foto

Janusz Gajos

  • nar. 23.9.1939 (79 let)
    Dąbrowa Górnicza, Polsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Janusz Gajos, respektovaný polský herec, který svojí kariérou podle Kazimierza Kutze prolomil komplex odvrženého. Gajos totiž celkem třikrát neprošel přijímacím řízením na herecký obor filmové akademie v Lodži. V jednu chvíli to už chtěl vzdát a zkusit nějaký humanitní směru, uvažoval například o studiu žurnalistiky, a když už byl téměř rozhodnutý, přišel napočtvrté nečekaný obrat. V té době už okusil herectví v Dormanově divadle v Bedzině. V roce 1965 na škole promoval nakonec mezi nejlepšími, ale jak sám říká, ocitnul se najednou v místě, které vůbec neodpovídalo jeho představám. Debutoval ještě ve třetím ročníku školy, a sice ve filmu OBOK PRAVDY (1964, Mimo pravdu), ve stejném roce si pak zahrál v dětském filmu Marie Kaniewské, PANIENKA Z OKIENKA (1964).

Po úspěchu v Jaraczově divadle v Lodži (1965) byl obsazen do role Janka Kose ve velice populárním televizním seriále z 2. světové války, “Čtyři z tanku a pes” (1966 - 1970), díky kterému ho najednou znalo minimálně celé Polsko. Tankista Kos se stal legendou, na druhou stranu mladého a ctižádostivého Gajose zaškatulkoval. Sám vzpomíná na ten “nešťastný“ seriál, který byl diváky považován za jakousi komunistickou agitku a rozšířil se názor, že je hercem, se kterým není radno si začínat (není divu, za účinkování v seriále obdrželi herci v roce 1967 ocenění I. stupně od samotného ministra národní obrany). Nedoceněný Gajos musel tedy zatnou zuby a čekat na svoji příležitost.

V mezičase ztvárňoval různé epizodní a menší role. V Hasově filmu SZYFRY (1966, Šifry) si zahrál listonoše, objevil se v mysteriózním seriále "Wakacje z duchami" (1970, Prázdniny s duchy) a v roce 1975 si zahrál Antka Slawka, švagra hlavní postavy ve dvou epizodách legendárního seriálu s Andrzejem Kopyczyńskim "Čtyřicátník", známého i unás. Dva roky nato přišel MILIONER (1978, Milionář) a s ním role, za kterou získal cenu pro “nejlepšího herce v hlavní roli“ na Polském filmovém festivalu v Gdaňsku, kterou si v roce 1981 odnesl znova, za WAHADEŁKO (1981, Kyvadélko) Filipa Bajona.

Objevil se také v tvorbě “morálně neklidného“ období: DIRIGENT (1979) Andrzeje Wajdy nebo KUNG-FU (1979) Janusze Kijowského. V roce 1982 vytvořil už téměř zapomenutou postavu vyšetřujícího důstojníka státní bezpečnosti v dramatu VÝSLECH Ryszarda Bugajského. V 1990, kdy se po zrušení cenzury dostal film do běžné distribuce, vynesl Gajosovi další “hlavní mužskou“ hereckou cenu na gdyňském festivale (od roku 1987 se Polský filmový festival koná v Gdyni). Následující rok přijal komickou roli v televizním seriále "Alternatywy 4" (1983).

Po zkušenostech na prknech varšavských divadel: Teatr Komedia (1979 - 71), Teatr polski (1971 - 74), Kwadrat (1974 - 80) a znovu Teatr polski (1980 - 84), dostal v roce 1984 angažmá do divadla Teatr Powszechny. Za svůj velký návrat a zasloužené uznání obecenstva vděčí intuici Kazimierza Kutze, který se ho jako herce dramatického, komediálního a současně i s estrádními zkušenostmi, rozhodl zangažovat do hlavní role televizního dramatu OPOWIEŚCI HOLLYWOODU (1987, Hollywoodské příběhy), a to přesto, že do té doby s Gajosem nikdy nepracoval. Bbyl si jist jeho talentem. Tato velká šance se ukázala být roznětkou k bombě všech Janoszových schopností. Během příprav k natáčení se navíc seznámil i se svojí budoucí manželkou a za svědka na svatbu mu šel samozřejmě Kutz.

V roce 1987 byla Gajosovi udělena Cena vedoucího rozhlasového a televizního výboru, a to zejména za své kreace v "Hollywoodu" a v televizním snímku HAMLET WE WSI GŁUCHA DOLNA (1985, Hamlet v obci Głucha Dolna). Ve stejném roce ocenili jeho umění i televizní diváci, když ho zvolili nejpopulárnější televizní osobou (1987, cena Wiktor). Plodnou a úspěšnou dekádu 90. let otevřela další cena v Gdyni pro “nejlepšího herce v hlavní roli“, a sice za roli cenzora v dramatické komedii UCIECZKA Z KINA WOLNOŚĆ (1991, Útěk z kina Svoboda) Wojciecha Marczewského. V roce 1992 si zahrál bývalého “tajného“ v akčním krimi dramatu PSY (1992, Psi), kterým si získal popularitu už u další generace diváků.

Zářil v celé řadě filmových i divadelních rolí. Za zmínku stojí Kieślowského TŘI BARVY: BÍLÁ (1994), kde ztvárnil záhadnou postavu Mikuláše. V dalším roce hraje opět pod Kutzem, ŚMIERĆ JAK KROMKA CHLEBA (1994, Smrt jako krajíc chleba), dále to byla ŁAGODNA (1995, Příjemná), televiznímu publiku se připomněl v seriále "Ekstradycja" (1995) a opět u Marczewského si zahrál v mysteriozitě WEISER (2001). V novém tisíciletí jsme ho mohli také vidět v romantickýck kouscích, v Bajonově adaptaci PŘEDJAŘÍ (2001) nebo romantické komedii Kolského JASMINUM (2006).

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

2018 Kamerdyner
Kler
2017 Konvoj
Nejlepší
2016 Zákal
2015 Tělo
2013 Uzavřená soustava
2011 Wygrany
2009 Menší zlo
2006 Jasminum
2005 Pitbull
Solidarita, solidarita
Zakochany Anioł
2002 Chopin: Touha po lásce
Pomsta
2001 Předjaří
Tam i z powrotem
2000 Poslední mise
To jsem já, zloděj
Weiser
Zólty szalik (TV film)
1999 Egzekutor
Fuks
1997 Czas zdrady
Szczęśliwego Nowego Jorku
1996 Poznaň 56
1995 Akwarium
Něžná
1994 Tři barvy: Bílá
Śmierć jak kromka chleba
1993 Straszny sen Dzidziusia Górkiewicza
Szwadron
1992 Coupable d'innocence ou Quand la raison dort
Psi
1990 Gdy rozum spi
Útěk z kina "Svoboda"
1989 Fotbalový poker
1987 Opowiesci Hollywoodu (TV film)
1985 Hamlet we wsi Glucha Dolna (TV film)
1984 Rok klidného slunce
1983 Big-bang
Nieciekawa historia
Stan wewnętrzny
Wedle wyroków twoich...
1982 Gwiezdny pyl
Výslech
1981 From a Far Country
Válka světů - příští století
Wahadelko (TV film)
Člověk ze železa
1980 Dirigent
Kontrakt (TV film)
1979 Igraszki z diablem (TV film)
Kartoteka (TV film)
Úplněk
1978 Co mi zrobisz jak mnie zlapiesz
1976 Mgla
1971 Kocie slady (TV film)
1967 Zwariowana noc
1966 Bariéra
Szyfry

TV seriály

2011 Terapie (Polsko) (TV seriál)
2007 Ekipa (TV seriál)
2005 Pitbull (TV seriál)
Epizoda 5 (S01E05)
Epizoda 4 (S01E04)
Epizoda 3 (S01E03)
další epizody (5)
2002 Przedwiośnie (TV seriál)
1998 Ekstradycja 3 (TV seriál)
1991 Panny i wdowy (TV seriál)
1988 Dekalog (TV seriál)
Dekalog IV (E04)
1983 Alternatywy 4 (TV seriál)
Upadek (E09)
Wesele (E08)
Spisek (E07)
další epizody (6)
1976 Karino (TV seriál)
1970 Čtyři z tanku a pes (TV seriál)
Domů (S03E05)
Brána (S03E04)
Tiergarten (S03E03)
další epizody (5)
1969 Čtyři z tanku a pes (TV seriál)
Daleká hlídka (S02E08)
Vysoká vlna (S02E07)
Červené dávky (S02E06)
další epizody (8)
1966 Čtyři z tanku a pes (TV seriál)
Mořský břeh (S01E08)
Rozcestí (S01E07)
Most (S01E06)
další epizody (8)

Dokumentární

2017 Młynarski: Piosenka finałowa
2016 Droga do mistrzostwa
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace