Reklama

Reklama

Skotská živá voda

(TV film)
  • Česko Voda života (více)
Velká Británie / Rakousko, 2021, 45 min (Alternativní 52 min)

Režie:

Nigel Pope

Obsahy(1)

Skotská vysočina je prosáklá skrz naskrz vodou, a právě proto také nabízí skvělý domov pro divoká zvířata. Zároveň je ideálním místem pro výrobu nejslavnějšího skotského drinku – whisky! Tento okouzlující film přináší příběhy zvířat, jejichž životy jsou úzce spjaté nejen s Vysočinou, ale i se skotskou whisky. Dokument Skotská živá voda začíná na konci zimy a pokračuje v průběhu celého následujícího roku. Jeho hlavní hrdinové mají různé velikosti a podoby: žáby se páří, tetřevi parádí, jeleni vyzývají jeden druhého na souboj. Dravci se vrhají z nebes v impozantních zpomalených záběrech a veverky poskakují ve větvích vysokých stromů. A mezitím vzniká nová várka whisky a z ječmene, droždí a vody se rodí tekuté zlato. Mnohá zvířata jsou doslova u toho, protože se usídlila přímo tady v lihovaru. Seznamte se s nimi v tomto pozoruhodném snímku, jenž přibližuje také bohaté tradice a zvyky Vysočiny. (TV Prima)

(více)

Recenze (2)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Krásný a místy poetický snímek je v podstatě dva v jednom - příběh skotské whisky a tamější přírody. Znovu musí člověk obdivovat úsilí lososů dostat se na trdliště v horách, nebezpečné hnízdění skorce, aby stihnul vyvést mladé, než se zvedne řeka, či jelení říji. Osobně jsem netušil, že ve Skotsku žijí sobi...snad proto, že sem byli dovezeni ani ne před sto lety ze Švédska. Výborná kamera zprostředkovává přírodu ze všech možných úhlů, ale třeba i pohled z ptačí perspektivy na kombajn sklízející ječmen za to stojí. A majitelům palírny vůbec nevadí, že si na půdě udělaly doupě kuny a v hale mají hnízdo vlaštovky. Všichni tu zkrátka žijí jako jedna rodina. A spojuje je místní řeka, bez níž by nebyl zdejší život tak bohatý, nebyla by nakonec ani whisky. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Nejzajímavější se mi zdála dějová linka týkající se whisky. Skotská horská poušť, kde byly pro mléčné hospodaření vykáceny skoro všechny lesy, mě nikdy nevábila, ani když jsem tam byl na kole. ()

Reklama

Galerie (25)

Reklama

Reklama