byl na univerzitu příliš mladý, zůstal doma a dal se na psaní.// Roli Eragona měl původně hrát Alex Pettyfer známý z filmu "Strombreaker". Příležitosti se ale vzdal poté, co zjistil, že že by musel cestovat přes celou Evropu - trpí totiž chorobným strachem z létání.*** ()

klerik 

všechny recenze uživatele

"Je lepšie prosiť o odpustenie ako o dovolenie." Je dobre, že Eragon vznikol, lebo mal finančný úspech... Je dobre ak sa vďaka nemu sfilmujú ďalšie (a snáď dospelejšie) fantasy... Je zle, že Eragonov scenár je absolútne neoriginálny a jednoduchý... Je zle, že postavy sa vôbec nevyvýjajú... BLOODRAYNE Uweho Bolla bola natočený fakt zle, ale Eragon mi (napriek dobrej technickej stránke) pripomenul práve tento opus... Nieže by nudil, ale neuveríte mu. Eragon je jedna veľká nevyužitá šanca a ja sa len modlím, že 300 konečne prelomí ľady a príde k nám poriadna fantasy nakladačka... ()

Galerie (63)

Zajímavosti (45)

  • Snímek se umístil na 36. místě v žebříčku nejhorších filmů všech dob sestaveném čtenáři časopisu "Empire". (orkadimenza)
  • Píseň „Keep Holding On“ s hudebním motivem filmu nahrála Avril Lavigne, jako singl se dostala na sedmnácté místo amerického žebříčku Billboard Hot 100. (imro)
  • Alex Pettyfer dostal ponuku na rolu Eragona ešte pred obsadením Eda Speleersa. Pettyfer uviedol, že túto rolu odmietol čiastočne preto, lebo sa natáčalo v Budapešti a on sa bál lietania. (Pat.Ko)

Související novinky

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

04.12.2012

Když máte knižní hit o síle bezmála tisíc stránek, s filmovou adaptací může být problém. Většinou se materiál do jednoho celovečeráku prostě nevejde. A plánovat filmovou sérii, to je velké riziko.… (více)

Dračí planeta Pern na filmových plátnech?

Dračí planeta Pern na filmových plátnech?

20.04.2011

Když se plive na Eragona, většinou se poukazuje na to, že jde o plagiát všeho možného, zejména pak knižní série Dragonriders of Pern spisovatelky Anne McCaffreyové. Inu, filmový Eragon propadl,… (více)

Drak přichází... opět

Drak přichází... opět

16.08.2007

Neděste se, tahle novinka není o pokračování Eragona (studio 20th Century Fox o dvojce fantasy zmetku naštěstí mlčí). Je o novodobé verzi klasiky, která udělala z Bruce Leeho mezinárodní hvězdu a… (více)

Prachy dělaj člověka

Prachy dělaj člověka

12.01.2007

Charlie Kaufman, slavný a Oscarem oceněný scénárista Věčného svitu neposkvrněné mysli, se rozhodnul režírovat svůj první film. To není žádná novinka, o filmu s prapodivným názvem SYNEKDOCHA se mluví… (více)

Reklama

Reklama