Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Oblíbené seriály (10)

Monty Pythonův létající cirkus

Monty Pythonův létající cirkus (1969)

And now something completely DIFFERENT. Děkuji, Česká televize 2, že jste nenadabovali tento skvostný seriál. Též děkuji, že jste nadabovali Červeného trpaslíka, heh.

Futurama

Futurama (1999)

Když jsem Futuramu viděl poprvé, viděl jsem v ní překonatele Simpsonů, ale s postupem času měním názor. Jsou nastejno, Simpsonovi "šéfují" současnosti a Futurama zase budoucnosti. Animovaný seriál už asi vždy bude vzhlížet k těmto dvoum jako vzoru.

Rodina Sopránů

Rodina Sopránů (1999)

Složitý děj, proplétající se jako had napříč všemi šesti sériemi, circa 85 díly. Tím je dobré začít, protože z toho se v hodnocení tohoto seriálu musí vycházet. Postavu Tonyho Soprana si člověk snadno oblíbí, je to skoro čtyřicátník, charismatický, s celkem milým úsměvem, ale s dosti těžkými myšlenkami. K jeho problémům s organizací své mafiánské i normální rodiny se přidávají jeho psychické problémy. Několik stránek osobnosti, jeho občasná dětská důvěřivost a zranitelnost, jeho citlivost pro syna, pýchu klanu Sopránů, tvrdou pokerovou tvář při vyjednávání nekalých obchodů a nebo zlý škleb na tváři, když natvrdo propustí svou agresivitu a doslova zkopává dokulata nějakého nečestného červa, či jen někoho, kdo s ním nesouhlasí. To vše je milý Tony. Jeho manželka, zklamaná nudným bohatým životem hledá útěchu u různých způsobů zábavy, ale povětšinou hraje svojí roli kvalitní manželky dobře. No a děti v pubertě, to není jen tak jednoduchý problém. Ty rodinné problémy bysme mohli brát jako každý ostatní sitcom, ale mnohdy v nich nic "comedy"ckého není. A to není vše, rodinné problémy ve spojitosti s tématem mafie ? Zločinů a zločinných praktik ? Nelegální kriminální činy ? Už jen tím je tento seriál zvláštní, protože zachycuje (jistě je něco z toho pravda, i když hodně věcí vymyšlených) tvář moderní mafie, "jak to chodí". Jak se někomu zalíbí první díl, těžko přestane, dokud se nepodívá na titulky posledního. Soundtrack (který vlastně nebyl vydaný, ale jsou na internetu seznamy písniček), aneb songy hrané v průběhu dílů působí dobře, též i píseň v intru (zkrácená). Žádná vykradačka Kmotra, ani jiných klasik se nekoná, tohle je koncipováno naprosto jinak. Což je jen k dobru. Chápu, že Američanům se to líbí asi ještě více, než se to kdy může (průměrně) líbít nám, kteří na USA nazíráme z celkem velké vzdálenosti, ale i tak si tu tento seriál jistě najde své fanoušky. Jak vidím, je jich tu už tak dost.

Hellsing

Hellsing (2001)

Shlédnuto za krátkou dobu, názor - skvělé (bezprostřední, neupravovaný komentář napsaný v rozmezí pár minut) ... poslední anime, co jsem viděl byli Pokemoni. A teď tohle, ten upír je geniální, cynicko-brutálně-černý humor při zabíjení upírů, nepřekonatelné schopnosti (víte, že zvítězí, ale jakým způsobem, to je otázka), málokdy ho něco překvapí (ale když se tak stane, oceníte to), jeho pohrdání lidským životem, drsné hlášky, polemizování nad arogancí ostatních se svojí namyšleností ... ano, za normálních okolností bych takového člověka nejradši zabil, drzý, vskutku velmi sebevědomý a nepříjemný, ale výše zmíněné, jeho šílený úsměv, široký jak Jokerův (z Batmana), divoký pohled (šílené oči, šílené brýle, šílený široký klobouk a neméně šílený celkově Viktoriánský vzhled, s "kravatou" uvázanou v jakousi pentli na hrudi). Spolu s tím nosí u srdce (které nemá) cca pistoli s cca metr dlouhou hlavní nabitou posvěceným střelivem. Ostatní postavy hrají druhou roli, toto je hlavně one man show, kde se divák většinu epizod těší na to, co Alucard (jeho jméno je přesmyčka, hádejte co to má znamenat ... poradím, začíná to na D) udělá (čímž se myslí koho zabije [kolik], jak je zabije a co vše přitom zničí). Dobrá, ještě jedna charismatická postava - Alexandr, posvěcený inkvizitor (?) z Vatikánu, stojící proti Anglikánské církvi. Nemá rád monstra, takže ani Hellsing, v jejichž řadách je nejlepší bojovník proti ostatním upírům právě Alucard, asi nejmocnější vampire na světě (znáte Blade ? tady je také upír bojující proti upírům, akorát není černý, ale nezdravě bledý, přesně jak mají upíři být). Kdyby to byl hraný film, řekl bych, že má skvělý střih, kameru. Ale toto je anime, nejlepší, které jsem zatím viděl a to tyto věci postrádá. Ale Herushingu je má, hra světla a stínu, typických klišé z anime (kdo je má rád, bude rád, kdo je nemá rád, bude je muset překousnoust, jako já) - zrychlené pohyby, mimika tváře, "drsné" pohledy stranou, hrdinka, která více vzdychá námahou, či kvičí strachem, než mluví normálně (submisivní volání "Mistře"). Hellsing je prostě pro mě vyjímka, mezi anime. Ač nejsem v žádném případě znalec, viděl jsem jich jen pár a u dalších jsem viděl pouze části, obrázky, či hodnocení, tak si myslím, že tohle je jedno z těch nejlepších, právě proto, že mě (jako anime-laikovi) dokázalo něco sdělit, oslovit mě.

Teorie velkého třesku

Teorie velkého třesku (2007)

Naštěstí mám nějaké ty znalosti v geek/nerdovské oblasti, takže rozumím většině vtipů a narážek. Ovšem už jen několik narážek na Spocka v 1x13 by naprosto ztratily význam, kdyby někdo nevěděl, kdo to Spock je/byl. A také že si nedělám iluze o tom že to kupříkladu (zůstaňme doma) většina obyvatel ČR ví. Když se běžně setkávám s lidmi, co neznají Pulp Fiction, nemohu po většině žádat takovou delikatesu, jako chování, styl a charakteristiku pana Spocka. V tom je celý ten vtip. Tento seriál zde získal dost velké hodnocení, já mu také dám pět hvězdiček, ale pořád musím říct, že je to seriál o geekách pro 1)geeky 2)aspoň trochu geeky 3)pro ty, kdo ví, že v seriálu jsou dobré vtipy, ale nechápou jich většinu. Tento seriál ke velmi kvalitní, originalita nezná mezí. Něčím mi připomíná Jay & Boba, i když nevím čím. Takhle vtipné hlášky jsem dlouho nikde neslyšel. A hlavně nové vtipy. Jen mi občas přijde, že Leonard je situován scénářem do role většího debila, než jaký by měl být podle práce, na které se podílí a jeho charakteru. Já vím, je to kvůli Sheldonovi, aby se ještě víc ukázal rozdíl mezi super-introvertem Shellym, lepším článkem vývoje "pleasant" osobnosti a blbou Penny. A samozřejmě je to daleko lepší, než tupé HYMYM

Spiderman

Spiderman (1994)

Seriál mého dětsví, na který jsem se díval na Nově a později i na Supermaxu. Viděl jsem ho poměrně nedávno znovu a musím říci, že mě stále baví se na něj dívat. Komiks je lepší (a také starší, zasazený do 50.60. let namísto 90., jako je to v seriálu), jsou tam určité změny a spoustu vynechaných věcí, ale nevadí. I tak to vyšlo na pět sérií. Takže má nejoblíbenější dětská trojka, Spiderman-Batman-Superman, řazeno dle kvality animovaného zpracování.