Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh zrady – od nadějného tankisty do MI6. Viktor Suvorov (Yuri Smolsky) se zhostil při armádních cvičeních svých úkolů velitele tankové roty natolik úspěšně, že k sobě přitáhl pozornost plukovníka Kravcova (Janusz Gajos), důstojníka vojenské rozvědky. Ten přesvědčil inteligentního důstojníka ke změně vojenské specializace. Suvorov odchází od tankistů do GRU, kde rovněž projevuje mimořádné schopnosti a stoupá po kariérním žebříčku až do „Akvária“, jak se říká ve služebním žargonu hlavní budově vojenské rozvědky. Po úspěšném absolvování Vojensko-diplomatické akademie je vyslán do zahraničí – Suvorov pracuje pod diplomatickým krytím ve vídeňské rezidentuře, kde nejprve dělá asistenta zkušenějším zpravodajským důstojníkům, ale pak přichází s projektem „Alpská turistika“: v horách je zakoupen hotel, kam jezdí odpočívat důstojníci NATO a Suvorov a další zpravodajci několik z nich úspěšně naverbovali.
Později ve Vídni se ambiciózní muž stává svědkem pravděpodobného konce kariéry a dost možná i života svého přítele, rovněž důstojníka GRU. Ten je odvezen do Moskvy pro podezření ze spolupráce s nepřítelem a Suvorov začíná přemýšlet, jak si krýt záda. Ve zpravodajské hantýrce se tomu říká, že začíná zpívat: druhé straně vyzrazuje tajemství, udává agenty... (chamonix)

(více)

Recenze (2)

cyglos 

všechny recenze uživatele

Je doba, kdy tento příběh, vcelku bez mašliček, uvádí, v jistém smyslu věrně, jak to funguje a nefunguje v GRU. To jen pro ty, co asociují současnost ve vztahu k některým argumentům dnešních dní. Jen potvrzuji to, co je v jiném komentáři. Jedná se o velmi důsledný přepis děje knihy. Nejedná se o žádnou klubovou pecku, ale kdo o knize něco ví, tak vystačí, jak bylo již uvedeno, i s chabou znalostí polštiny. Těch pět je právě za věrohodnost, a z mého pohledu, za skvěle odehraný, pro někoho nudný, děj. Nečekejte bondovku, tu dělají jiní pro kasy kin. ()

OwlOfThebes 

všechny recenze uživatele

Seriál je prakticky doslovná adaptace Suvorovovy knihy Akvárium. Což mi koneckonců vyhovovalo, protože polštinou vládnu minimálně a díky znalosti knihy mi stačilo rozumět každému desátému slovu. Fandům špionských filmů a Vladimíra Rezuna alias Viktora Suvorova lze jen doporučit. ()

Reklama

Reklama