Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Dej mi své jméno

Dej mi své jméno (2017)

Z mého pohledu patří Call Me by Your Name k vrcholům filmové tvorby roku 2017. Režisér Luca Guadagnino dokázal podle znamenitého scénáře Jamese Ivoryho a Waltera Fasano stvořit romanci o lásce a porozumění s obrovskou dávkou citu a bez náznaku patosu. Kameraman Sayombhu Mukdeeprom natočil poetické obrazy venkova italské Lombardie 80. let skvostným způsobem. Do detailu vytvořené kulisy, včetně dobových aut a třeba vagonů vlaku FS. Krásná hudba. Timothée Chalamet jako Elie, Armie Hammer jako Oliver a Michael Stuhlbarg v roli otce jsou úžasní, mladého Chalameta zřejmě čeká zářná kariéra. Monolog pana profesora ke konci filmu by měl být tesán zlatým písmem. I když film už posbíral hodně ocenění, jedná se ceny akademické; vzhledem k tématu se asi do širšího povědomí nedostane. Je to škoda, takovéto pohádky mládí by měly mít sílu měnit svět k lepšímu.

Černá kočka, bílý kocour

Černá kočka, bílý kocour (1998)

Film, na který se ochotně podívám opakovaně, kdykoliv na mě poleze splín podzimních sychravých večerů. Emir Kusturica je skutečným králem balkánské živelnosti, poezie ukryté v zběsilé jízdě jižních rytmů, v panoptiku bláznivých postav na břehu velkého Dunaje. Snažit se slovně vylíčit děj je marné, dění na plátně je podřízené kvapíku balkánské dechovky; je spontánní, nelogické a krásné. Ostatně ta muzika zní v uších ještě dlouho po závěrečných titulcích. Kéž by pan Kusturica dokázal svůj kumšt poslat tam, kde se učil – dnešním českým filmovým tvůrcům schází mnohé z toho, čím Emir Kusturica oplývá.

Teče tudy řeka

Teče tudy řeka (1992)

Režijní majstrštyk Roberta Redforda. Dokázal z dramatu vytvořit romanci. Velkou zásluhu mají herci; Brad Pitt je nejen krasavec, ale skutečně hraje na výbornou. Nejvíc mě zaujal Tom Skerritt v roli otce, presbyteriánského reverenda, který své syny učí muškaření a dobrým mravům. V tomto pořadí. Výtečná kamera i hudba dotváří silný zážitek. Fakt, že ze scénáře, který je dramatem nasycen, udělal pan Redford tuto baladu o řece v Montaně, je ukázka opravdu mistrné režie.