Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný

Recenze (329)

plakát

Slečna bestie (2020) 

Nástrahy ze školních lavic trochu jinak. No posuďte sami, že zápletka s výměnou těl je ve slasheru neokoukaná a vyloženě nabádá k utahování si ze žánrových klišé. O tom, jak skvěle se povedlo vmíchat komediální prvky, nás přesvědčí hned úvodní scéna, která nám naservíruje parádní krvavé mordy, přičemž se nejde nezasmát nad způsoby provedení. A když zrovna neprýští krev, tak je radost sledovat uječeného Vince Vaughna a Kathryn Newton v roli blonďatého zabijáka. Což rozhodně není málo a nebál bych se tvrdit, že jde o jeden z nejlepších slasherů poslední doby.

plakát

To All a Good Night (1980) 

Když už přežijete Halloween a Pátek třináctého, pak nejnebezpečnějším obdobím v roce budou jednoznačně Vánoce. Tím spíš pro teenagery, co se rozhodli strávit tento kouzelný čas na internátě, tak jako v případě naší skupinky. Ujistit je o tom přišel psychopat v kostýmu Santa Clause a jednoho po druhém je likviduje. Nicméně provedení vražd není žádná sláva, takže se musíme spokojit s tím, že jich je alespoň dostatek, což lze říct i o často vyskytující se nahotě. Menší zajímavostí je, že ačkoli nebyla pravidla slasheru v téhle době ještě ustálena, tak tady by se dala odškrtávat. Neubráním se však srovnání s jinými známějšími vánočními slashery jako SILENT NIGHT, DEADLY NIGHT nebo DON'T OPEN TILL CHRISTMAS, z něhož vychází To All a Goodnight nejhůře, takže na víc než dvě hvězdy to není.

plakát

Vražedný aerobic (1986) 

Slasher z fitcentra, kde námahu cvičení chtivých návštěvníků ukončuje (ne)známý vrah. Používá velký spínací špendlík a své počínání zakončí slušným bodycountem. Nicméně mě jímá podezření, že celé to vraždění je tak nějak mimoděk, jelikož většinu času sledujeme aerobní cvičení a detailní záběry vysportovaných těl, přičemž nikoho neznepokojuje, co se děje v šatnách. V každém případě je to ale zábavné sledovat, má to skvělou atmosféru, dobře zvolenou hudbu a pěkné holky.

plakát

Zombieland: Rána jistoty (2019) 

Naše čtveřice zestárla o deset let, ale nic jí to neubralo na chuti zabíjet zombíky a trousit hlášky během cesty zamořenou Amerikou. Znovu tak sledujeme kreativní likvidování zombíků, vtipná pravidla přežití a hromadu popkulturních narážek. Funguje to stejně dobře jako v prvním díle, takže za mě veliká spokojenost.

plakát

The Dorm That Dripped Blood (1982) 

Slasherů ze školy a internátu je nespočet, tenhle bohužel patří mezi ty slabší. Částečně vinou extra nízkého rozpočtu, který toho moc nedovolil. Jediná lepší vražda je ta provedená vrtačkou, díky které se snímek zařadil na proslulý seznam video nasties. I proto je potřeba vidět UNCUT verzi. Za závěrečné odhalení vraha a poslední minuty přihodím ještě druhou hvězdu, ale jinak je to lehce zapomenutelný slasher. P.S. Děj se má odehrávat během vánočních prázdnin, ale prakticky nic, co by připomínalo tohle období, tu není. Takže ten, kdo by se na to chtěl podívat jako na jeden z vánočních slasherů, to může vynechat.

plakát

Dívčí noc (1982) 

Klasický 80s slasher z vděčného prostředí univerzitního kampusu, ve kterém maskot v kostýmu medvěda vraždí studentky. Rozjezd je pomalejší a možná až moc prostoru je věnováno nepodstatným postavám, což bylo trochu otravné, a tak se zajímavějších momentů dočkáme až v druhé polovině. Kamera je schopná, atmosféra osmdesátek funguje a překvapivě dobré jsou i herecké výkony. Potěšilo vidět Vickie z FRIDAY THE 13TH PART 2, která má i tady památnou scénu. Nejzajímavější je asi vražedná zbraň vyrobená ze čtyř břitů, která v kombinaci s kostýmem připomíná medvědí drápy. Na tu dobu poměrně kreativní, a přestože mordy nejsou obzvlášť krvavé, tak neurazí. Girls Nite Out bych tak s klidem doporučil pro všechny fandy slasheru.

plakát

Krvavá nevěsta (2019) 

Každá rodina má své kostlivce a pro rodinu Le Domas to platí doslova. To záhy zjistí i naše hrdinka, která ve svatebních šatech, žlutých keckách a s puškou v ruce odráží po zuby vyzbrojené příbuzenstvo, které jí jde po krku. A nelze jí nefandit, když se zprvu z křehké krásky postupně stane nebojácná bojovnice, jež pro sprosté slovo nejde daleko. Bavil jsem se nadmíru dobře, starobylé sídlo plné chodeb dotvořilo tísnivou atmosféru odlehčenou černým humorem a výborně zvládnuté krvavé scény udrží nastolené tempo až do finále. Krvavá nevěsta tak splnila má očekávání a vykřesala z groteskního nápadu zdařilou podívanou.

plakát

The Furies (2019) 

Naháněčka v lese od protinožců, jež má za cíl zkropit krví vyprahlou půdu. Tentokrát lovnou zastupuje šestice holek, které se zoufale snaží neskončit na chladných zbraních maskovaných zabijáků. Na první krev se nečeká dlouho a rozhodně potěší pěkné praktické efekty, nicméně je škoda, že se z načrtnutého konceptu Kráska a Zvíře vlastně nic nedozvíme. Každopádně jako jednohubka to zafungovalo, má to svoje momenty a za poctivé gore a masky zaokrouhlím na tři hvězdy.

plakát

Haunt (2019) 

Strašidelný dům většinou člověk projde bez úhony a u východu zívne nudou, to se však rozhodli změnit zabijáci provozující tuhle atrakci. A nutno říct, že se jim to podařilo. Kulisy i masky jsou výborné a parta teenagerů je taky v pohodě. Nakonec ani nevadilo, že se se snižováním jejich počtu celkem otálelo, protože počet zabití se vyšplhal překvapivě vysoko, takže nebyla nouze ani o slušné gore. A za závěrečné vzepření osudu palec nahoru.

plakát

Girlhouse (2014) 

Zesměšnit z mládí frustrovaného otylého psychopata se nevyplácí, o tom se mohly přesvědčit i (polo)nahé dívky z Girlhousu. Stačilo k tomu pár hackerských triků, chuť pocuchat několik pěkných obličejů a z vily plné děvčat, kompletně místnost po místnosti monitorované, se už neozývá vzrušivé sténání, ale jen nářek obětí. Inu, zabiják se rozhodně nebojí zašpinit a vymýšlí celkem zajímavé odchody ze světa. Jsem rád i za to, že si nasadil masku, vylepšilo to dojem a za jeho poctivou práci není problém přimhouřit oči nad logikou. Parádní slasher za čisté čtyři hvězdy.