Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Animovaný
  • Komedie
  • Akční
  • Sci-Fi

Recenze (8)

plakát

Investigátoři - Biorezonance (2022) (epizoda) 

Na skeptický pořad až nečekaně zábavné, zajímavé a vyvážené - i jako skeptik jsem se trochu obávala, jak se povede skeptičení převést do podoby zkousnutelné pro někoho, kdo to sám nemá jako koníčka. Myslím, že tvůrci obstáli na jedničku.  Moje bezmezné nadšení z prvního dílu krotí vlastně jenom dvě výtky. Bylo by vhodné, kdyby se do zpracování vešlo i vysvětlení, proč ta dvacetiprocentní úspěšnost biorezonance u testu alergií skutečně neznamená pozitivní výsledek pro biorezonanci, a proč naopak (falešně) pozitivní test na boreliózu v klasické laboratoři není selháním evidence-based medicíny, ale tak nějak feature i velmi kvalitních testů - 100% úspěšnost je záležitost bájná a pohádková, a pokud něco vychází 100%, je to velice podezřelé.  I přes tyto dvě výtky ale dávám za pět (a malé bezvýznamné plus k tomu). Gratuluju tvůrcům a díky za super skeptický pořad, tohle tu vážně chybělo! :)

plakát

Ready Player One: Hra začíná (2018) 

Bylo to barevný a hýbalo se to. Nevím, kdy jsem naposled viděla tak neskutečně nesmyslnou a zbytečnou ptákovinu, ale z hlavy mne nic ani srovnatelného nenapadá. Asi se těmhle typům filmů v zájmu zachování vlastního duševního zdraví vyhýbám. Tady jsem udělala tu nesmírně naivní chybu, že jsem se zařídila podle hodnocení a čekala jsem tak něco alespoň krapet snesitelného. Nebylo. Chtěla jsem zvolit hodnocení "odpad", ale přece jen: Bylo to barevné a hýbalo se to, tak hvězdička za snahu. S popkulturními narážkami se to má tak, že udělá-li někdo, namátkou třeba Tarantino, film s popkulturními odkazy, je tam v prvé řadě ten film, ne vždycky úplně dokonalej, ale přece jenom alespoň nějakej, a ten je jako dobrý višňový koláč pocukrovaný popkulturními narážkami jako moučkovým cukrem. Spielberg zahodil koláč a na talíř zvrhnul cukřenku. Co k tomu dodat? Ne, díky. Raději knihu.

plakát

Premiér (2019) (seriál) odpad!

Panebože proč?

plakát

Černá díra (2013) (TV film) odpad!

Autoři filmu by pravděpodobně nepoznali černou díru od cukety, kdyby o ně zakopli. Divím se, že v tom filmu neustále někdo nelevituje, aby porušení fyzikálních zákonů bylo opravdu kompletní. Ale jasně, vyžadovat od tvůrců alespoň konzistentnost, to by asi bylo příliš.

plakát

Transcendence (2014) 

Dobré obsazení, slušný námět, pohodová podívaná. O moc víc jsem od toho neočekávala, o moc víc se mi nedostalo. Konec mne svým vyzněním potěšil, jsem zvyklá spíš na bezbřehou hrůzu z podobných technologií než na ambivalenci až optimismus.

plakát

Evoluce (2011) (studentský film) odpad!

Po shlédnutí tohoto filmu mám jako militantní ateista chuť se pokřižovat a poslat na autora vymýtače ďábla. Pane bože, do čehos to duši dal... Ale vážně, nejhorší na celé věci je, že se to laikům může zdát i docela milé a vhodné k zamyšlení. Ale ono je to nemilé (protože demagogické), a zamyšlení si to zaslouží snad jenom jako podklad pro cvičení z evoluční biologie - aneb najdi všechny chyby, lži a polopravdy. Ok, někdo tu evoluci prostě nechápe. To se dá pochopit. Ale proč se k ní teda potřebuje vyjadřovat? Hrozný. Fakt hrozný. Ray Comfort by záviděl. Mimochodem, ti, kdo píšou, že nejde o agitku, se značně mýlí. Tohle není nezaujatá prezentace faktů, to je velice dobře zvládnutá demagogie stavící na jednoznačných lžích (existují orgány, které se nemohly vyvinout postupně - ve skutečnosti jsme na žádné takové ještě nenarazili), rádobyvtipných polopravdách (chudáček nelétavej polopták by nemohl utíkat po čtyřech! - ve skutečnosti se ptáci vyvinuli z větve raptorů a jim podobnejch potvor, který dávno běhaly po dvou i bez křídel) a prezentaci záměrně zmršené a nepochopitelné verze evolučních teorií, kterou ovšem nikdy žádnej vědec neprezentoval (organismy se vyvíjejí k dokonalosti - nepravda, neběhají tu s námi přechodné články - ale ony běhají, jen ještě nevíme, k čemu povedou, atd. atd.). Souhrnně je to demagogie naprosto srovnatelná s tím, co prezentují američtí kreacionisté - a že jsem těch americkejch verzí viděla dostatek, abych měla s čím srovnávat.

plakát

Lincoln (2012) 

Přesně takhle si představuju životopisný film. Lincoln vykreslený jako člověk, včetně problémů se ženou, včetně potřeby získat většinou pro dobrou věc třeba podplácením, včetně neochoty dát válečné nestvůře vlastního syna... Totéž platí pro další postavy. Stevenson a jeho vnitřní boj mezi ideálem a praktickým kompromisem, obavy některých demokratů z toho, že zrušení otroctví bude zároveň znamenat uznání černošského obyvatelstva jako plně rovnoprávného s bělochy. Už dlouho mne životopisný film takhle neoslovil. Opravdu nechápu komentáře na téma černobílost, pravda/lež. Kde? Sledovali jsme stejný film?

plakát

Na divoké vlně (2012) 

Velmi pěkně ztvárněný životopisný film. Nesedí úplně vše, ale to ani nelze očekávat. Příliš nechápu komentáře typu "standardní drama", "klišé a šablona" nebo "typické zvraty i postavy". Vždyť to napsal život, co byste tam chtěli, létající klauny? Jsem ráda, když se životopisné filmy drží skutečnosti, na vymýšlení originálních zápletek a nevšedních postav máme jiné žánry. Navíc, odvrátíme-li na chvíli zrak od filmového plátna, Jay Moriarty byl značně nestandardní a netypický patnáctiletý kluk.