Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi

Recenze (5 264)

plakát

Las amantes del diablo (1971) 

Hilda Salasová se setkává se svojí sestrou Maríou, která je psychicky i fyzicky změněna, jako by byla pod nějakou kletbou. Než ji lékaři dokážou pomoci, je tajně unesena, a tak se Hilda vydává po jejích stopách. K ruce má doktora Ferrera a inspektora Gonzáleze. Poslední stopy najde v přímořském letovisku, kde si někteří vzpomínají, že ji vídali po boku výstředního doktora Nescu. Ten se také brzy s Hildou setká a ona postupně propadá jeho kouzlu. Netuší, že je zákeřně lapena do smrtících sítí. Tedy zpočátku se zdálo, že Hilda je chytrá a lstivě využívá ženských zbraní, nakonec se však ukázalo, že je naivní a úplně blbá. A jak známo, za blbost se platí. Spíše psychologické drama s prvky detektivního žánru a satanského hororu. Škoda nevyužitého tématu, který nabízel strašidelný horor. Tak nic. Nejlepší je asi zpola snový rituál, hrad trestuhodně nevyužit. Nahota ano, krásné ženy ano, krve asi decka, kdy jak natočit scénu se psem by jim musel ukázat minimálně L. Fulci. Téma nesmrtelnosti mohlo být více dotaženo. Na okraj - dnes je už prokázáno, že lidské vlasy nemohou zbělat vlivem šoku, strachu a pod. během krátké chvilky. Opět parádní hudba! Dnes asi jen pro sběratele, ale mě to vcelku bavilo. Za konec přidávám jednu slabší hvězdičku - 2,5*..........3*

plakát

Nejjedovatější zvířata světa (2021) (TV film) 

Skvělý dokument, kde se na ploše 100 minut představí řada živočichů celého světa. Vedou asi pavouci - snovačka, sklípkanec jedovatý či palovčík brazilský, pak hadi - mamba černá, kobra královská nebo smrtonoš, nechybí pralesničky, ale třeba i ptakopysk, z hmyzu strašilka, mravenec buldočí...a několik zástupců je i z moře včetně homolice, perutýna či medúzy. Většina živočichů je natočena při lovu. Vynikající kamera zprostředkovává úžasné záběry nebezpečných tvorů. Jenže nakonec zjistíte, že zabiják číslo jedna je zdánlivě obyčejný a běžný - možný spoiler - komár.

plakát

Nove ospiti per un delitto (1977) 

Standardní giallo začíná drsnou vraždou, ale jak se později ukáže, vrazi možná nebyli až tak důslední...a nebo se mstí duch zemřelého? Krásný ostrov s bílými skálami obklopený azurovým mořem se stává pro výletní společnost vězením přesně tak, jako je tomu v příběhu A. Christie, zde rovněž zmiňované. Vraždy sice neodpovídají říkance, nebo že by na příklad harpuna či otrávené mléko nahradily injekční stříkačku, co většinou nahrazuje původní literární žihadlo? Ve finále je to jedno. Ženy jsou krásné a smrt nikoho nešetří. Přibližně poslední třetina je mrtvolami doslova nabitá. Smrti nejsou extrémně brutální, byť jedna z žen přijde o hlavu. Výborná Saviniho hudba je doplněna kolovrátkem, cvakáním kuliček a dalšími ruchy, co navozují neklidnou atmosféru. Za zmínku stojí i parádní kamera. Snad jen nahotou se na italský dobový film dost šetřilo. 3,5*

plakát

Butchers Book Two: Raghorn (2024) 

Jednička mě bavila, tohle moc ne. Krásné lesy jsou na filmu téměř to nejlepší. Takže nevyvážená a podivná čtveřice únosců má v autě dívku...hm...než tedy sundá pytel z hlavy. Možný spoiler: Ale OK, byť jsem měl zato, že androgyni letěli v 70. letech, mně to nevadilo. Vadilo mi, jak je film utahanej. Tak užvaněnýho psychopata by opravdu pohledal, na zabití. Dvojice magorů se tedy rozhodne únoscům zatopit, ovšem ne vše se vyvíjí podle plánu. Pěkná byla scéna s jelenem, i když střet samotný vidět není. Tím to asi končí. Pokud mi u jedničky absence výživného gore nechyběla, tak tady bych ho pro změnu uvítal. Krev sice teče proudem, ale nedojde ani na střeva ven a gumový penis to nezachrání. Všechny postavy jsou šílený huby a snaží se, aby divákovi byl jejich osud lhostejný. Slabé.

plakát

Nothing But the Night (1973) 

Klasická mysteriózní kriminálka, u níž je lépe toho moc nevědět. Na začátku jsou tři vraždy, co mají vypadat jako sebevraždy. Jde o správce fondu, kteří byli propojeni se sirotčincem. Následně dojde k nehodě autobusu vezoucího sirotky, při níž uhoří řidič. Záhadou je proč, když v autobuse požár nevypuknul. Klíčem ke všemu se zdá být jedna z dívek sirotčince, Mary Valleyová, která trpí nočními můrami, a tak se nakrátko dostane na kliniku, v níž pracuje doktor Ashley. Za ním přijde s prosbou o pomoc jeho přítel, plukovník Bingham. Ten věří, že zdánlivé sebevraždy má na svědomí jedna osoba a jsou nějak propojeny se sirotčincem. Navíc se objevuje skutečná matka Mary, která chce svou dceru zpět za každou cenu. Příběh se postupně překlápí v hororový thriller s vrcholnou scénou za pět hvězd. Výborná hudba vytváří temnou atmosféru, ovšem jinak se rozezvučí veselými trilkami, jako by šlo o díl Vražd v Midsomeru. Závěr mi z několika důvodů připomněl Proutěného muže, co vznikal ve stejném roce. Ocení zejména příznivci postarších britských filmů, za mě spokojenost.

plakát

Vládkyně Ayesha (1965) 

Dobrodružný příběh o vládkyni ztraceného města, která žije už dva tisíce let, páč čeká na svého milence, co ho kdysi ze žárlivosti zapíchla. Nyní se konečně objevil v podobě blond mladíka Lea, jenž ještě neví, že je reinkarnací prastarého velekněze. Vše se zdá prosté, stačí jen podle mapy dojít skrze pustiny a hory do tajemného města a Leovi se splní všechna přání. Svižný úvod, utahaná prostřední třetina, akční poslední čtvrtina. Krásná Ursula, ten ptačí kostým jí sekne, téměř k nepoznání zarostlí Cushing a Lee stojící, jak jinak, na protichůdných stranách barikády a efektní scéna s plamenem života. Mimochodem ten ohnivý chřtán pro oběti jakoby si vypůjčil Spielberg do Indiana Jonese a Chrámu zkázy. Jeden z těch filmů, co poměrně dost zestárnul.

plakát

Late Checkout (2023) 

Očekával jsem spíše lesní slasher, ale bohužel stromy moc prostoru nedostaly. Samozřejmě člověk nečeká špičkové herecké výkony, když má být většina postav zamordována. A popravdě jsou mi milejší prkenné, než hystericky vyřvané. Takže skupina lidí se sejde na chatě uprostřed lesů a permanentně žvaní. Do toho přijede Zack, který nabourá veškerou pohodu. No a pak se střídají dlouhé užvaněné pasáže s kratinkými, kdy vrah někoho vykydlí. Část záběrů jde mimo kameru, část je standardní gore - podříznutí, provrtání, rozříznutí. Velkým minusem je hudba, která je dobrá, leč atmosféru ani napětí nenavodí. Jednu hvězdu za střeva ven, druhou za první pomoc žehličkou - to už jsem vybouchnul. Závěr s páčidlem měl nakročeno do solidní splatterové komedie, leč zůstalo jen u toho. Každopádně z nebožáka stříkaly střídavě krev, vazelína a motorový olej, což pobavilo úplně nejvíce. Pro běžného diváka rozhodně ne! Každopádně především se musel bavit filmový štáb s herci...

plakát

Pena de muerte (1974) 

Francouzský soudce Oscar Bataille se vydá s výrazně mladší manželkou Patriciou na dovolenou do Španělska, jelikož je už svojí prací unaven. V hlavě si neustále přehrává případy zločinců, kterým udělil trest smrti. V hotelu se střetává se spisovatelem Wilsonem Vargasem, bývalým přítelem jeho ženy, jenž píše knihy právě o zločinu a trestu smrti, který považuje za barbarský a přežitý. Soudce je naopak přesvědčen, že vrahy je třeba eliminovat. A pak začne docházet k vraždám, které vrah kopíruje právě podle zločinců odsouzených soudcem. Kriminální drama, které giallo lízlo tak málo, že jeho stopy se v něm ztrácejí. Slušné herecké výkony, skvělá expresivní hudba, pěkná kamera. Krásné ženy se nesvlékají a krve je, co by se na hroty nůžek vešlo. Je to víc španělské než italské a mě to moc nebavilo.

plakát

Kód 8: Část 2 (2024) 

Po skvělém prvním dílu přichází slabší pokračování, kde největšími hvězdami jsou robopsi. Až si při tom jeden vzpomene na RoboCopa. Pokud v první části sledujeme boj v podsvětí, pak zde se přesouvá na světlo - podsvětí nejprve uzavře dohodu s policií, pak se to ale zvrtne a obě strany si jdou po krku. Jelikož korupce mává světem, nepřekvapí, že je zde nosným tématem. Většinový divák ale asi nečekal politický thriller, protože chtěl akční sci-fi. Na akci sice dojde, akorát není nonstop. Seržant King, děsivý Filipínec už od pohledu, představuje počátek dystopické společnosti. Otázkou je, zda bude-li odstraněn, hrozba pomine. Pavani je neuvěřitelně nesympatická, což byl zřejmě záměr, páč příjemný úsměv nahodí až v samotném konci. Tak nějak jsem si při tom vzpomněl na Ellie z The Last of Us... A koneckonců i Connor se občas chová neuvěřitelně hloupě, což mu kredit rozhodně nezvýší. V záplavě podobných filmů poslední doby to není žádná tragédie, Komu se ale nelíbila jednička, neměl by se do pokračování vůbec pouště - ušetří si čas, zklamání a nebude tu muset fňukat v komentářích.

plakát

Step Down to Terror (1958) 

-Neboj se, nebude to bolet. Prostě jen usneš...- Johnny Walters se po šesti letech vrací domů k matce a švagrové. V patách má ovšem detektivy, což zatím neví. Uvítání je bouřlivé, zejména s malým synovcem. Jenže Helen, půvabná švagrová, je zvědavá více, než je zdrávo, a tak postupně začne na Johnnyho v jejích očích padat stín podezření. Podezření, že Johnny se dopustil nějakých strašných činů... Popravdě původní film si ani neuvědomuji, zda jsem viděl, každopádně se na něj nechystám. Tenhle remake má sympatickou stopáž, slušné herce a krásné herečky, ovšem chybí mu to zásadní - atmosféra a napětí. Jen hudba, převážně hoboj, se trochu snaží navodit temnotu, ale i konec je tak rychlý, že se člověk ani nestačí vyděsit. Z hororu tu tedy není ani zbla. Průměrné a nudné drama, jakých jsou spousty...